U mag gewoon in Nederland werken als u uit een ander land van de Europese Unie (EU) komt. Als u niet uit de EU komt gelden er voorwaarden. U heeft dan bijvoorbeeld een werkvergunning nodig.
Regels voor Europese werknemers
Iedereen met een nationaliteit van één van de landen van de Europese Economische Ruimte (EER) of Zwitserland mag in Nederland werken. Voor deze landen geldt vrij verkeer van werknemers.
Als u in Nederland wilt werken dan moet hiervoor meestal een tewerkstellingsvergunning of een gecombineerde vergunning voor verblijf en arbeid worden aangevraagd door de werkgever. Beide aanvragen toetsen of er 'een wezenlijk Nederlands belang' wordt gediend.
Werkvergunning aanvragen Nederland – Hoe gaat dat? Werknemers die korter dan drie maanden in Nederland willen werken, moeten een werkvergunning aanvragen bij het UWV. Indien de werknemer langer dan drie maanden in Nederland wil werken, dan moet naast de werkvergunning ook een verblijfsvergunning worden aangevraagd.
Niet-Europeanen wel vaak werkvergunning nodig
Komt de werknemer van buiten de EU, Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland? Dan mag deze onder voorwaarden in Nederland werken. De voorwaarden voor het aannemen van een buitenlandse werknemer staan op de site van de Immigratie- en Naturalisatiedienst (IND).
U mag gewoon in Nederland werken als u uit een ander land van de Europese Unie (EU) komt. Als u niet uit de EU komt gelden er voorwaarden. U heeft dan bijvoorbeeld een werkvergunning nodig.
Wel werkvergunning buitenlandse werknemers van buiten de EER
Vreemdelingen van buiten de EER en van buiten Zwitserland die in Nederland willen werken, mogen in beginsel alleen in Nederland werken als daarvoor een werkvergunning is verleend aan de werkgever.
Visum of verblijfsvergunning werknemer
Voor hen geldt het vrije verkeer van personen. Dit betekent dat uw werknemer vrij mag werken in Nederland. Uw werknemer heeft geen verblijfsvergunning en geen tewerkstellingsvergunning (TWV) nodig.
Wilt u langer dan 90 dagen in Nederland verblijven? Dan heeft u mogelijk een verblijfsvergunning nodig. In veel gevallen moet u ook een visum voor lang verblijf aanvragen voordat u naar Nederland reist.
Om in Nederland te mogen werken, is het belangrijk dat je over een onbeschadigd identiteitsbewijs of paspoort beschikt. Zo is een Burgerservicenummer (BSN-nummer) noodzakelijk om te kunnen werken in Nederland.
Als u in Nederland komt wonen moet u zich inschrijven bij een gemeente. Bij uw inschrijving kan de gemeente vragen om extra bewijs dat u Nederlander bent. Een geldig paspoort is niet altijd voldoende, ook al heeft u alleen de Nederlandse nationaliteit.
Woon je in Zwitserland, dan mag je jezelf het allergelukkigst prijzen als het om werk en privé gaat. Andere landen die Nederland voorgaan zijn bijvoorbeeld de Verenigde Staten, IJsland en Noorwegen.
Verblijfsdoel. Als u een mvv en/of verblijfsvergunning aanvraagt moet u een verblijfsdoel hebben. Dit is de reden waarom u in Nederland wilt wonen, zoals verblijf bij een familielid, studie of werk. Elk verblijfsdoel heeft eigen voorwaarden waar u aan moet voldoen.
Iedereen die in Nederland gaat werken of studeren heeft een Burgerservicenummer nodig.
Als Nederlander mag u vrij wonen en werken in de landen van de Europese Unie (EU), de Europese Economische Ruimte (EER) en Zwitserland. In deze landen geldt het recht van vrij verkeer. Dat betekent dat u als Nederlander in deze landen mag wonen, werken en studeren.
In Denemarken wordt het minst lang gewerkt: 37,8 uur per week. De zo gedisciplineerde Duitsers zitten ongeveer op het Europees gemiddelde met 40,4 uur. Opmerkelijk is dat er in landen die hard zijn getroffen door de crisis ook extra hard gewerkt wordt.
Heb ik een verblijfsvergunning nodig als ik voor langere tijd naar Nederland kom? U heeft een verblijfsvergunning nodig als u langer dan 90 dagen in Nederland verblijft. En als u niet de nationaliteit heeft van een land van de Europese Unie (EU), Liechtenstein, Noorwegen, IJsland of Zwitserland.
Als iemand zonder verblijfsvergunning in Nederland verblijft betekent dat wel dat hij: geen recht heeft op onderdak en sociale zekerheid. elk moment in vreemdelingendetentie opgesloten kan worden 'ter fine van uitzetting'. een terugkeerbesluit en inreisverbod kan krijgen.
De IND toetst of u aan alle voorwaarden voldoet om een verblijfsvergunning te krijgen. Binnen 90 dagen hoort u of u een verblijfsvergunning krijgt of niet. De verblijfsvergunning is meestal 5 jaar geldig en kan worden verlengd.
Een asielzoeker mag in Nederland 24 weken werken over een periode van 52 weken.
Voor werknemers uit Oekraïne hoeft u geen werkvergunning aan te vragen als het volgende geldt: De werknemer valt onder de Richtlijn Tijdelijke Bescherming van de Europese Unie. De werknemer heeft een arbeidsovereenkomst.
Als u een visum nodig heeft om naar Nederland te mogen komen, mag u tijdens uw verblijf in Nederland niet werken.
De volgende aspecten van een werkvergunning kunnen er voor zorgen dat het hoofddoel kan worden behaald: De bedrijfsregels dienen stapsgewijs te worden uitgevoerd en vastgelegd. De verantwoordelijkheden moeten duidelijk worden vastgelegd. Duidelijk vastleggen onder welke omstandigheden werk mag worden uitgevoerd.