Er is geen gouden regel voor hoe vaak u op de weegschaal moet gaan staan en uw waarden moet meten, maar meetwaarden kunnen in een korte periode natuurlijk schommelen, dus is het verstandig met regelmatige tussenpozen te meten, maar niet te vaak.
Dagelijks wegen is het overwegen waard. Lichaamsgewicht is nooit constant. Zo spelen hormoonhuishouding, maag- en darminhoud, vochtbalans, het klimaat en je trainingsroutine een rol bij het aantal kilo's dat jij op de weegschaal aantikt.
Als je vaak op de weegschaal staat, dan doe je dat waarschijnlijk omdat je graag wat anders op het display wil zien. En regelmatig geconfronteerd worden met het cijfertje wat je niet wil zien kan dan erg frustrerend werken. Het kan je leven gaan beheersen en zelfs een obsessie worden.
Wekelijks wegen
Het is voldoende om één keer per week tot één keer per maand op de weegschaal te gaan staan. Weeg jezelf steeds op hetzelfde tijdstip van de dag. Als je gewicht stijgt, corrigeer dan door minder of anders te gaan eten en wat meer te bewegen.
Het beste weegmoment is 's ochtends op een lege maag. Op die manier kan je het beste vergelijken.
's Avonds kun je 1,5 tot 2 kilo zwaarder zijn dan 's morgens. Vergelijk een ochtendmeting dus niet met een avondmeting.
Schommelingen in het gewicht hebben veelal te maken met wisselingen in de hoeveelheid vocht. In de loop van de dag houd je vocht vast. Daarom weeg je 's avonds sowieso meer dan 's morgens.
Je darmen zitten voller
Niet iedereen moet elke dag naar de wc voor een grote boodschap. Hierdoor zitten je darmen de ene dag voller dan de andere. Ook na een grote maaltijd kunnen je darmen voller zitten dan normaal. Ook dit zorgt er uiteraard voor dat je iets zwaarder bent.
Een gewichtsverlies van 5 tot 10% van je huidige lichaamsgewicht zorgt al voor gezondheidswinst. Om je streefgewicht te bereiken en op de lange termijn te behouden, raden we aan om niet meer dan ongeveer 0,5 kilo per week af te vallen.
Het beste is om jezelf 's ochtends te wegen, nog voordat je iets hebt gegeten of gedronken en nadat je naar het toilet bent geweest – een volle blaas en/of darmen heeft namelijk invloed op je gewicht. In de ochtend weeg je meestal het lichtst, omdat je lichaam vocht verliest tijdens het slapen.
Het kan bij zowel krachttraining als duursport voorkomen dat je op de weegschaal geen verschil ziet of zelfs aankomt in gewicht. Dat kan komen omdat je meer spierweefsel ontwikkelt. Laat je dus niet ontmoedigen. Als je intensief sport, kun je ervan uitgaan dat je vetmassa kwijt bent.
Een verschil van anderhalf tot twee kilo binnen één dag is normaal. 's Ochtends ben je meestal op je lichtst. Gedurende de dag eet en drink je en raak je ook weer vocht en ontlasting kwijt.
Zet de weegschaal het liefst op de (waterpas) badkamervloer of op een stenen tegel (keuken) of iets dergelijks, in ieder geval altijd op dezelfde plek, daardoor kan het gewicht wel niet exact zijn maar zal het verschil tussen verschillende weegmomenten minimaal zijn.
Na het zwemmen of een douche, kan je huid wel 1 tot 3 kopjes water opnemen. Daardoor lijk je zo een paar pondjes zwaarder dan je daadwerkelijk bent. Als je te veel zout eet, houd je veel vocht vast. Als je voor bedtijd een maaltijd met veel zout hebt gegeten, ben je daardoor de volgende ochtend zwaarder dan je bent.
Die wisselingen komen voornamelijk door wisselingen in de hoeveelheid vocht in je lichaam. Als je een dag wat meer zout eet dan normaal, kun je meer vocht vasthouden en daardoor de volgende dag zwaarder zijn. Dat is bijvoorbeeld vaak zo als je in een restaurant hebt gegeten, omdat daar vaak wat zouter wordt gekookt.
Je kunt jezelf namelijk het beste wegen in de ochtend, op dit moment heeft je lichaam nog geen extra gewicht vergaard van eten en/of drinken. Het beste moment is dan ook na het plassen, omdat je dan echt ziet wat het gewicht van je lichaam is.
Samengevat: waar val je het eerst af? Eerst val je af aan je ledematen. Mannen vallen het laatst af op de buik, vrouwen rond de heupen. Je kan dit proces deels sturen door je hormoonbalans te herstellen en specifiek te trainen.
Om één kledingmaat te verliezen, zou je ongeveer vier kilo aan vet moeten kwijtraken. Voor zij die liever in calorieën dan in kilo's tellen: vermenigvuldig dat getal gewoon met 7000 (ja, om een kilo aan vet te verliezen moet je gemiddeld zo'n 7000 kcal verbranden).
Als je toch 5 kilo af wilt afvallen in een week, kun je het beste een caloriearm dieet volgen waarbij je als vrouw niet meer dan 1100 en mannen 1500 calorieën per dag binnen krijgt. Ook is het mogelijk om een sportvastenkuur of ketodieet te volgen van maximaal 10 dagen.
3500 kilocalorieën zijn een halve kilo in vet
Om 2 kilo in één dag aan te komen moet je 16000 kilocalorieën eten. Dit is vrijwel onmogelijk. Je moet dan zo extreem veel eten, dat je zelfs na hele flinke eetbuien niet aan deze hoeveelheden komt.
Als je een flinke maaltijd hebt gegeten en nog niet naar het toilet bent gegaan, kun je ook ineens 2 kilo zijn aangekomen in 1 dag. Dit komt dan doordat er nog veel voedsel in je maag en darmen zit. Het is dus niet 2 kilo vet.
Het is dus onmogelijk om een halve kilo per dag vet te verliezen, maar je kan wel een halve kilo per dag lichaamsgewicht verliezen. Stel dat je één dag weinig zout eet, zeer weinig koolhydraten eet en eventueel wat sport. Dan zal je zien dat je de dag erna gemakkelijk meer dan 1 kilo minder weegt op de weegschaal.
Zoals ik hierboven al vertelde, zijn spieren zwaarder dan vet. Een kilo spieren neemt minder plaats in dan een kilo vet. Het kan daarom zijn dat je geen verschil ziet op de weegschaal, maar wel aan je kleding merkt dat je bent afgevallen!
Ieder mens verliest per nacht een kwart tot een halve liter vocht. Dit gebeurt gedeeltelijk via de adem en voor circa 60% via de huid (transpiratie). Een groot deel van deze 60% blijft achter in uw bed (beddengoed en matras) en moet dagelijks afgevoerd worden.
Hoeveel kilo weeg je meer als je ongesteld bent? Het is volkomen normaal om tijdens je menstruatie tussen de 0,5 en 2,5 kilo meer te wegen. Sommige vrouwen kunnen zelfs 3 kilo of meer aankomen.