Je zal meer energie hebben, meer focus en meer levenslust. Heerlijk! Denk niet – zoals veel vrouwen – dat je een stapje terug doet na de overgang omdat je je vruchtbaarheid bent verloren. Zie het juist als een stapje erbij.
De overgang is officieel pas voorbij als u een jaar lang geen menstruaties meer hebt gehad. Een kwart van alle vrouwen krijgt tijdens de overgang klachten die het dagelijks leven behoorlijk kunnen verstoren. De overgang is echter een natuurlijke fase in het leven van iedere vrouw.
Bekende overgangsklachten zijn slaapstoornissen, opvliegers en nachtelijk zweten. Er zijn nog veel andere overgangsklachten: migraine, stemmingswisselingen, slecht concentreren, prikkelbaarheid en depressiviteit, droge huid, droge ogen, vaginale klachten, seksuele veranderingen, blaasontstekingen en incontinentie.
In de periode na de menopauze (postmenopauze) maken de eierstokken geen hormonen meer aan, waardoor het evenwicht aan hormonen verstoord raakt. De vrouwelijke oestrogeenhormonen die nog wel in het lichaam komen, worden gemaakt in de bijnieren en het vetweefsel in plaats van in de eierstokken.
De periode na de menopauze, die levenslang aanhoudt, is de postmenopauzale fase (2). De term menopauze wordt meestal fout gebruikt om de postmenopauzale fase aan te duiden.
Soms kan het zijn dat de zin in seks na de overgang afneemt. Uit onderzoek blijkt dat tweederde van de Europese vrouwen na de menopauze geen zin meer heeft in seks. Voor één derde van de vrouwen blijft de zin hetzelfde of neemt het zelfs toe.
Wanneer het gehalte aan progesteron en oestrogeen afneemt in je lichaam, wordt er minder gal geproduceerd. Hierdoor gaat je spijsvertering trager werken, waardoor gassen zich gaan ophopen. Dit kan voor een opgeblazen gevoel, winderigheid en buikpijn zorgen. Ook kan dit tot obstipatie leiden.
Contact. De meeste vrouwen krijgen hun laatste menstruatie tussen hun 40e en 60e jaar; de gemiddelde leeftijd is 51 jaar. Dit wordt ook wel menopauze genoemd. Voor en na de menopauze is er een periode van enkele jaren waarin de hormonen een nieuw evenwicht zoeken.
Hoe lang duurt de overgang? De periode tussen de eerste verschijnselen, zoals het onregelmatig worden van de menstruaties, tot het verdwijnen van de overgangsklachten, kan vijf tot tien jaar in beslag nemen. Deze jaren zijn globaal te verdelen in vijf jaar vóór de overgang tot twee á drie jaar erna.
De menopauze is de laatste ongesteldheid. Gemiddeld is dat bij vrouwen als ze 51 jaar zijn. De overgang zijn de jaren rondom de laatste ongesteldheid.
Naast lichamelijke klachten kan de overgang ook geestelijke klachten veroorzaken. Hierbij kunt u denken aan vermoeidheid, lusteloosheid en stemmingswisselingen. Ook kan de overgang zorgen voor een onrustig gevoel, depressieve gevoelens en vergeetachtigheid.
Het antwoord is: ja. Veel vrouwen hebben tot lang ná de overgang nog last van opvliegers. En opvallend: ook mannen kunnen op latere leeftijd last hebben van opvliegers.
De overgang kent drie verschillende fases: de premenopauze (of perimenopauze) de menopauze. de postmenopauze.
Je kunt tijdens de overgang ook last krijgen van stijve, pijnlijke spieren doordat je in deze periode van je leven gevoeliger wordt voor spierspanning. Onder invloed van veranderende hormonen wordt je vaak wat gevoeliger voor stress, waardoor je gespannen spieren kunt krijgen.
Slecht slapen tijdens de overgang komt mede omdat minder oestrogeen, minder melatonine betekent en laat dit laatste hormoon nu juist essentieel zijn bij het inslapen. Daarnaast kun je slechter in slaap komen door het meer transpireren en vaker ervaren van opvliegers.
De productie van de hormonen progesteron en oestrogeen neemt af, waardoor je veel klachten kunt krijgen. De afname van deze hormonen kunnen ook leiden tot afwijkingen in je binnenoor, de plek waar het evenwichtsorgaan zich bevindt. De kans is dus aanwezig dat je tijdens de overgang last krijgt van duizeligheid.
De penopauze wordt ook wel de mannelijke overgang genoemd. Het ontstaat bij mannen tussen de 40 en de 50 jaar. Het is vergelijkbaar met de menopauze bij vrouwen en er ontstaan overgangsverschijnselen. Er is sprake van een geleidelijke daling van testosteron, het geslachtshormoon.
Op gewicht blijven of afvallen tijdens de overgang
Wil je op gewicht blijven of juist afvallen tijdens de overgang? Dat kan. Uiteindelijk gaat het erom dat je niet meer eet dan je verbrandt. Als je daarnaast voldoende blijft bewegen, blijf je in balans.
Van de 55-70-jarigen heeft 69 procent in het afgelopen half jaar seks met een partner gehad. Bij de 70-80-jarigen gaat het om 51 procent. In Europees onderzoek geeft 54 procent van de mannen en 21 procent van de vrouwen tussen de 70 en 80 jaar aan in het afgelopen jaar geslachtsgemeenschap te hebben gehad.
In heteroseksuele relaties korter dan een jaar heeft 86 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks; bij de vrouwen is dat 79 procent. Na vijf jaar relatie heeft 70 procent van de mannen een paar keer per week zin in seks en nog maar 29 procent van de vrouwen.
Volgens dit onderzoek doen we het als we ouder worden niet vaak, maar wel goed: lang en liefdevol. Bovendien wordt seks weer belangrijker naarmate men ouder wordt. Mensen boven de 65 jaar hebben gemiddeld vaker dan eens per week seks (60 procent).
De vitamines B2, B3, B5, B6, B11 (foliumzuur), B12 en C dragen bij aan extra energie bij vermoeidheid. B-vitamines zijn in de natuur te vinden in onder andere volkoren granen, bonen, linzen, biergist en bananen. Ook in dierlijke producten zoals vlees en eieren vind je deze vitamines.