Zet uw koelkast zodanig neer dat er op z'n minst 50 millimeter afstand is tussen de muur en de koelkast. Op deze manier kan het geluid beter verspreiden, waardoor het minder lawaaierig klinkt. Het kan ook zo zijn dat uw koelkast veel trilt en geluid maakt doordat etenswaren te dicht bij elkaar staan.
Maak je koelkast zo stil mogelijk
Als je wil dat jouw koelkast zo min mogelijk geluid maakt, zorg er dan voor dat de koelkast geheel waterpas staat. De meeste koelkasten kun je verstellen met de stelpootjes onder het apparaat. En als je dan toch bezig bent, zorg er dan meteen voor dat de koelkast niet wiebelt.
In de koelkast of diepvries zijn twee geluidsbronnen: de compressor en het circuleren van de koelvloeistof of het koelgas. Hierbij horen geluiden zoals: brommen, zoemen, suizen, piepen of fluiten. Dit is de normale werking van je koel- of vrieskast en is dus niet te verhelpen.
Op het moment je de koelkast in de buurt van je woonkamer hebt staan is het prettig dat je in het bezit bent van een stille koelkast. Hierbij wordt het dB weergegeven. Er kan gesproken worden van een stille koelkast als deze 38 dB of minder geluid maakt.
Fluisteren bereikt ongeveer 30 dB en een normaal gesprek ligt ongeveer op 60 dB.
Moderne energiezuinige koel- en vriesapparaten slaan vaker aan dan oude apparaten. Als vuistregel mag je aannemen, dat een koel- of vrieskast goed werkt, wanneer hij gemiddeld ¾ tot ½ deel van de tijd loopt. U moet daarbij denken aan 20 minuten lopen en vervolgens 10 minuten stilstaan.
Het beste antwoord Een normale koelkast slaat een paar keer per uur aan. Gemiddeld draait de koelkast dan zo'n vijf minuten. Dit hangt natuurlijk onder meer af van de buitentemperatuur, hoe vaak je 'm opent en de ingestelde koelkasttemperatuur. Kortom ongeveer een kwartier per uur.
Een koelkast onttrekt warmte uit het koelvak. Deze warme lucht, samen met de warmte van het koelsysteem hoopt zich op achter de koelkast. Warme lucht stijgt omhoog en wordt door het bovenste rooster afgevoerd naar buiten. Plaats daarom de ventilator achter het bovenste rooster.
Je koelkast moet rond de 4 graden Celsius koud zijn. Wij adviseren de volgende temperatuurinstellingen te gebruiken: Koelgedeelte: rond de 4 graden Celsius. Vriesgedeelte: rond de -20 graden Celsius.
Het is normaal dat je koelkast geluid maakt. Denk bijvoorbeeld aan de ventilator die ijsvorming voorkomt of een compressor die aanslaat. Een koelkast die je voor het eerst aanzet, maakt in het begin ook veel geluid.
Hoelang moet ik wachten met ingebruikname van een nieuwe koelkast? Wanneer de koelkast gedurende lange tijd heeft gelegen, raden we aan 12 uur te wachten voordat de koelkast wordt aangezet. Dit is om te voorkomen dat de olie/koelvloeistof die zich onderin de leidingen bevindt, het systeem niet laat verstoppen.
Dit verschilt uiteraard voor elke koelkast, basisklasse koelkasten gaan gemiddeld 6 tot 7 jaar mee. Duurdere koelkasten gaan gemiddeld 2 keer zo lang mee en houden het vaak wel 15 jaar vol. Duurdere koelkasten gaan langer mee omdat de bouwkwaliteit een stuk beter is.
Rauwe producten moeten gescheiden blijven van bereide producten. Dat is vooral belangrijk bij vlees en vis. Rauwe producten zet je onderin de koelkast, boven de groentelades, daar is het het koudst. Doe je eten in afgesloten bakjes of trommels om het te beschermen tegen uitdrogen, bacteriën en andere stoffen.
De koelkast koelt niet meer goed
Is de temperatuur in de koelkast steeds te hoog of te laag en kun je dit niet oplossen via de temperatuurregelaar of met een schoonmaakbeurt? Dan is je koelkast waarschijnlijk echt stuk.
Nieuwe koelkast
Het is geen probleem als je de koelkast liggend vervoert. Zet de koelkast thuis rechtop. Na het vervoeren moet je even wachten met aanzetten: laat hem ongeveer 4 uur staan voor je hem aanzet. Dit heeft te maken met de koelvloeistof.
Vershoudzone voor vlees en vis
Een andere vershoudzone is de 0-gradenzone. Zoals de naam verklapt, is dit een lade waar de temperatuur rond de 0 graden Celsius ligt. Door de lage temperatuur blijven vlees en vis 2 tot 3 keer langer vers in deze lade. Door de temperatuur verspreiden bacteriën zich minder snel.
Het nut van de draaithermostaat. “Hoe hoger de stand, hoe lager de temperatuur” is een veelgehoorde uitleg. Heeft de draaiknop bijvoorbeeld 7 standen, dan wordt de koelkast het koudst wanneer je de thermostaat instelt op stand 7.
IJsafzetting ontstaat voornamelijk doordat er warme lucht de koel-vriescombinatie instroomt. Dit kun je voorkomen door de deur niet te vaak te openen of te lang open te laten staan. De koude lucht in het apparaat moet goed van de buitenomgeving worden geïsoleerd.
Let op het energielabel: ga voor een koelkast of vriezer met een (donker)groen label. Let ook op het stroomverbruik in kWh per jaar, dit vind je op het energielabel. Hoe lager, hoe beter.
De gemiddelde tafelmodel koelkast heeft energieklasse E en verbruikt ongeveer 125 kWh per jaar. Op basis van een energieprijs van €0,67 per kWh betaal je dan €83,75 per jaar aan energiekosten.
Je kunt de koelkast thermostaat met een multimeter doormeten op ohmse weerstand. Je koelkast thermostaat moet op ohm een meting van 0 of 0,2 aangeven. Dan weet je dat hij nog goed werkt. Is de weerstand, echter, groter dan deze waarde, dan is je koelkast thermostaat kapot en moet hij vervangen worden.
Oude koelkasten van 15 jaar oud verbruiken jaarlijks ongeveer 360 kWh stroom. Oudere koelkasten verbruiken nog meer. Een nieuwe koelkast met label C verbruikt jaarlijks gemiddeld 150 kWh en een koelkast met label A zelfs maar 110. Je kunt hiermee jaarlijks dus 45 tot 150 euro mee besparen.
Verbruik koelkast per uur
Het verbruik van een koelkast met energielabel D is: 0,31 kWh per dag / 24 uur = 0,013 kWh per uur en 310 Watt per dag / 24 uur = 12,92 Watt per dag.