Een visstick is een staafvormige snack die bestaat uit vis omhuld door een krokant laagje van paneermeel of een surrogaat. De soort vis die voor vissticks wordt gebruikt, is meestal filet van kabeljauw, koolvis of alaskakoolvis.
Iglo Vissticks 15st. De vertrouwde iglo kwaliteit, maar met een nog krokanter jasje uit de oven. Bron van Omega 3, gemaakt van de beste 100% Alaska koolvisfilet en zonder toevoeging van kunstmatige smaak- of kleurstoffen. Onweerstaanbaar lekker en voedzaam.
Unilever koopt Vita NV uit Leiden. Wist je dat, in 1960 Vita NV veranderde in Iglo NV wat Iglo dus een echt Nederlands bedrijf maakt! Vissticks worden naar de Nederlandse markt gebracht. Wist je dat, vissticks vroeger van Haring werden gemaakt, daarna van Kabeljauw en pas in 1980 van Alaska Koolvis!
Tot voor kort kwamen vissticks in 28 of 30 gram in verschillende verpakkingsgrootte. We beseften dat dit niet duidelijk was voor jullie. Het vissticks assortiment is daarom vereenvoudigd in 2 ranges. Alle vissticks zijn gemaakt van 100% duurzame visfilet.
Hoe (on)gezond zijn fishsticks? Hoewel het natuurlijk geen pure vis is, zijn de meeste vissticks zeker niet ongezond, zo blijkt uit onze test. Ze bevatten niet al te veel vet of zout en hebben een goede Nutri-Score. Een prima keuze dus wanneer jij na een lange schooldag straks blije gezichtjes aan tafel wil.
Toch is de voedingswaarde van kibbeling niet enorm slecht. 100 gram kibbeling bevat zo'n 220 calorieën en maar liefst 24,5 gram eiwit en 13,8 gram vet. Daarnaast bevat deze gefrituurde snack ongeveer 13 gram koolhydraten en 1 gram vezel. Door deze hoge hoeveelheid eiwitten is kibbeling een best gezond tussendoortje.
In principe zijn alle soorten vis goed. Het maakt niet uit hoe de vis verkocht wordt: verse vis, uit de diepvries of in blik. Voor de gezondheid kun je het beste kiezen voor vette vis die niet gepaneerd of gezouten is. Bij zoute vis moet je denken aan haring, gerookte zalm, gerookte paling, stokvis of ansjovis.
Tegenwoordig wordt kibbeling niet meer van wangetjes of alleen kabeljauw gemaakt, maar van verschillende soorten witvis zoals polak, heek, wijting en koolvis. Snijd de kabeljauw in stukjes (+/- 4 cm) en bestrooi ze met de helft van de viskruiden en wat peper en zout.
Vissticks zijn een bron van eiwitten en Omega-3 vetzuren. Omega-3 vetzuren zijn essentiële vetzuren die niet door ons lichaam worden geproduceerd en die nodig zijn voor een goede gezondheid. Omega 3 is goed voor je hart. Het gunstige effect wordt verkregen bij een dagelijkse inname van 250 mg Omega 3.
Wat voor vis is een lekkerbekje? Vroeger werd er dus voornamelijk wijting gebruikt. Tegenwoordig worden er allerlei verschillende soorten witvis gebruikt voor het lekkerbekje. Zowel kabeljauw, heek en koolvis, maar ook de zoetwatervis pangasius wordt gepaneerd en verkocht als lekkerbekje.
Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Een visstick bestaat uit een stuk witvis, voorzien van een krokante laag paneermeel. In het verleden werd hierbij gekozen voor kabeljauw, maar dat is inmiddels bij vrijwel elk merk vervangen door koolvis.
Wat is het? Iglo's Vegetarische Vissticks lijken op gewone vissticks, maar de vulling is niet gemaakt van vis. Ze zijn gemaakt van rijstvlokken en koolzaadolie. De sticks heten 'vegetarisch' maar zijn vegan.
– Echte kibbeling wordt van oudsher van kabeljauw gemaakt. De stukjes worden door een beslag gehaald, gefrituurd en eventueel bestrooid met viskruiden. Kabeljauw is schaarser geworden en daardoor duurder. Daarom wordt in plaats van kabeljauw vaak de goedkopere vissoort Alaska-koolvis gebruik.
Meerval lijkt wel een beetje op tilapia. Het heeft een milde smaak en een vrij stevige textuur.
Tilapia: tarbot, wijting, forel, meerval, brasem, mul, snoek, tong of dorade. Ansjovis: sardines, spiering of haring.
Niet helemaal laten ontdooien, dan komt er water bij en worden ze slap. En wij bakken thuis alles met olijfolie, maar dan worden ze ook zacht. Dus met boter bakken scheelt zeker. Niet te veel boter of olie gebruiken dat zuigen ze op en dan worden ze te slap.
Daarnaast bevat onze vette vis belangrijke voedingsstoffen zoals eiwit, Omega-3 vetzuur, selenium en B-vitaminen inclusief vitamine B12. Deze veelzijdige en heerlijke visfilets zijn naast hun hoge eiwit- en Omega-3 gehaltes, rijk aan vitamine D, vitamine B3 (niacine) en vitamine B6.
Ontdooien is niet nodig. Iglo Vissticks bevatten rauwe vis. Zorg ervoor dat het product goed doorbakken is.
Weinig mensen weten exact wat de exotische pangasiusvis is. Het is een straalvinnige vis uit de familie van reuzenmeervallen, een zoetwatervis die op grote schaal gekweekt wordt in Azië. In de winkels vind je nooit de wilde variant, maar altijd de gekweekte, vandaar dat de vis zo goedkoop is.
De laatste tijd kwam kabeljauw en schelvis weer in beeld voor deze visspecialiteit en zelf scholfilet werd en wordt voor lekkerbekjes gebruikt. Bij Kibbeling kennen we een vergelijkbaar patroon. Eerst werd Kibbeling alleen gebakken van speciaal uit kabeljauw uitgesneden kabeljauw-wangetjes.
In een gezonde dagelijkse voeding passen vis, schaal- en schelpdieren. Er zijn gezondere opties dan Gebakken Lekkerbek. Gebakken Lekkerbek kun je wel als extraatje eten. Het advies is om dat niet meer dan drie keer per week te doen.
Voor een gezond voedingspatroon is het advies om 1x per week vis te eten, of schaal- en schelpdieren. Kies bij voorkeur vette vis, zoals makreel, haring, sardines of zalm. Daarin zit het meeste omega-3: een gezond visvetzuur. Een portie van 100 gram bevat ongeveer 7 keer de aanbevolen dagelijkse hoeveelheid.
Vis bevat visvetzuren die heel gezond zijn voor je cholesterol én voor je hart. Je krijgt genoeg visvetzuren binnen als je elke week een keer vette vis eet zoals zalm, makreel, sardines of haring.