Ophemelen van zichzelf versus naar beneden halen van de andere. Een klassieker is bijvoorbeeld het volgende scenario: de narcist geeft je nooit complimenten, maar vertelt graag aan anderen hoe een fantastische vrouw of zoon je bent.
Doordat ze té empathisch zijn, zijn ze vaak eerlijk, onbaatzuchtig, verzorgend, integer en loyaal. “Zulke mensen zijn ideale prooien voor personen met een narcistische persoonlijkheidsstoornis.
Narcisten lachen alles weg. Als er enige kritiek op hen wordt geuit, lachen ze dit maar al te vaak lichtzinnig weg. Je ziet dan ook dat in relaties kritiek wordt weggewuifd alsof het niets voorstelt. Je wordt daarom ook niet of nauwelijks voor je gevoel als partner serieus genomen: niets komt aan bij de narcist.
Vaak zeggen narcisten dingen bewust om je te raken of onzeker te maken of houden. Als je hier vervolgens op ingaat, komt het geregeld voor dat ze zullen ontkennen dat ze dit ooit gezegd hebben en dat je dingen hoort die er niet zijn of dat jij dingen verdraait.
Wanneer een narcist zijn zin niet krijgt wordt hij boos en gedraagt hij zich onredelijk. Tijdens een conflict zal hij jou de schuld geven van alles wat niet goed ging. Hij is het slachtoffer en jij bent de schuldige. Narcisten zijn zeer berekenend en ijzersterk in het verdraaien van de werkelijkheid.
Heeft constant aandacht en bewondering van anderen nodig. Heeft onredelijke verwachtingen van voorkeursbehandeling. Maakt misbruik van anderen om eigen doelen te bereiken. Houdt geen rekening met gevoelens van anderen, ernstig gebrek aan empathie.
Een narcist zegt nooit sorry!
Ze beschermen hiermee hun imago. Hoe de wereld de narcist ziet. De narcist kan niet fout zijn, want daarmee lijden ze gezichtsverlies. Het is een verlies van controle.
De narcist vindt zichzelf zo uitzonderlijk dat hij meent zich dingen te mogen permitteren die anderen zich niet kunnen veroorloven. Ook vindt hij dat hij recht heeft op een speciale behandeling. Houdt opmerkelijk weinig rekening met anderen, hoewel hij graag de bewondering en goedkeuring van diezelfde anderen krijgt.
De persoon met het narcistische gedrag: Is aardig, liefdevol, attent, behulpzaam. Hoort je uit en past zich helemaal aan bij wat jij leuk (niet) vindt, nodig hebt etc.
Pleasen kan ook een vorm van narcisme zijn
Vaak wordt bij narcistisch gedrag gedacht aan 'aanvallend' gedrag, de extraverte vorm. Iemand die echter extreem pleasegedrag vertoont, vertoont in zekere zin ook een (milde) vorm van narcisme. Iemand is zich vaak pleasegedrag gaan aanmeten omdat hij/zij zich onzeker voelt.
Narcisten zijn ongevoelig voor het knuffelhormoon oxytocine, waardoor ze niet goed in staat zijn tot emotionele binding en intimiteit. Dit heeft tot gevolg dat vaak de relatie geen diepgang kan bereiken op verschillende niveaus – zowel seksueel als emotioneel.
Een narcist boos maken door trots te zijn op je talent
Ze zullen dan proberen je het gevoel te geven dat je arrogant bent of egoïstisch. Simpelweg omdat je trots bent op een talent dat zij niet bezitten. Narcisten haten het talent van anderen. Tenzij ze daarvoor zelf met de eer kunnen strijken.
De narcist mist jou niet als persoon maar mist wel de aandacht en emotionele voeding die jij hebt geleverd. Jij bent slechts een object, een voorwerp in de ogen van de narcist. Misschien heb je financiële steun gegeven, problemen voor hen opgelost of fungeerde je als praatpaal.
Narcisten houden van ruzie maken. Ze zullen je porren, uitlokken en provoceren. Als je niet hapt vinden ze dat frustrerend, omdat hun behoefte niet bevredigd wordt. Na een tijdje zullen ze boos worden, dan verveeld raken en uiteindelijk laten ze het los (in ieder geval met jou).
Narcisme brengt vaak onzichtbaar verdriet, stil en verborgen verlies met zich mee en gaat vaak gepaard met emotionele mishandelingen. Bij niemand gaan deze emotionele mishandelingen zomaar voorbij, zonder dat je er last of een weerslag van hebt.
Mensen met narcisme zijn vaak veel energie kwijt aan hun gevoel van minderwaardigheid en hebben weinig oog voor anderen en hun eigen gevoelens. Toch voelen ze zich ook speciaal en uniek, waarbij ze vanuit hun minderwaardigheid kunnen denken dat ze bepaalde dingen niet hoeven doen, gewoon omdat ze er recht op hebben.
De narcist met humor
De grappige narcist heeft humor en is bij veel mensen geliefd. Hij of zij maakt mensen aan het lachen en hierdoor wordt zijn of haar ego natuurlijk gestreeld. Vaak gebruikt deze persoon zijn of haar humor om andere tekortkomingen in interpersoonlijke relaties te verbloemen.
Narcisten willen de relatie niet precies definiëren. Ze verwachten van jou dat je hen behandelt alsof ze je partner zijn op intiem, emotioneel en seksueel vlak, terwijl ze zelf hun opties openhouden voor eventueel betere partners. Narcisten denken dat ze gelijk hebben over alles en zullen zich nooit verontschuldigen.
Tip: Beperk je communicatie met een narcist tot het minimum
In een gesprek met een narcist praat je alleen over de dingen waar je over moet praten. Verder geef je ze geen informatie. Stel hen ook geen vragen, daarmee geef je ze juist ingangen om het gesprek hun kant op te trekken.
Mensen met narcisme hebben eigenlijk alleen vrienden, zodat deze aan hen kunnen vertellen hoe leuk ze zijn. Geef jij iets van (opbouwende) kritiek, dan zal deze vriend zich heel snel aangevallen voelen. Hij of zij zal de kritiek op alle mogelijke manieren proberen te weerleggen en niets van jou aannemen.
Leeuwen zijn berucht (en worden vaak belachelijk gemaakt om) hun narcisme. Ze worden gestuurd door de zon, wat betekent dat ze het geweldig vinden om in het middelpunt van de belangstelling te staan. Het betekent ook dat ze vaak zijn geboren in de zomerhitte.
De beste manier om een narcist pijn te doen is door het soort persoon te zijn dat ze gewoon niet kunnen zijn. Ga dus nooit het gevecht aan. Dan voed je de narcist. De ander van jouw gelijk te overtuigen roept veelal een discussie op, ook al zit de ander echt fout en heb jij echt gelijk.
Narcisten verdragen geen kritiek. Vriendschappen duren zolang als de vrienden het zelfgevoel van de narcist bevestigen – maar als die bevestiging wegvalt, verbreekt hij het contact. Sommigen zoeken bevestiging daarvan in uiterlijkheden en streven ernaar altijd het stralende middelpunt te zijn.
Een verborgen narcist is overgevoelig (met name voor kritiek), voelt zich met regelmaat onbegrepen, is passief-agressief en voelt zich veilig als hij of zij macht heeft over anderen. Vaak heeft een verborgen narcist onpersoonlijke en/of stroeve relaties met zijn of haar omgeving.
Het in stand houden van hun bedrog en nep empathie is een vermoeiende taak voor de narcist, dus al gauw beginnen zich de barstjes in hun masker te vertonen. Ze zijn niet in staat om berouw te tonen of spijt te hebben, omdat hen dat simpelweg niet boeit!