Een lavendelstruik is snelgroeiend en wordt 40 à 50 cm breed. Om een mooi strakke haag te vormen heb je er 3 per lopende meter nodig. Om een vlak vol te planten kun je er 6 à 9 /m² zetten. Bij zes stuks zal het langer duren, bij 9 stuks kun je al vrij snel een perfecte blok snoeien.
Deze tuinplant is half groenblijvend en kan in een paar jaar al 50cm of hoger groeien. Ook deze lavendelsoort staat graag in de volle zon in een goed doorlatende grond. Het is een hele mooie, geurende lavendel en bloeit van juli tot augustus. Bijvoorbeeld de Lavandula intermedia 'Grappenhall'.
Echte lavendel bloeit rijk en groeit – met een beetje inspanning – uit tot mooie, volle, paarse bossen tot 50 centimeter hoogte. Echte lavendel is dus heel geschikt voor het vormen van hagen en bollen.
Lavendelplanten kunnen op alle goed doorlatende gronden groeien. Ze zijn bestand tegen een pH van 5,5 tot 8. De beste opbrengsten worden echter vaak behaald op lichte en zanderige gronden met een pH van bijna 7 en met een zeer goede afwatering.
Je kan lavendel het hele jaar door planten. Wanneer je ze in de lente plant, kan je ze in de zomer al bewonderen. Wanneer je ze in droge zomermaanden plant, moet je ze goed bewateren. In de herfst is het meestal vochtig genoeg en moet je ze niet bewateren wanneer je ze dan aanplant.
Een lavendelplant is een sterke plant die wel 15 tot 30 jaar oud kan worden. Ook in barre omstandigheden zoals bij droogte, kalkachtige of stenige grond en in de felle zon.
De lavendel heeft niet heel veel water nodig. Lavendel in pot kun je het beste, als het niet geregend heeft, 2x per week water geven. Wanneer de lavendel in de tuin staat geef je hem alleen water als het erg warm en droog is.
Kan lavendel tegen veel regen? Water – Lavendel kan tegen droge omstandigheden en heeft dus weinig water nodig. Maar tijdens hete dagen kan de plant wel uitdrogen, zeker als je 'm in een pot houdt. Verschrompelende blaadjes duidt op verdroging: geef 'm dan een lekker dompelbadje.
Niet gesnoeide lavendel zal snel verwilderen en de groei zal zich verplaatsen van de binnenzijde van de plant naar de buitenzijde.
Wat zon betreft is de volle zon de meest ideale standplaats voor jouw Lavendel. Maar halfschaduw of een schaduw standplaats is ook geen enkel probleem. Wel moet je rekening houden met het feit dat jouw Lavendel minder uitbloeit zoals die dat wel doet in de volle zon. Ook zal de Lavendel minder bloemen bevatten.
Een lavendelstruik is snelgroeiend en wordt 40 à 50 cm breed. Om een mooi strakke haag te vormen heb je er 3 per lopende meter nodig. Om een vlak vol te planten kun je er 6 à 9 /m² zetten. Bij zes stuks zal het langer duren, bij 9 stuks kun je al vrij snel een perfecte blok snoeien.
Na de bloei: in het najaar, in september. Door de plant direct na de bloei te snoeien, hou je 'm goed in vorm. Bloeide de lavendel lang door (tot oktober), door een late nazomer? Dan snoei je de lavendel best niet meer tot het voorjaar.
Winterharde lavendel (Lavandula angustifolia en Lavandula x intermedia) kan temperaturen tot ongeveer -15°C aan en kan daarom het hele jaar door in de tuin blijven staan. Halfharde lavendels, zoals de kuiflavendel, bloeien lang, maar overleven de winter misschien niet. Daarnaast bestaan er ook hybriden.
Lavandula angustifolia 'Munstead' of Lavendel
Lavandula angustifolia 'Munstead' is de sterkste variant van de lavendels. Het is een aanrader met zijn sterke geur en mooie blauwe bloemen.
Een lichte zandige bodem met een matig humusgehalte zijn optimaal. Ongunstig zijn zware en natte bodems. Deze zorgen ervoor dat de lavendel al snel bevattelijk is voor schimmelziektes, zoals bv. de grijze schimmel. Ook verhoogde bedden, droge muren, kruidenspiralen of droge hellingen zijn geschikt.
Knip terug tot boven jonge scheutjes. Snoei de plant niet helemaal kaal, of te ver in het oude hout, u loopt dan het risico dat de takken niet meer uitlopen. Als u zorgt dat er altijd een groen toefje aan zit, gaat de plant daar zeker weer uitlopen.
Lavendel snoeien in het najaar (na de bloei)
Je knipt daarbij de uitgebloeide bloemen af met een heggenschaar en neemt een klein stukje van de bovenkant van het groen mee. Zo krijgt hij weer vorm. Het 'echte' snoeien doe je pas in het voorjaar.
De uitgebloeide bloemen worden samen met een klein topstukje verwijderd. Het effect hiervan is dat de lavendel voor de winter nieuwe topjes gaat maken. Zo ziet je lavendel er de hele winter fris en groen uit.
Als de lavendel is uitgebloeid, maakt u de lavendel winterklaar. Verwijder daarvoor met een snoeischaar de uitgelopen bloemen. Doe dit uiterlijk begin oktober. Dan heeft de lavendel weer mooie grijze bollen voor de winter begint.
Een probleem met lavendel is dat hij bij de veel mensen na een paar jaar te lang, en onderin te houterig wordt. Gevolg? na een paar jaar wordt de plant (of planten) vervangen door nieuwe die na een paar jaar wederom aan de beurt zijn om gerooid te worden.
Bij de eerste lichte vorst worden lavendelplanten in de tuin bedekt met sprokkelhout. Als alternatief kan een vorstbeschermingsvlies of een jutezak worden gebruikt. Het afdekmateriaal moet luchtdoorlatend zijn, want wordt het in de winter warm, kan de lavendel schimmelinfecties ontwikkelen bij opgestuwde lucht.
De plant krijgt te weinig zonlicht
Lavendel is een plant die van veel zon houdt. Het liefst staat de plant de hele dag in zon, waardoor de plant ook beter gaat groeien en bloeien. Eén van de meest voorkomende oorzaken waarom een Lavendel niet bloeit, is dat deze te weinig zonlicht krijgt.
De kluit van de plant zegt eigenlijk al precies hoe diep je haar kunt planten. Houd daarom deze diepte aan en graaf een gat dat twee keer zo breed is als de kluit van de plant. Meng de grond uit het gat met aanplantgrond of potgrond zodat je dit straks kan gebruiken om het gat weer mee te vullen.
De lavendel in een lichte en goed doorlatende grond zetten, zorgt voor een uitstekende basis voor de plant. Om optimaal van je lavendel te genieten is er nog meer nodig. Lavendel houdt dus niet van natte voeten, maar dat betekent niet dat de plant helemaal geen water nodig heeft.