Het kan apathisch gedrag vertonen, slaapt veel en heeft vaak een verminderde eetlust - symptomen die we ook bij rouwende mensen terugzien. Sommige konijnen zoeken net meer contact met hun eigenaar om hun gebrek aan affectie op te vullen, maar die eigenaar kan nooit 24 uur per dag als plaatsvervangend konijn optreden.
Een boos en ongelukkig konijn
Het konijn kan zichzelf snel omdraaien en wegrennen en daarbij met zijn achterpoten vegen. Tegelijkertijd kan hij hierbij zijn oren plat tegen zijn rug houden. Een konijn kan ook op de achterpoten zitten.
"Als een konijn zich niet lekker voelt, stopt hij met eten en dat kan het spijsverteringsstelsel niet aan. Een konijn moet eigenlijk de hele dag door eten. Dus zodra je een verandering opmerkt bij je konijn, wacht dan niet af, maar raadpleeg direct je dierenarts.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken. Als u daartoe in staat bent, kan het hen helpen om hen wat tijd te geven met het lichaam van hun metgezel.
Zit je konijn luid te tandenknarsen en in elkaar gedoken, dan kan hij pijn hebben. Heeft hij daarnaast grote ogen, dit is een stress signaal en wordt gebruikt wanneer het dier angstig of nerveus is. Hard gillen betekent meestal angst of pijn. Stampt je konijn op de grond, dan is hij angstig, boos of hoort iets vreemds.
Loopt jouw konijn vaak al knorrend rondjes om je voeten? Dan is hij of zij verliefd op je. Deze verliefdheid is vaak hormonaal bepaald, maar het ziet er altijd wel super aandoenlijk uit. Voor jou natuurlijk ook te gek, want je bent geliefd door je konijnen.
Vaker liggen: Wanneer staan en bewegen voor het konijn pijn doet zal hij vooral liggend te vinden zijn. Soms gaat dit gepaard met een gebogen, bolle rug. Compleet uitstrekken van het lichaam: Om bepaalde pijnpunten te ontzien kan een konijn zich helemaal uitstrekken bij het liggen.
Een konijn kan niet boeren, daarom moet gas wat zich in de maag bevindt via de maagpoort naar de darm. Dan door de darm naar de anus en zo als (stinkende) windjes het lichaam verlaten.
Het is niet abnormaal wanneer je konijn negatief reageert op een nieuwe koppeling na het overlijden van de partner. Geef je konijn dan nog enkele weken tijd om te rouwen. Let wel op, plots kunnen ze er wel klaar voor zijn en dan is het belangrijk om een nieuwe speeddate te overwegen.
Ze kunnen hun verzorger herkennen aan bijvoorbeeld de stem en de geur. Sommige konijnen hechten zich echt aan hun baasje. Konijnen zijn echter geen knuffeldieren. Het liefst blijven zij met alle vier de pootjes op de grond.
* Ligt hij languit gestrekt op de buik, met de poten naar achteren, dan bedoelt hij dat hij zich relaxed en veilig voelt, dat hij ligt te rusten en nu liever even niet gestoord wil worden. * Ook languit op de zij liggen betekent dat hij zich veilig en prettig voelt.
Speelgoed in de vorm van takken om aan te knagen, een buis om doorheen te gaan, een grote kei of boomstronk om op te zitten zijn een paar voorbeelden van dingen die je konijn stimuleren en zijn onderzoekingsdrang prikkelen. Konijnen voelen zich pas prettig als ze gezelschap hebben.
Likken en aaien
Als een konijn de mens likt, is dat een teken dat het konijn hem/haar aardig vindt. Als het konijn zijn kop onder de hand legt wil het konijn daar geaaid worden zoals konijnen dat bij elkaar doen. Met één vinger over het kopje en vooral de oren voldoet uitstekend.
In de eerste plaats denken we dan vooral aan angst en blijdschap, maar een konijn kan ook boosheid, verdriet (zoals bij het verlies van een maatje) en zelfs jaloezie voelen.
Mochten de konijnen gaan vechten, dan kun je ze snel uit elkaar halen zonder jezelf te bezeren. Vaak werkt het verbaal ingrijpen of in de handen klappen voldoende om de konijnen af te leiden, dus haal ze niet te snel helemaal uit elkaar.
Knaagdieren en konijnen zijn levendige en slimme dieren. In een saai hok zonder afwisseling gaan zij zich snel vervelen. Ze kunnen dan ongewenst gedrag ontwikkelen, zoals knagen aan tralies en ander stereotiep gedrag. Ook kan verveling er voor zorgen dat de dieren onderling ruzie gaan maken.
Wanneer een konijn van een koppel overlijdt, is het belangrijk om het achtergebleven maatje afscheid te laten nemen. Wat je kan doen, is het overleden konijn even bij het maatje neerleggen. Een konijn weet wel dat het andere konijn niet meer leeft en hij heeft dan de tijd om afscheid te nemen.
Voor de meeste konijnen geldt; hoe eerder een nieuw maatje, hoe beter! Als je konijn 'ziek van verdriet is' moet je zo snel mogelijk op zoek gaan, als je konijn goed blijft eten en zich niet afzondert kun je even de tijd nemen. Over het algemeen is een vervangend maatje binnen drie weken toch echt wel een aanrader.
Een konijn eet als het goed is heel de dag door hooi en doet dus 300 keutels per dag. Als het hooi en de toiletbak ver uit elkaar zijn, moet je konijn 300x per dag heen en weer van het hooi naar het toilet. Dan is het in 250 van de gevallen te laat en ligt het al ergens anders.
Kan een konijn in het donker zien? In het donker heeft een konijn meer zicht dan in het licht. In het donker kunnen zij een stuk beter zien dan wij, terwijl hun zicht in het licht een stuk waziger is. Ook al kan je konijn je overdag dus niet heel helder zien, een konijn zal je wel degelijk herkennen aan je vorm.
Konijnen kunnen niet lang tegen fel licht. Bij een losse ren moet er wel een mogelijkheid zijn voor het konijn om zich te beschermen tegen regen of roofdieren.
De meeste konijnen worden het liefst geaaid op hun kop en rug of in de nek. Op de buik of aan de staart vinden de meeste konijnen minder prettig. Geef het konijn altijd de mogelijkheid om bij je weg te lopen.
Konijnen zijn dol op de bladeren en stengels van paardenbloemen. Dit kunt u zelf buiten plukken om uw konijn lekker te verwennen. Ook gras valt goed in de smaak bij konijnen. Een gezond dieet voor konijnen bestaat uit weinig droogvoer, voldoende groenvoer, onbeperkt hooi en af en toe fruit.
Konijnen communiceren niet alleen met elkaar door middel van gebaren, zoals het opzetten van hun oren of het stampen met hun achterpootjes. Ze communiceren ook via geuren die wij niet kunnen ruiken. De dieren hebben een uitzonderlijk goede neus, die elk klein geurspoortje waarneemt.