Vanuit de basisverzekeringen vergoeden we GGZ als je lichte tot matige, niet-complexe psychische problemen hebt. Of bij stabiele chronische problematiek. Ook vergoeden we vanuit de basisverzekering hulp bij complexe psychische stoornissen en opnamen in een psychiatrisch ziekenhuis.
Alle noodzakelijke zorg binnen de basis GGZ en gespecialiseerde GGZ wordt vergoed via de basisverzekering. Hieronder vallen bijvoorbeeld behandelingen bij een psycholoog of GGZ-kliniek. Voor deze zorg betaal je wel je eigen risico.
Bij sommige problemen krijgt u geen vergoeding
U krijgt geen vergoeding voor behandelingen van: psychische klachten als u (nog) geen psychische stoornis heeft. problemen op het werk, zoals burn-out of overspannenheid. relatieproblemen.
Behandelingen bij de psycholoog, psychiater en andere geestelijke gezondheidszorg vallen onder de GGZ. U krijgt dit vergoed uit uw basisverzekering.
Onder basis ggz vallen milde en licht psychische klachten die vaak kort te behandelen zijn. Onder gespecialiseerde ggz vallen de zwaardere psychische aandoeningen. Voor beide soorten psychologische zorg heb je een verwijzing nodig van de huisarts.
GGZ is de afkorting van Geestelijke GezondheidsZorg. De taken van de GGZ zijn: preventie, behandeling, begeleiding, verpleging en verzorging en bescherming van de geestelijke gezondheid. Dit is zo bepaald door de Nationale Raad voor de Volksgezondheid.
1 GGZ-W: wonen met intensieve begeleiding. 2 GGZ-W: wonen met intensieve begeleiding en verzorging. 3 GGZ-W: wonen met intensieve begeleiding en gedragsregulering. 4 GGZ-W: wonen met intensieve begeleiding en intensieve verpleging en verzorging.
In de praktijk kost therapie bij een gediplomeerd psycholoog tussen 90 en 130 euro per uur. Maar het kan duurder. Het maximumtarief is namelijk 101,78 euro voor een half uur diagnostiek en 85,16 euro voor een behandeling van een half uur.
Ja, dat kan. Je kan zowel met als zonder verwijzing psychologische zorg krijgen. Beide opties hebben wel verschillende voor- en nadelen.
Uw zorgverzekeraar vergoedt geheel of gedeeltelijk uw behandeling in de geestelijke gezondheidszorg (GGZ). Elke zorgverzekeraar kan de vergoeding anders regelen. Kijk daarvoor in de polisvoorwaarden van uw zorgverzekering of neem contact op met uw verzekeraar.
Een behandeling in de generalistische basis-ggz bestaat gemiddeld uit tien sessies die elk 50 minuten duren. Een behandeling in de specialistische ggz telt gemiddeld 20 sessies.
Je kan bellen (0800-0113) of chatten met een hulpverlener. Of je aanmelden voor online begeleiding door een psycholoog. Direct, anoniem en gratis.
Zit de GGZ in de basisverzekering? In de meeste gevallen wordt de geestelijke gezondheidszorg (GGZ) vergoed vanuit je basisverzekering. Je betaalt wel je eigen risico en je hebt hiervoor een verwijsbrief van je huisarts nodig.
Vraag de huisarts bijvoorbeeld of hij psychologen of instellingen in de buurt weet en kan aanbevelen. Of, als niet duidelijk is welk type behandelaar en behandeling je behoeft: trek de praktijkondersteuner (POH-GGZ) aan zijn jasje en kijk samen naar wat je wensen zijn en wat de beste optie is.
Het verschil uitgelegd. Een psycholoog behandelt, over het algemeen, mensen met problemen die recent ontstaan zijn. De (psycho)therapeut behandelt patiënten juist langdurig en helpt hen om van hun problemen af te komen of er makkelijker mee te leren leven.
Over de maximaal aanvaardbare wachttijd hebben verzekeraars en zorgaanbieders afspraken gemaakt. Volgens deze Treeknorm moet iemand binnen vier weken terecht kunnen voor een intakegesprek bij een ggz-aanbieder. Tien weken daarna moet behandeling mogelijk zijn.
Wil je de behandeling zelf betalen? Dan heb je geen verwijsbrief nodig en hoef je niet naar de huisarts toe. Hoelang de behandeling bij een psycholoog duurt, hangt af van verschillende factoren. Meestal zijn 6 tot 10 persoonlijke sessies genoeg, waarbij je om de week met jouw psycholoog afspreekt.
Uit dit onderzoek blijkt dat ruim een kwart van de Nederlanders (26 procent) in de afgelopen twaalf maanden last had van een psychische aandoening. Dat komt neer op bijna 3,3 miljoen volwassenen. Opnieuw staan angststoornissen bovenaan de lijst. Ook stemmingsstoornissen komen relatief vaak voor.
Meestal zijn 5 tot 10 sessies voldoende. Soms kan het traject nog korter zijn en soms is het nodig om wat langer door te gaan met de gesprekken.
Zorgindicatie aanvragen via wijkverpleegkundige en huisarts
Een zorgindicatie is aan te vragen bij uw wijkverpleegkundige of huisarts wanneer het thuis niet meer goed gaat. U kunt uw wijkverpleegkundige of huisarts machtigen voor de opname in een verpleeghuis. U hoeft zelf deze aanvraag alleen te ondertekenen.
Mensen met psychiatrische kwetsbaarheden worden vaak op advies van de GGZ doorverwezen naar beschermd of begeleid wonen. Wanneer u in aanmerking komt voor begeleiding vanuit een beschermde woonvorm, valt uw zorgzwaartepakket onder GGZ C.
Overgang vanuit voortgezet verblijf (GGZ B)
U heeft nu een indicatie voor voortgezet verblijf (langer dan drie jaar ggz-behandeling met verblijf). Als u overgaat naar GGZ Wonen, kan er iets veranderen aan uw zorg en woonsituatie.