Het hoofdje van pasgeboren kinderen is nog mooi rond. De afplatting van het hoofdje ontstaat in de eerste weken tot een maand of vier na de geboorte. Na de leeftijd van 4 maanden neemt de afplatting van het hoofdje meestal af, omdat kinderen dan steeds minder op hun hoofd kan gaan liggen.
Leg bij het ene slaapje het hoofdje naar rechts en bij het andere slaapje het hoofdje naar links. Bij een voorkeurshouding lukt dit soms niet en draait een baby vaak toch weer met zijn hoofdje meteen terug. Probeer dan zijn hoofdje nog eens voorzichtig te draaien als hij slaapt.
Voorkeurshouding is een probleem dat speelt bij baby's in de eerste zes levens- maanden. Meteen na de geboorte draaien baby's hun hoofd vaak naar dezelfde kant. Meestal gaat dit binnen enkele weken vanzelf over.
De grote fontanel is dichtgegroeid als je kind tussen de 6 maanden en 1,5 jaar oud is; de kleine na ongeveer 8 weken. Als je denkt dat de grote fontanel gesloten is voor de leeftijd van 6 maanden of nog niet na 1,5 jaar, is het verstandig om dit te bespreken met de jeugdarts.
Oorzaak van een afgeplat achterhoofdje bij baby's
Een afgeplat hoofdje ontstaat als een baby te vaak en te lang in een voorkeurshouding ligt. Ongeveer acht op de tien baby's ontwikkelt een voorkeurshouding: een houding waarbij een baby meer dan 75 procent van de tijd met zijn hoofd dezelfde kant op ligt.
In het kort. Als je baby voortdurend de rugspieren aanspant en het hoofdje achterover drukt, overstrekt de baby zich. Het lijfje is dan voortdurend strak en gespannen, wat een naar gevoel geeft. Daardoor huilt een baby die zich overstrekt vaak meer dan normaal.
De meest opvallende symptomen van het KISS-syndroom bij baby's zijn duidelijke voorkeurshoudingen en een scheve stand van het hoofd. Andere symptomen zijn: Scheef ruggetje. Asymmetrisch bewegen van armen en benen.
Dit zijn openingen tussen de botplaten van de schedel. In de eerste levensjaren kan de schedel snel groeien. De hersenen groeien dan ook snel. Als de hersenen stoppen met groeien, gaan de schedelnaden dicht.
Wees altijd voorzichtig met de fontanel
Het stevige vlies dat tussen de schedelplaten zit, is sterk genoeg om kleine stootjes op te vangen. Maar als je te hard drukt of wrijft op de fontanel, kan het de hersenen beschadigen. Blijf dus voorzichtig met deze broze plekjes. Was het hoofdje van je kindje voorzichtig.
de hersenen van een jong kind nog kwetsbaar en onontwikkeld zijn. een kind een nog relatief groot en zwaar hoofd heeft in verhouding tot de rest van het lichaam. de nekspieren nog niet sterk genoeg zijn om het hoofd zonder steun rechtop te kunnen houden.
De meeste baby's zijn gemiddeld tussen de 7 en 10 maanden als ze gaan kruipen. Maar er zijn ook baby's die pas later gaan kruipen (of gaan billenschuiven) of de hele kruipfase overslaan en meteen gaan lopen. Ook hier geldt: maak je niet gelijk zorgen als het bij jouw baby anders gaat.
De gevolgen van overstrekken kunnen vervelend zijn voor zowel de baby als voor de ouders. Een kindje die zich af en toe overstrekt tijdens het huilen, hoeft geen reden tot zorgen te zijn. Als het je kindje echter erg vaak overkomt, kan hij gaan achterlopen in zijn motorische ontwikkeling.
Het beste wat je kan doen om een voorkeurshouding te voorkomen is het aanbieden van voldoende variatie. Bij het slapen kunt u het hoofdje afwisselend naar links en rechts draaien. Bij het voeden met de fles kunt u wisselen van arm, of voedt uw baby eens op uw benen recht voor u.
Probeer uw kindje niet met twee handen onder de oksels op te pakken, hierbij kan het kindje gemakkelijk overstrekken. U kunt het kindje beter oppakken door één hand op de buik van de baby te leggen en het kindje op die hand te draaien. Doe dit niet te snel, zodat uw baby niet wordt overvallen.
De draagtijd van de baby helm oftewel redressiehelm wordt door de voorschrijvende specialist bepaald. Dit is doorgaans een half jaar, vanaf de 6de tot en met 12de levensmaand.
Als je de zwangerschap wil stoppen verwijst de huisarts je naar een (abortus)kliniek. Je kan ook direct een afspraak maken bij een kliniek, zonder naar de huisarts te gaan. Daar praat je ook eerst met een arts die jou kan helpen bij jouw keuze. Als je de zwangerschap wil stoppen, spreek je daarna een behandeling af.
Hersenschudding en andere symptomen
Als een kind een hersenschudding heeft, zal hij, soms maar een paar seconden, flauwvallen. Hij zal in de war zijn en niet kunnen zeggen wie en waar hij is. Hij zal zich ook niet meer herinneren hoe hij gewond is geraakt.
Een cefaal hematoom verdwijnt eigenlijk altijd spontaan in de loop van enkele weken (3-4 weken) tot soms maanden. Vaak wordt eerst het midden van de bloeding opgeruimd en daarna pas de randen, zodat een soort krater ontstaat.
De schedel groeit het eerste levensjaar het snelst en daarna steeds langzamer. Groei van de schedel gaat door tot ongeveer de leeftijd van 21 jaar. Een schedelomtrek boven de +2 SD wordt een macrocefalie genoemd. Macrocefalie wijst op toename van de schedelinhoud of van de schedel zelf.
Jongens hebben gemiddeld een grotere hoofdomtrek dan meisjes. In de eerste maanden na de geboorte groeit het hoofd het snelst, daarna neemt de groeisnelheid steeds verder af. Het hebben van een te groot hoofd kan verschillende oorzaken hebben.
Of een baby een groot of klein hoofd heeft is in de eerste plaats een kwestie van aanleg. Dus als papa of mama een groot hoofd heeft, is er meer kans dat je kind ook een wat groter hoofd heeft. Hetzelfde geldt voor een hoofdomtrek die kleiner dan gemiddeld is. Dit is dus geen reden om je zorgen te maken.
Oorzaak onrustige baby
Vaak heeft het te maken met een onregelmatig slaap- en drinkpatroon, waardoor je kind oververmoeid of overprikkeld raakt, maar er kan ook meer aan de hand zijn. Dit zijn de meest voorkomende oorzaken van een onrustige, veel huilende baby: Reflux. Darmkrampjes.
Een osteopaat onderzoekt en behandelt met de handen de vastzittende of gespannen weefsels en maakt het lichaam zo weer soepel en beweeglijk. Daarnaast zal een osteopaat specifieke adviezen geven voor thuis over houding, beweging, omgang en voeding.
Oorzaak van een huilbaby
Bij 90% van de huilbaby's wordt geen oorzaak gevonden. Van de resterende 10% lopen de oorzaken uiteen. Het kan zijn dat de zwangerschap of bevalling lastig of zelfs traumatisch is geweest. Een te snelle bevalling schijnt bijvoorbeeld voor een pasgeborene niet prettig te zijn.