Zodra purschuim in contact komt met de huid moet deze verwijderd worden met nagellak remover (aceton). Na uitharding is het haast onmogelijk om de purschuim te verwijderen van de huid.
Op de vraag: Hoe krijg ik purschuim van mijn handen? is er dus slechts één antwoord mogelijk: met Big Wipes! Maar let op: wees er op tijd bij. Gebruik Big Wipes binnen zeven minuten na het morsen van de purschuim en je hebt weer schone handen!
Een van de meest voorkomende vragen over polyurethaanschuim is of het al dan niet waterdicht is. Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht. Dit type schuim wordt vaak gebruikt in buitentoepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen.
Bij een juiste toepassing van woningisolatie met gespoten PUR-schuim is het onwaarschijnlijk dat bewoners hiervan nadelige gezondheidseffecten ondervinden. De blootstelling aan gevaarlijke stoffen blijft dan binnen veilige grenzen.
Goed uitharden duurt meestal minder dan twee uur, en maximaal twee dagen.
Het hecht op vrijwel elke gangbaar bouwmateriaal zoals hout, beton, metselwerk, pleisterwerk, gips, metalen en glas. Ook vele kunststoffen, zoals polyester, polystyreenschuim (tempex), pvc en hard polyurethaanschuim zijn goede ondergronden voor purschuim. Purfoam hecht niet op polyethyleenfolie, siliconen of P.T.F.E.
Polyurethaanschuim is een veelzijdig materiaal dat gebruikt kan worden voor verschillende toepassingen, waaronder isolatie, afdichting en geluidsisolatie. Hoewel het een uitstekende isolator is, is het belangrijk op te merken dat het niet ademend is.
Zolang je niet aanwezig bent in de woning tijdens het spuiten van het PUR-schuim, is er geen probleem. Gemiddeld mag je zo'n 2 uren niet in je woning aanwezig zijn. De Nederlandse Gezondheidsraad bevestigde in september 2021 dat het onwaarschijnlijk is dat bewoners nadelige gezondheidseffecten ondervinden.
Veel van de gemelde gezondheidsklachten worden veroorzaakt door het vrijkomen van gassen en vocht en/of schimmelvorming in de woning na het aanbrengen van purschuim isolatie.
Het korte antwoord is ja, polyurethaanschuim is waterdicht.
Dit type schuim wordt vaak gebruikt in buitentoepassingen vanwege zijn waterbestendige eigenschappen.
Daarnaast is pur volledig luchtdicht en waterafstotend en het is duurzaam, wat betekent dat het materiaal langdurig meegaat.
Het voordeel van PUR dakisolatieplaten is, dat ze standaard al voorzien zijn van een dampremmende laag. Dat scheelt werk en tijd bij het aanbrengen. Belangrijk is dat ze aangebracht worden zonder naden. Anders lekt de warmte alsnog weg.
Alles over purschuim als isolatiemateriaal
PUR is één van de meest gebruikte, eenvoudige en effectieve isolatie methoden om je woning te isoleren.
Uitgehard purschuim
Scoor eerst het schuim met een scherp mes om kleine gaatjes te maken. Breng vervolgens warmte aan op het schuim met een warmtepistool of chemische strippers. Gebruik tenslotte een plamuurmes of vergelijkbaar gereedschap om het zacht geworden schuim weg te schrapen.
PUR (polyurethaan) (polyurethaan) ontstaat uit verschillende stoffen die gemengd worden en na een chemische reactie uitharden in PUR-schuim. Dit chemische proces is onomkeerbaar. De stoffen die mengen zijn een di-isocyanaat (meestal MDI (methylenediphenyl diisocyanate) (methylenediphenyl diisocyanate)) en een polyol.
Bij isoleren met purschuim komen schadelijke stoffen vrij die schadelijk zijn bij frequente of te veel blootstelling. Isocyanaat is de belangrijkste stof waarvan al langer bekend is dat deze schadelijk voor de gezondheid is.
Schadelijke stoffen komen vrij
Bij het aanbrengen van purschuimisolatie worden gevaarlijke stoffen gebruikt en/of gevormd tijdens het proces, die bij blootstelling op korte en lange termijn ernstige gezondheidsschade kunnen veroorzaken, blijkt uit het onderzoek.
Over-isoleren heeft een nadelig effect op uw gezondheid. Onvoldoende ventilatie zorgt ervoor dat uw huis steeds warmer, stoffiger en vochtiger wordt. Hierdoor ontstaat er in uw woning een prima klimaat voor huisstofmijt, schimmels en bacteriën. Het stijgende aantal chronische luchtwegaandoeningen bevestigd dit.
Lege bussen purschuim vallen in de regel onder 'gevaarlijk chemisch afval'. Je moet deze dus apart inzamelen en naar een milieustraat brengen.
PUR - polyurethaan voor bouwtoepassingen weerstaat aan een maximum temperatuur van +100°C; PIR - polyisocyanuraatschuim isolatie daarentegen aan + 130 tot 150 °C.
Wist u trouwens dat vloerisolatie in gespoten PUR een draagvermogen heeft van ±150 000 kg/m² (wat gas gedragen gelijk aan of hoger dan 150kpa betreft), terwijl gefabriceerde isolatieplaten, een maximaal draagvermogen hebben van 1500 kg/m². PUR vloerisolatie is dus veel sterker.
Pur schuim is te gebruiken voor het dichten van naden, kieren, gaten tussen vloeren, scheidingswanden en plafonds en het bevestigen/afdichten van deurkaders en raamkozijnen.
Montageschuim, ook bouwschuim, isolatieschuim of PU-schuim genoemd, is een schuim dat op veel plekken in huis gebruikt kan worden.
PUR-lijm is bij uitstek geschikt voor het aan elkaar verlijmen van materialen zoals hout en kunststof of aan glas of metaal. PUR-lijm is bij uitstek geschikt voor het aan elkaar verlijmen van materialen zoals hout en kunststof of aan glas of metaal.