Er zijn vele mogelijkheden om je kind te kleden onder de slaapzak. De meestvoorkomende onderkleding zijn bijvoorbeeld een slaappakje, pyjama, romper met of zonder mouw of enkel een t-shirt.
Slaapkleding. Pas de slaapkleding van je kleine aan op de temperatuur en combineer het met zijn slaapzak. Is het erg koud, gebruik dan een wat warmere pyjama en romper onder zijn slaapzak. Valt het mee, dan kan een dunne pyjama of zelfs alleen een romper genoeg zijn.
Zorg dat de slaapzak of trappelzak goed past. De openingen van de hals en arm mogen niet zo ruim zijn dat je baby in de zak kan 'verdwijnen'. Tegelijk moet er genoeg ruimte in de zak zijn zodat je kind zijn benen vrij kan bewegen. Kies voor een slaapzak die sluit met een rits naar de onderzijde toe.
Bij een temperatuur van meer dan 25 graden kun je je baby zelfs in een rompertje en een lichte slaapzak te slapen leggen. Kies altijd voor babyrompertjes en -pyjama's van biologisch geteelde katoen, die vaak zachter zijn voor de gevoelige huid.
Een babyslaapzak zorgt voor veiligheid en geborgenheid. Bij jongere baby's verklein je het risico op verstikkingsgevaar en op latere leeftijd zorgt een slaapzak voor minder bewegingsruimte. Dit kan handig zijn als je kind oud genoeg is om zelf uit bed te klimmen.
Verwarm je slaapzak met een kruik
Dit kruikje leg je een half uur voor het slapen gaan in je slaapzak en je weet zeker dat er een lekker warm bedje op je ligt te wachten. Extra tip: Leg ook de kleren waarin je gaat slapen in je slaapzak tegen je kruik. Zo kunnen ze alvast een beetje opwarmen.
dossier Een kind slaapt van bij de geboorte het best in een slaapzak. Een dekentje met laken kan ook. Een dekbed of donsdeken wordt afgeraden omdat het veel te warm is. Het gebruik van een slaapzak is zeker voor de piekleeftijd van risico op wiegendood (3 tot 5 maanden) het meest aangewezen.
Waarom zijn er slaapzakken met en zonder mouwen
Of er wel of geen mouwen aan een slaapzak zitten heeft met de temperatuur te maken. Een slaapzak met mouwen is warmer dan eentje zonder. Het is handig als je de mouwen kunt afritsen zodat je deze in meerdere seizoenen van het jaar kunt gebruiken.
Kleed je baby niet te warm aan 's nachts.
Een body met lange mouwen, pyjama met lange mouwen en voetjes + een gewatteerde slaapzak is perfect. Handig: een winterslaapzak met afritsbare mouwen.
Pasgeboren baby's doen meerdere slaapjes op een dag. Vaak slapen ze in de kleertjes die ze aan hebben, maar dit is niet altijd comfortabel. Als je baby wat ouder wordt en minder zachte kleding aan heeft, zoals een spijkerbroek, dan is het fijn om je baby een pyjama aan te trekken voor een comfortabel slaapje.
In een te grote slaapzak kan je baby wegzakken of zelfs verstrikt raken. In een te kleine slaapzak hebben de beentjes van je kindje niet genoeg ruimte. Een goed passende slaapzak is dus heel belangrijk. De maataanduiding van een baby slaapzak is vaak net ietsje anders dan met kleertjes.
De newborn slaapzak is 60 cm lang en geschikt voor newborns van 0-3 maanden. Daarna is de 70 cm slaapzak, deze is geschikt voor baby's van 3-6 maanden. Vervolgens komt de 90 cm slaapzak, deze kun je gebruiken bij baby's van 6-18 maanden.
Als je wilt controleren of je slapende baby het niet te warm of te koud heeft, voel dan met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje. Voelt dit lauw aan, dan heeft je baby het aangenaam. Bedenk dat een gezonde baby niet zomaar onderkoeld raakt in de goed geïsoleerde en verwarmde Nederlandse huizen.
Het is dus belangrijk om regelmatig te controleren of een baby het niet te warm of te koud heeft. Dit doe je door met de bovenkant van je vingers aan de achterkant van het nekje van je baby te voelen. Dat is de beste graadmeter. Voelt het nekje lauw aan, dan heeft de baby het aangenaam.
Bij warmtestuwing is er geen balans tussen de lichaamstemperatuur en de omgevingstemperatuur. De temperatuur van het lichaam stijgt omdat het de overtollige warmte niet kwijt kan aan de omgeving. De huid kan rood en vochtig (transpiratie) zijn, maar ook droog aanvoelen door de verdamping van transpiratie.
De TOG-waarde voor een babydeken of slaapzak (met romper) ligt tussen 1 tot maximaal 4 TOG.
Een ideale kamertemperatuur voor een slapende baby is 16 tot 20 graden Celsius. Je baby mag dan slapen in slaapkleding met een dekentje of slaapzakje. Slaapkleding is fijn zittende kleding. Dat hoeft niet perse een pyjama te zijn.
Slaapt je baby zonder slaapzakje, maak het dekentje en lakentje stevig en kort op, met de voetjes tegen het voeteneinde. Geen dekbed; Gebruik de eerste twee jaar geen dekbed. Dit kan veel te warm zijn voor je baby. En je kind kan zich gemakkelijk onder of in het losliggend beddengoed wurmen.
Bij een te kleine slaapzak kan je kleintje de beentjes niet goed strekken en bewegen. Dit staat de ontwikkeling in de weg. Een te grote slaapzak is ronduit gevaarlijk. Je baby kan erin wegzakken en dat vergroot de kans op verstikking of warmtestuwing (waarbij je baby het veel te warm krijgt).
Wanneer afscheid te nemen van de slaapzak
Met het groeiende aanbod aan slaapzakken en maten kan uw kleintje theoretisch in een slaapzak blijven slapen tot hij een jaar of vijf is.
Gebruik de eerste twee jaar een babyslaapzak of een deken met lakentje. Kinderen die jonger zijn dan twee jaar slapen het veiligst in een babyslaapzak of onder een deken met een lakentje. Een babyslaapzak is veilig wanneer deze goed past en de hals- en armsgaten goed aansluiten.