Trek het beschermkapje van de canulepunt van het spoelzakje. Sluit het zakje vervolgens aan op de katheter. Open de toevoer van het zakje door de klem terug te schuiven. Door het zakje hoger te houden dan blaasniveau of voorzichtig te knijpen, loopt de vloeistof via de katheter in de blaas.
Spoel met een kleine hoeveelheid vloeistof (30 ml.). Zo voorkomt u dat er grote hoeveelheden in de blaas terecht komen, alleen de katheter hoeft te worden gespoeld. Het is beter om de katheter 2 keer met een hoeveelheid van 30 ml te spoelen, dan 1 keer met 50 ml. De Solutio G moet een paar minuten inwerken.
De volgende middelen kunnen worden gebruikt: fysiologisch zout, Solutio G en Solutio R. Alle genoemde oplossingen zijn verkrijgbaar in wegwerpzakjes.De Solutio G en Solutio R zijn zure spoelmiddelen. Deze zijn in het algemeen beter in staat neerslag en vooral steenbeslag op te lossen.
Het verdient aanbeveling om de houding van de patiënt na de blaasinstillatie zodanig af te stemmen met de patiënt, dat hij/zij de blaasinstillatie volledig vol kan houden, eventueel met gebruikmaking van medicatie die de blaasontlediging tegengaat.
Deze blaaskatheter zorgt ervoor dat de urine goed uit de blaas kan stromen. De meest voorkomende reden om deze katheter in te brengen is retentie (de urine niet of onvoldoende uit kunnen plassen) of incontinentie (ongewild urineverlies).
Soms is spoelen dan een betere oplossing dan een nieuw katheter. Dit kun je doen met water met fysiologisch zout. Dit laat je kolken, waardoor de gruisjes in de blaas losgespoeld worden en mee naar buiten spoelen. Dit mechanisch spuiten doe je drie keer per week, en knijp je via het katheter naar binnen.
Door beweging van de katheter in de blaas, bijvoorbeeld na lichamelijke inspanning, kan er bloed in de urine komen. Rust nemen en meer drinken zorgen er vaak voor dat het bloed verdwijnt. Blijft u een paar dagen bloed in uw urine houden, bel dan de polikliniek Urologie.
Probeer de katheter niet af te klemmen met een kocher. Maak liever gewoon een knik in de katheter. De kocher kan namelijk de katheter beschadigen en zorgen voor lekkage.
Uro-Tainer® met natriumchloride wordt aanbevolen als blaasspoeling, om vuil en slijm weg te spoelen uit de blaas en katheter. Deze isotone vloeistof heeft een puur mechanische werking. Het voorkomt en verhelpt debrisvorming in de blaas.
U kunt dit gewoon, bijvoorbeeld met een washand, weg wassen. Maak dagelijks de ingang van de katheter schoon met lauw water. U kunt gewoon met de katheter onder de douche. Voor mannen geldt: dagelijks de voorhuid terugschuiven voor het wassen.
Een blaasspoeling is een behandeling waarbij een geneesmiddel als vloeistof in de blaas wordt ingespoten. Dit geneesmiddel verlicht pijn bij bijvoorbeeld blaasontstekingen, zweren in de blaas of een ontstoken blaas. Het geneesmiddel kan in de blaas direct haar werking doen.
Het doel van een behandeling met BCG is het opwekken van een reactie van het afweersysteem van de blaas. Dit gebeurt door een vloeistof in de blaas te brengen waarin kunstmatig verzwakte ziektekiemen (BCG ofwel Bacillus Calmette-Guérin) aanwezig zijn. Het geactiveerde afweersysteem pakt dan de kwaadaardige cellen aan.
Om te voorkomen dat deze complicatie ontstaat, dient u tenminste anderhalf tot twee liter liter vocht per dag te drinken. Indien er na twee tot drie uur geen urine in de urineopvangzak komt, moet de katheter doorgespoeld worden of vervangen door een nieuwe.
Loopt de katheter niet (gedurende 2 à 3 uur geen urine) ondanks bovenstaande adviezen dan is het mogelijk dat de katheter verstopt zit. Knijp dan in de katheterslang, soms komt de urinestroom dan weer op gang. Zijn de klachten hiermee niet verholpen, neem dan contact op met de polikliniek Urologie.
Gebruik. 2 à 3 x per week, afhankelijk van de indicatie en voorschrift van de arts. De vloeistof dient 5 minuten in de blaas geïnstilleerd te blijven.
Solutio R is een spoelvloeistof met een hogere zuurgraad dan Solutio G/Suby G. Spoel hiermee niet langer dan twee weken1, omdat de hoge zuurgraad van Solutio R de blaaswand kan irriteren.
Als er urine langs de katheter naar buiten lekt
De grootte van het ballonnetje aanpassen. De katheter doorspoelen. De katheter weer op de juiste plaats brengen. Een nieuwe katheter inbrengen.
U kunt hem ook in een emmer naast uw bed leggen. Zorgt u ervoor dat ook wanneer u in bed ligt de zak lager is dan het niveau van uw blaas. Anders kan de urine niet aflopen. Ook mag het kraantje niet op de grond hangen in verband met infecties.
Vlokken in de urine: wat betekent het? Troebele urine kan duiden op de aanwezigheid van debris – witte vlokken als gevolg van de aanwezigheid van witte bloedcellen – door een ontsteking of tumor. Dit verschijnsel heet 'pyurie' en wijst meestal op een infectie van de urinewegen.
Bij gebruik van een verblijfskatheter kan er in de blaas neerslag (slijm of gruis) en soms ook steenvorming door afgestoten blaaswandslijmvlies ontstaan. Om dit te voorkomen zijn twee zaken belangrijk: U moet veel drinken, meer dan 1200 mL (1,2 liter) per 24 uur.
Thuis kunt u de blaas spoelen met kraanwater.
De spoeling blijft ongeveer 1 uur in uw blaas, zodat de medicijnen goed kunnen inwerken. U mag in die tijd niet plassen. U blijft 30-90 minuten in het ziekenhuis. Hoelang de behandeling precies duurt, hangt af van het soort blaasspoeling.
Er zijn verschillende soorten blaasspoelingen, namelijk spoelingen met chemotherapie of immuuntherapie. Spoelingen met een chemotherapie bevatten een celdodend medicament, bijvoorbeeld Mitomycine C of Epirubicine. Spoelingen met immuuntherapie bevat een verzwakte bacteriestam (tuberkel-bacillen, BCG).