Gebruik zeker geen te smalle isolatiedekens tussen het houten frame van het dak. Snij de stroken isolatie op maat van je dakframe zelf. Best 1 tot 2 cm breder dan het vak zelf zodat ze een beetje klemmen. Geen enkel dak is overal gelijk qua breedte.
Bij isolatie met cellulose vlokken of halfstijve platen moet je in de regel een laagdikte aanhouden van 13 tot 16 centimeter, indien je tenminste een Rd waarde van minimaal 3.5 wil bereiken. Wil je beter isoleren (Rd waarde 4.5), dan zul je al gauw 16 tot 21 centimeter dik moeten isoleren.
Een geïsoleerd dak extra isoleren kan door na-isolatie. Een hellend dak dubbel isoleren kan op deze manier door te werken met glaswol. Dit is de populairste methode als er een onderdak aanwezig is. Na het aanbrengen van de glaswol kan ook een extra dampscherm worden aangebracht.
Het is van groot belang om niet alleen tussen de profielen te isoleren, maar ook de open ruimte van ongeveer 5 mm achter de profielen te isoleren. Is de isolatie eenmaal aangebracht dan kunnen de gipsplaten bevestigd worden.
De isolatiewaarde van de gehele constructie (dak + isolatiemateriaal) is de Rc-waarde. Het dak zelf heeft een Rd-waarde van 0,2 tot 0,4. Als je een totale Rc-waarde van 4 (goede isolatie) wilt, heb je dus isolatiemateriaal met een Rd-waarde van 3,6 tot 3,8 nodig.
Wanneer men een isolerende laag van 8 cm wil aanbrengen moet de spouw minimaal 10 cm zijn, zodat er 2 cm overblijft. In de praktijk zijn de spouwmuren echter, afhankelijk van de dikte van de muren zelf, al vaak minimaal 35 cm of meer en is de spouw dan minimaal 15 cm.
Fabel 1: Je kunt je woning ook over-isoleren
Over-isoleren bestaat dus niet, slecht isoleren wel. Is het isolatiemateriaal niet juist aangebracht of vergeet je om luchtdicht te isoleren, dan ontsnapt de warmte toch en krijg je op termijn problemen met condensatie en schimmelvorming.
Dat wil zeggen dat je relatief dun kunt isoleren in vergelijk tot andere isolatiematerialen met een hogere lambdawaarde. Om een minimale Rd waarde van 4,5 m²K/W te bereiken kun je volstaan met een laagdikte van slechts 12 tot 14 centimeter.
PIR isolatie aanbrengen op hellend dak
Dit kan het beste tussen de balken, tegen het (droge) dakbeschot. Het voordeel van het op deze manier PIR isolatie aanbrengen, is dat er een ononderbroken schild ontstaat. Hierdoor vermindert u de kans op het ontstaan van koudebruggen.
Doorgaans zal je een isolatielaag van minimaal 13 tot 16 centimeter aan moeten brengen, maar ook hier zal dikker isoleren (19 tot 21 centimeter) voor meer warmtebehoud zorgen.
PIR platen of PIR renovatieplaten zijn de beste isolatiematerialen om een hellend dak van buitenaf te isoleren. Het isolatiemateriaal wordt aangebracht op een bestaand dakbeschot en biedt een effectieve manier van isoleren.
Het isoleren van je dak is sinds 1 januari 2020 verplicht. Wanneer je dak niet geïsoleerd is zal dit gevolgen hebben wanneer je je huis wil verhuren of verkopen. Zo kan men je woning ongeschikt verklaren wanneer deze verhuurd is of zal je huis minder opbrengen wanneer je het wil verkopen.
Als er een open verbinding is naar zolder, dan zal daar veel warmte naar toe gaan. Maar ook als de zolder gesloten is, zal er door de ongeïsoleerde zoldervloer warmte naar de zolder gaan. Als je het dak isoleert, bespaar je dus altijd energie. Ook voor de gezondheid is het goed om boven te isoleren.
De isolatie van het plat dak wordt langs de binnenzijde van de dakconstructie aangebracht, onder het dakbeschot. In geval van een houten roostering wordt het isolatiemateriaal tussen de balken aangebracht. De draagconstructie met de waterwerende laag (beton, hout, PVC, EPDM, roofing,..)
De bevestiging van isolatieplaten op een plat dak kan op verschillende manieren gebeuren: losliggende plaatsing met ballast, mechanische bevestiging of verlijming. De thermische isolatie op daken wordt steeds vaker verlijmd, en dat is natuurlijk niet vreemd.
Dampremmende folie voorkomt dat waterdamp in de isolatielaag condenseert. Door het vocht buiten de isolatielaag te houden, blijft deze droog en behoudt het zijn isolerende werking. In sommige gevallen is het aanbrengen van zo'n folie echter juist af te raden omdat er al een folie in het dak aanwezig is.
PIR is namelijk een 'verbeterde versie' van PUR. PIR verschilt van PUR door een hogere isolatiewaarde en een grotere brandveiligheid (vooral op het gebied van ontwikkeling van rookgassen). Daarnaast biedt PIR een betere dimensionale stabiliteit en een verhoogde drukvastheid.
Bevestig de PIR platen op het oppervlakte met kit of lijm. Je kunt er ook voor kiezen om met dakplaatjes de isolatieplaten vast te schroeven. Als laatste plak je alle naden en overlappen af met aluminium tape. Zijn er grote naden ontstaan, dan kun je die afdichten met PUR schuim.
PIR is beloopbaar en drukvast
Bij het plaatsen van PIR isolatie voor het platte dak, kunnen dakdekkers met een gerust hart staan en wandelen op de PIR isolatieplaten zonder dat deze vervormen.
Vanaf 2021 moet een nieuwbouwwoning een E-peil behalen van 30 en een S-peil van maximum 31. Dat betekent ook dat het dak een U-waarde van maximum 0,24 W/m²K mag halen, en dat komt overeen met: Dikte glaswol en rotswol: vanaf 18 cm. Dikte cellulose of houtvezel: vanaf 19-20 cm.
Zo heb je van mineraalwol al snel een dikte van 15 centimeter nodig. Bij PUR-isolatie is 10 centimeter voldoende.
Het isoleren van een stuk muur is zinloos als niet de rest van de gevel, het dak en de vloer, wordt meegenomen en er geen dubbel glas wordt geplaatst." Het isoleren van een deel van de woning vermindert de warmteverliezen door dat constructiedeel en levert energiebesparing op.
Ook het isoleren van het dak van oudere huizen is een goede investering. Veel warmte verdwijnt via de kieren in het dak naar buiten. Dat is zonde. Met dakisolatie wordt een oud huis een stuk energiezuiniger.
Maar let op: de zwakste plek zijn uw kozijnen en uw glas. Dáár verliest u de meeste warmte. Ook al zijn de muren oud en isoleren ze 'slecht'. Een muur isoleert beter dan het allerbeste kozijn en het beste isolatieglas.
Het effect van na-isoleren van de spouw is maar beperkt. De ruimte tussen de spouwruimte en het al aangebrachte isolatiemateriaal is maar klein. Hierdoor kunnen veel na-isolatie producten voor spouwmuren niet gebruikt worden. Voor smalle spouwen is alleen isolatieschuim (PUR) geschikt.