De restwaarde is een bedrag oftewel waarde wat een activa nog opbrengt na de afschrijvingsperiode. De boekwaarde is echter de waarde waarvoor iets nog in de boeken staat.
De term boekwaarde, of nettoboekwaarde, wordt gebruikt om te beschrijven hoeveel een bedrijf of bezit waard is op basis van de eigen financiën. Voor bedrijven is dit de totale waarde van de vaste activa minus de passiva.
Dat is de waarde die het bedrijfsmiddel vermoedelijk nog zal hebben op het moment dat u het niet meer kunt gebruiken voor uw onderneming. Voor het bepalen van de restwaarde kunt u overleggen met de leverancier van het bedrijfsmiddel.
De boekwaarde van een bedrijfsmiddel staat op de balans aan de activa zijde. Meestal is de hoogte van de boekwaarde ook een indicatie van de potentiële verkoopprijs als men het bedrijfsmiddel zou verkopen.
De boekwaarde is de boekhoudkundige waarde die je vaste activa op de balans vertegenwoordigd. Je kunt boekwaarde berekenen met de formule: aanschafwaarde – afschrijvingen.
De boekwaarde van een onderneming: gebruik van de balans
Kortom, de boekwaarde komt overeen met het eigen vermogen van een onderneming, wat eenvoudig uit de balans kan afgelezen worden. Als je de boekwaarde deelt door het aantal uitgegeven aandelen, krijg je de boekwaarde per aandeel.
Ligt de boekwaarde hoger dan de koers, dan kan dit erop wijzen dat het aandeel momenteel goedkoop gewaardeerd staat. Ligt de boekwaarde lager dan de koers, dan kan dit een indicatie zijn dat het aandeel momenteel vrij duur verhandeld wordt op de beurs.
De boekwaarde betekent letterlijk de waarde van een onderneming volgens haar boeken (rekeningen) die tot uitdrukking komt in haar jaarrekening. Theoretisch betekent de boekwaarde het totale bedrag dat een onderneming waard is als al haar activa worden verkocht en alle verplichtingen worden terugbetaald.
Koers boekwaarde
De koers-boekwaarde, in het Engels Price-to-Book (P/B) ratio vergelijkt de aandelenkoers met de totale waarde van de activa van een bedrijf, ook wel de 'boekwaarde' genoemd. Om deze verhouding te krijgen, delen we de aandelenkoers door de netto activa per aandeel.
Waarde waarvoor de activa en de passiva op de balans staan [euro] {Externe verslaglegging}. Wat betreft de vaste activa is de balanswaarde gelijk aan de aanschafwaarde minus de afschrijving/waardedaling op de vaste activa tot het moment waarop de balans wordt opgemaakt.
De restwaarde is het verschil tussen de aanschafkosten en de kosten van afschrijving. De formule: Aanschafwaarde – de afschrijvingskosten per jaar (x het aantal jaar) = restwaarde. Het is belangrijk om vooraf in te schatten hoe lang je van een bepaald product gebruik wenst te maken.
De restwaarde helpt om te berekenen hoeveel er per jaar moet worden afgeschreven op een bedrijfsmiddel. Door elk jaar een gedeelte van de aanschafwaarde af te schrijven, kan aan het einde van de levensduur het product mogelijk worden vervangen.
De meest gebruikte methode om de afschrijving te berekenen is de zogenoemde lineaire methode. Dit betekent dat je elk jaar eenzelfde bedrag afschrijft van het product. De officiële berekening is: afschrijving per jaar = (aanschafkosten – restwaarde) ÷ vermoedelijke gebruiksduur.
De boekwaarde (ook wel boekhoudkundige waarde genoemd) is de waarde die onder activa op de balans staat. Voor de boekwaarde gebruikt u de rekensom: aanschafwaarde – afschrijvingen. Let wel op dat de boekwaarde op de balans vaak in waarde afwijkt van de werkelijke waarde indien u verkoopt.
De boekwaarde van een auto is een term die gebruikt wordt om de werkelijke waarde van de auto vast te stellen. Het betreft hier een term die vooral in de accountancy gebruikt wordt. De boekwaarde is immers de waarde van de auto die op de balans vermeld wordt.
Met andere woorden, de koers-boekwaarde geeft aan hoeveel geld je terugkrijgt als het bedrijf morgen failliet wordt verklaard. Over het algemeen geldt dat als de waarde tussen 0 en 1 ligt, het bedrijf waarschijnlijk ondergewaardeerd is.
Over het algemeen wordt een verhouding van 10 of lager als een lage koers-winstverhouding gezien. Dat wijst op een goedkoop aandeel. Een verhouding tussen 10 en 17 wordt gezien als gemiddeld en een verhouding boven 17 wordt als hoog bestempeld. Dat wijst op een duur aandeel.
Activa zijn alle bezittingen van jouw onderneming, denk hierbij bijvoorbeeld aan machines of gebouwen. Passiva zijn het eigen vermogen en de schulden van jouw onderneming. De passiva laten zien hoe jouw onderneming gefinancierd is (bijvoorbeeld eventuele leningen of een hypotheek).
De koers-winstverhouding (price earnings ratio in het Engels; P/E) is het cijfer dat men bekomt door de koers van een aandeel te delen door de winst per aandeel. Hoe lager die verhouding, hoe goedkoper het aandeel is.
De boekwaarde heeft betrekking op de totale waarde van de vaste activa minus de passiva. Wanneer een bedrijf een activa heeft van 100.000 euro en een passiva van € 25.000, dan is de boekwaarde € 75.000. De boekwaarde van een bedrijf is vooral interessant wanneer het bedrijf verkocht gaat worden.
Het boekjaar is de periode waarin een volledige boekhouding wordt uitgevoerd. Het is dus ook de periode waarover je de jaarrekening maakt. Je sluit een boekjaar af met de jaarafsluiting. Meestal duurt dit gewoon 12 maanden en loopt de periode van 1 januari t/m 31 december.
Hoeveel belasting moet ik nu betalen? De stakingswinst wordt belast tegen het progressieve tarief in de inkomstenbelasting (maximaal 52%). Als je aan het urencriterium komt in het jaar van staking kan je ook gebruik maken van de zelfstandigenaftrek, MKB-winstvrijstelling, meewerk- en andere aftrekposten.
De waarde van een vastgoedinvestering zoals die boekhoudkundig bepaald is. De waarde wordt bepaald door bijvoorbeeld de aanschafwaarde af te schrijven tot een bepaalde restwaarde waardoor de boekwaarde na jaar t gelijk is aan de aanschafwaarde minus de jaarlijkse afschrijving*t.
Als de aandelen tegen een hogere koers dan de nominale waarde zijn uitgegeven, dan moet dat verschil (tussen de nominale waarde en het te betalen bedrag) ook gestort. Dat verschil heet agio.
Een eerste maatstaf om een aandeel te waarderen is de koers/winst-verhouding. Hierbij wordt de koers afgezet tegen de winst per aandeel. Een lage koers/winst-verhouding geeft aan dat een aandeel goedkoop geprijsd is. Een hoge koers/winst-verhouding laat zien dat een aandeel relatief duur is.