"De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Om mee te beginnen, er bestaat geen wettelijke definitie van de term 'frequent ziekteverzuim'. In veel organisaties geldt echter de gouden regel dat 3 of meer ziekmeldingen per jaar als frequent worden beschouwd. Het gemiddelde ziekteverzuim per werknemer ligt in Nederland namelijk op één ziekmelding van 2 dagen.
Als er tussen 2 ziekteperiodes minder dan 4 weken zitten, tellen deze als 1 ziekteperiode. Dit is onder andere van belang om te bepalen tot wanneer de periode van 2 jaar loondoorbetaling loopt. Bijvoorbeeld: u bent 10 weken ziek. Na werkhervatting wordt u binnen 4 weken opnieuw ziek.
Contract – Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. «De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd.» Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Regelmatig onevenredig hoog ziekteverzuim
Wanneer een werknemer regelmatig ziek is bestaat de mogelijkheid dat een werkgever deze werknemer wil ontslaan. Hiervoor is meer vereist dan dat de werknemer zich vaak ziek meldt. De mate van het ziekteverzuim moet regelmatig en onevenredig hoog te zijn.
Ontslag om persoonlijke redenen via de kantonrechter
Veelvuldig ziekteverzuim is op zich geen reden voor ontslag. Maar als de gevolgen voor uw bedrijf te ernstig zijn, kunt u de kantonrechter vragen om de arbeidsovereenkomst te ontbinden.
Griep komt in Nederland elk jaar voor, meestal in de wintermaanden, dit noemen we de seizoensgriep. Omdat er verschillende soorten griepvirussen zijn die steeds veranderen, kan iemand opnieuw griep krijgen.
Uit cijfers die het Centraal Bureau voor de Statistiek (CBS) blijkt dat werknemers zich vorig jaar gemiddeld 6,4 werkdagen ziek hebben gemeld. Dat is 3,7 procent van het aantal werkdagen in een jaar. Een werknemer meldt zich gemiddeld een keer per jaar ziek. Ruim twee op de vijf werknemers was vorig jaar een keer ziek.
Ben je arbeidsongeschikt door ziekte of een ongeval, dan heb je recht op 30 dagen betaald ziekteverlof per 12 maanden sociale anciënniteit. Elke dag ziekte telt altijd als een volledige ziektedag.
Aan de basis van een goede weerstand staat een gezonde leefstijl. Voor een gezonde leefstijl heeft u een goede balans nodig tussen bewegen, gezond eten, ontspanning en een goede nachtrust. Als u hierin de juiste keuzes maakt zult u zich fit en energiek voelen en ook merken dat u minder vaak ziek bent.
Er zijn volgens de wet een aantal verplichte contactmomenten voor werkgevers. Namelijk: Binnen één week na de eerste ziektedag geef je de ziekmelding door aan je arbodienst of bedrijfsarts. Als je verzekerd bent tegen ziekteverzuim, moet je dit vaak al op de eerste ziektedag doorgeven.
Volgens de wet is het de werkgever niet toegestaan te vragen naar medische klachten, symptomen of naar de aard of oorzaak van de ziekte. Griep, migraine, nekklachten, een blaasontsteking, een burn-out of iets anders ergs.
Een werkgever kan niet zomaar een ziekmelding weigeren. Dat kan alleen als daar een heel goede reden voor is. Twijfels over de reden van ziekmelding of weigering om medische informatie te verstrekken zijn geen reden om de ziekmelding niet te accepteren.
De belangrijkste reden voor ziekmelding is griep of verkoudheid. Die klacht staat met stip bovenaan, want maar liefst 34,7% van de respondenten in de Nationale Enquête Arbeidsomstandigheden 2019 geeft aan dat dit de reden was voor het laatste ziekteverzuim op werk.
Vaak wil een zieke werknemer best vertellen wat er aan de hand is, maar dan nog mag u deze (medische) informatie niet vastleggen. Ook mag u geen diagnose stellen, behandeling voorstellen of waardeoordeel uitspreken over de klachten die uw werknemer ervaart.
Kan mijn leidinggevende mij verplichten om naar het werk te komen als ik mij heb ziek gemeld? Nee. Jij bepaalt of je in staat bent naar het werk te komen, niet je leidinggevende. Als je vindt dat je je huis uit kan, dan moet je wel naar bijvoorbeeld een gesprek gaan.
Dat is in de wet geregeld en moet in je arbeidscontract of cao staan. Je werkgever mag hier niet van afwijken. Hoeveel en hoelang je doorbetaald krijgt, hangt af van je contract en hoe lang je ziek bent.
Geen medisch attest meer voor één dag ziekte
Zodra de wet in werking treedt, moeten je werknemers je voor één dag ziekte geen medisch attest meer bezorgen. Ze kunnen er ook voor opteren om voor de eerste dag van een langere ziekteperiode geen attest te bezorgen.
Word je binnen 14 dagen opnieuw ziek en duurt die ziekte langer dan dat je loon gewaarborgd is? Dan kan je aanspraak maken op een uitkering van je ziekenfonds, nadat je gewaarborgd loon ophoudt. Daarvoor moet je je ziekte natuurlijk wel aangeven aan je ziekenfonds met een 'Getuigschrift van arbeidsongeschiktheid'.
Bij bedienden betaalt de werkgever het loon van de eerste maand (30 kalenderdagen) volledig uit. Het gewaarborgd loon van een arbeider omvat zo'n twee weken loon. Wie langer dan een maand of die twee weken ziek is of wegens een ongeval thuis zit, krijgt zijn of haar loon uitbetaald door het RIZIV.
Het ziekteverzuim onder werknemers van bedrijven en overheid was in het eerste kwartaal van 2023 5,7 procent. Hoewel dit percentage lager is dan het hoogtepunt van 6,3 procent in dezelfde periode in 2022, is het ziekteverzuim vergeleken met de voorgaande jaren nog steeds hoger.
Als een van de onderdelen van het afweersysteem niet goed werkt, dan kan er een afweerstoornis ontstaan. Mensen met een afweerstoornis zijn vaker ziek dan anderen. Als ze ziek zijn, verloopt de ziekte vaak heftiger en is soms moeilijker te genezen. Gelukkig zijn afweerstoornissen zeldzaam.
Iemand die vijfde ziekte heeft gehad, kan de ziekte niet opnieuw krijgen. De huisarts kan door bloedonderzoek zien of iemand besmet is met het virus.
Als je eenmaal griep hebt gehad, ben je er voortaan immuun voor. Niet waar, het infuenzavirus (dat griep veroorzaakt) is er in verschillende subtypen, die ook weer in verschillende varianten voorkomen. Doordat deze varianten voortdurend veranderen, kunt je steeds opnieuw griep krijgen.