Tijdens het slapen verliezen we behoorlijk wat vocht en daarvan verdwijnt gemiddeld een halve liter in ons kussen. Zweet u sowieso meer, dan is het af te raden een latex of traagschuim kussen te nemen.
Tijdens het slapen geeft ons lichaam vocht af aan de omgeving. Dat gebeurt via de ademhaling en transpiratie via de huid. Per nacht kan dit vochtverlies oplopen tot meer dan één liter - in sommige gevallen zelfs 2,5 liter. Minstens een kwart wordt van dat vocht wordt via de matras en de bedbodem afgevoerd.
Het kussen moet iedere nacht 2 DL vocht verwerken naast alle huidschilfers en lichaamsolie. Hierdoor kan je kussen gaan stinken.
Luchtige, goed ventilerende en vochtregulerende kussens van wol of kapok zijn uitermate geschikt voor mensen die 's nachts veel zweten. Een vulling van zo'n materiaal zorgt ervoor dat overmatige warmte en vocht goed weg kan vloeien.
Het wordt aangeraden om je kussens zo'n één keer per twee maanden mee te wassen. Waarom? Omdat je tijdens het slapen best veel zweet, dit heet nachtzweten, en omdat er huidschilfers en dode huidcellen achterblijven op je kussen. De combinatie van vocht en warmte zorgt voor een ideale broedplek voor allerlei bacteriën.
De gele plekken in hoofdkussens ontstaan omdat de mens 's nachts transpireert. Dat doet iedereen. Een deel van dit vocht komt in het kussen terecht, wat voor de gele vlekken zorgt. Deze vlekken zijn – zoals al gezegd – niet zo hygiënisch en kunnen er ook voor zorgen dat uw kussen wat apart gaat ruiken.
Donzen en synthetische kussens kun je gewoon in de wasmachine wassen. Stop je kussen (zonder kussensloop) in de wasmachine en voeg een kleine hoeveelheid wasmiddel toe dat geschikt is voor fijne was. Stel vervolgens de wasmachine in op 60 graden.
De meest voorkomende oorzaken van nachtelijk zweten zijn: Een warme omgeving. Het zou kunnen dat uw beddengoed te warm is, de kamertemperatuur te hoog is of dat u te warme nachtkleding draagt. Het zweet verdampt moeilijk in uw bed en daardoor blijven uw zweetklieren actief.
Hou bij de keuze van je hoofdkussen rekening met de hardheid van je matras. Als je lekker wegzakt in je matras heb je ook een minder stevig hoofdkussen nodig. Bij een harder matras dus ook een steviger hoofdkussen. Bij een matras met een schouderzone, zakken je schouders iets verder in het matras.
Als je echt een verkoelend hoofdkussen zoekt, denk dan eens aan een hoofdkussen van gel of koud- en traagschuim. Een gelkussen is zeer effectief in het afvoeren van warmte en zal vrijwel altijd als een koel kussen aanvoelen. Dit geldt ook voor een traagschuim kussen of een kussen gemaakt van koudschuim.
Het duurt gemiddeld 7 tot 14 nachten om aan een hoofdkussen te wennen. geef het de tijd. Liever een (te) hoog kussen, dan een te laag kussen. Je kunt beter iets meer steun krijgen van een kussen,dan te weinig steun.
Stel je droger in op de laagste stand of wol programma en laat maar drogen. Voor een lekker opgeklopt hoofdkussen doe je twee tennisballen in sokken erbij. Kijk elke 30 minuten in de droger of de kussens goed en gelijkmatig drogen. Eenmaal uit de droger voelt je hoofdkussen weer aan als nieuw!
Een hoofdkussen zorgt voor comfort, een ontspannen lichaam en daardoor een betere nachtrust. Ook kan een hoofdkussen helpen tegen kwalen als hoofdpijn en snurken. Het is dus gezond om op een kussen te slapen. De enige slaaphouding waarbij het slapen met een kussen ongezond kan zijn, is wanneer je op je buik slaapt.
Volgens het Voedingscentrum verbrand je ongeveer 0,9 kilocalorieën per kilo per uur. Hieronder zie je hoe veel calorieën jij tijdens je slaap verbrandt als je 8 uur slaapt. Iemand die 70 kilo weegt en 8 uur slaapt, verbrandt dus zo'n 500 calorieën.
Het is vooral het vocht dat je tijdens je slaap kwijtraakt, dat je gewicht gedurende de nacht omlaag brengt. Volgens schattingen is meer dan 80% van het gewichtsverlies gedurende de nacht, te wijten aan vochtverlies door zweten en ademen.
Mensen produceren dagelijks tussen de honderd en achtduizend milliliter (dus 8 liter) zweet. Tijdens hele intensieve inspanning in de hitte kan de zweetproductie oplopen tot wel een à twee liter per uur.
Je slaaphouding bepaalt hoeveel steun je hoofd nodig heeft. Buikslapers liggen met hun hoofd dicht tegen de matras en hebben dus een dun kussen nodig. Zijslapers hebben een dikker kussen nodig dat veel steun geeft. Rugslapers kiezen best iets tussenin.
Een hotelbed is dan ook standaard opgemaakt met twee tot vier donzen kussens en twee kussens met microvezels, aangevuld met twee lichaams- of leeskussens.
Wist je dat je tijdens een gemiddelde nacht minstens een kwart liter zweet verliest? Deze hoeveelheid kan nog veel hoger uitkomen tijdens een warme zomernacht of na een avond stappen. Zweten tijdens je slaap is dus hartstikke normaal.
Lucht je slaapkamer vooral vóórdat je naar bed gaat gedurende minstens enkele minuten. Gebruik geen dikke dekbedden en beddengoed zoals nachtkleding waarvan een gedeelte synthetisch is. Neem liever natuurlijke en lichte stoffen zoals linnen of katoen. Als je veel last van stress hebt, helpen beweging en frisse lucht.
Kies passend beddengoed
Voor veel mensen is het prettig dat het dekbed erg goed isoleert. Als je het echter snel warm hebt, is je behoefte hieraan minder groot. Je hebt dan baat bij een dunner en luchtiger dekbed, of in ieder geval een dekbed met anti-transpiratie eigenschappen.
Hoe vaak kun je het beste je dekbed wassen? Wij raden aan om je dekbed tenminste iedere vijf jaar te wassen.
De levensduur van een hoofdkussen
Over het algemeen heeft jouw hoofdkussen een levensduur van 2 à 3 jaar. De levensduur van een hoofdkussen is veel korter dan dat van een dekbed bijvoorbeeld, omdat je elke avond met jouw hoofd op het kussen ligt en deze dus meer gewicht - gemiddeld zo'n 7 kg - moet dragen.