Eén kopje ananas levert je lichaam meer dan 100% van de dagelijks aanbevolen hoeveelheid vitamine C, de vitamine die je immuunsysteem boost. Bovendien is het een antioxidant die cellen beschermd tegen vroege veroudering. En er is nog meer goed nieuws: de vitamine zou ook een effect hebben op je taille.
Ananas is een fruitsoort en het Voedingscentrum adviseert om 200 gram fruit per dag te eten. Neem ananas bij voorkeur op in een gevarieerd voedingspatroon en wissel af met andere fruitsoorten.
Wie een ananas-allergie heeft en ananas eet of aanraakt, kan last krijgen van onder andere een loopneus, hoesten, zwellingen in het gezicht en de keel, een moeilijke ademhaling, jeuk, roodheid, constipatie, buikpijn, duizeligheid en braken.
De stoffen in ananas stimuleren de peristaltische beweging van de darmen en bij vertering komen er stoffen vrij die helpen bij het verteren van voedsel. Sommige wetenschappers zijn er ook van overtuigd dat het regelmatig eten van ananas kan helpen tegen astma, hart- en vaatziekten door de aanwezigheid van kalium.
Deze tropische vrucht zit vol met antioxidanten, zoals vitamine C, beta-caroteen en zink die zowel de mannelijke als vrouwelijke vruchtbaarheid beïnvloeden. Tevens is het foliumzuur (vitamine B11) in de ananas een belangrijke vitamine voor zwangere vrouwen.
Het eten van (verse) ananas is gezond en als je wilt afvallen kun je beter een stuk ananas eten dan een banaan. Dat komt omdat in het gele vruchtvlees veel vezels zitten. Deze vezels zijn dankzij de stof bromelaïne nog eens extra effectief bij het verteren van eiwitten.
Kan teveel ananas schadelijk zijn voor je gezondheid
Het enige nadeel van het eten van fruit is meestal dat je relatief veel suiker binnen krijgt. Maar aan de andere kant bevat fruit er zoveel nuttige vitamined, vezels en mineralen, dat je dit nadeel best op de koop toenemen.
Eet je te veel van deze tropische vrucht, dan begint je tong te prikken, kriebelen of zelfs branden en wordt je gehemelte ronduit rauw.
Vruchten die rijk zijn aan kalium kunnen ook helpen bij het verlagen van een hoge bloeddruk. Ananas helpt dankzij de gunstige antioxidanten die het bevat ook om gevaarlijke ontstekingen te verminderen en een gezonde bloeddruk te herstellen.
Fruit uit blik of pot en diepvriesfruit bevat ongeveer evenveel voedingsstoffen als vers fruit.
Bramen: door het grote aantal gezonde voedingsstoffen kunnen bramen worden gezien als het gezondste fruit! Bramen bevatten veel belangrijke vitamines (A, B1, B2, B6, B11, C en E) en mineralen (natrium, kalium, calcium, fosfor, ijzer, magnesium en koper).
Jaarrond verkrijgbaar
Ananas is het hele jaar verkrijgbaar.
Wanneer je vocht vasthoudt tijdens warme (zomer)dagen kun je ook eens denken aan voedingsmiddelen die een vocht afdrijvend effect hebben. Voorbeelden hiervan zijn brandnetel kruidenthee, verse ananas en asperges.
Een kopje vol met stukjes ananas bevat gemiddeld 16 gram suiker. Toch is ananas de minst 'slechte' in deze rij, want het bevat mangaan dat je bloedsuikerspiegel onder controle helpt te houden.
De oorzaak van het onaangename prikkelende gevoel ligt aan een enzym dat sterk aanwezig is in een ananas. Bromelaïne is een proteolytisch enzym. Dit enzym breekt eiwitten of proteïnen af. De proteïnen in je tong, wangen en gehemelte worden door het eten van die ananas zullen dit dus ook waarnemen.
Veel groente- en fruitsoorten kunt u dus eten mét schil, maar er zijn ook een aantal producten die u echt zonder moet eten. Dit omdat de schilletjes giftige stoffen bevatten of gewoonweg absoluut niet te eten zijn. Zo is de schil van een ananas, avocado of passievrucht echt niet geschikt voor consumptie.
Ananas is een gezonde fruitsoort. Het fruit bevat onder andere vitamine C en betacaroteen. In onderstaande tekst hebben we het telkens over 100 gram ananas. Een hele ananas weegt ongeveer 800 gram.
Bromelaïne werkt als een sterke antioxidant en is vooral ontstekingswerend waardoor pijn minder kans krijgt. Het wordt daarom ook gebruikt bij lichte maagontstekingen. Bromelaïne heeft ook een zeer actieve enzymatische werking bij het verteren van vele soorten eiwitten.
Volgens haar verbetert daarnaast het eten van fruit en het drinken van vruchtensapjes enkele uren vóór de daad de smaak van sperma drastisch. Dokters staan haar daarin bij en zeggen dat voeding effect zal hebben op de smaak van sperma – alsook op de geur van je vagina(afscheiding),trouwens.
Ja, ook de komkommer is een gezonde toevoeging aan je voedingspatroon. Volgens een recente studie [1] bevat de groene held tanninen en flavonoïden. Ons komkommersapje bevat bovendien ontzettend veel vitamines en mineralen. De grote hoeveelheid vitamine C helpt bijvoorbeeld bij de bescherming tegen vrije radicalen.
Een glas zal niet zo'n probleem zijn, maar als je de hele avond cola, bruisend water of champagne drinkt zul je ongetwijfeld last krijgen van een akelig opgeblazen gevoel en veel boeren. Ga liever voor thee, water, of wijn (niet teveel!).