We kennen allemaal nog wel meer vogelsoorten die niet kunnen vliegen. Zo is er de kiwi, de struisvogel en natuurlijk die arme dodo. Al deze vogels hadden/hebben vleugels, maar deze zijn niet sterk genoeg om hun relatief zware lijfjes van de grond te tillen.
Niet-vliegende vogels zijn pinguïns, nandoes, struisvogels, kiwi's, emoes, kasuarissen en kakapo's.
Van de steltloopers, welke niet vliegen, kent men den Struisvogel en Kasuwaris; van het eerste geslacht onderscheidt men thans drie, van het laatstgenoemde twee soorten. Het zijn allen zeer groote vogels; de afrikaansche, tweevingerige struisvogel is zelfs de grootste soort van deze geheele klasse van het dierenrijk.
Vliegen is zwaar
Daarnaast hebben vogels en vleermuizen sterkere spieren. Vogels hebben flinke borstspieren waardoor ze hun vleugels lang en krachtig kunnen bewegen. Een vergroot borstbeen zorgt ervoor dat deze spieren stevig vastzitten. Ook de vleermuis heeft sterke spieren, maar deze zitten vooral in de vleugel zelf.
Deze steekvlieg kan niet vliegen, maar heeft recent wel Antarctica gekoloniseerd. En inmiddels vormt de invasieve soort één van de grootste bedreigingen voor ecosystemen op Antarctica. Het gaat om de steekvlieg 'Eretmoptera murphyi', die zonder vleugels door het leven moet.
Bel de gemeente of Dierenambulance
In natuurgebieden kunt u de boswachter of eigenaar inlichten. Bel de gemeente of de Dierenambulance op 0900 0245 als u een zieke of gewonde vogel vindt. Zij vertellen u wat u het beste kunt doen.
Een pinguïn is een vogel die niet kan vliegen. Zijn vleugels dienen als flippers. Een pinguïn kan goed zwemmen en duiken.
Het zijn vogels die hun voedsel op de grond zoeken. 's morgens vroeg en 's avonds scharrelen ze rond en eten zaden, granen, vruchten, bessen, insecten, wormen, veel groen en soms een muisje. De nacht brengen ze graag door in een boom. Pauwen zijn erg nieuwsgierig. Ze kunnen hard rennen en goed vliegen.
Ja, het klopt inderdaad dat gierzwaluwen altijd vliegen. Alleen tijdens het broedseizoen zijn gierzwaluwen 'aan land', als ze hun nest uitbroeden en hun kuikens voeren. Maar buiten dat vliegen ze: 24 uur per dag, ruim 265 dagen per jaar.
Anatomisch gezien kunnen kwartels vliegen. In de praktijk maken de gedomesticeerde soorten echter zelden gebruik van hun vliegkunsten. Enkel als er gevaar dreigt slaan ze hun vleugels wel eens uit. Toch is het voor houders belangrijk om het leefgebied van hun vogel aan de bovenkant toe te beveiligen.
Gierzwaluwen doen alles in de lucht – eten, paren en slapen. De eerste vier jaar van hun leven zijn ze zelfs alleen maar in de lucht. Alleen bij heel extreem weer gaan de vogels aan gebouwen of rotsen hangen.
Ze vliegen gewoon door. Omdat de veren van vogels vettig zijn, deert water hen over het algemeen niet. De waterdruppels glijden direct van de veren af. Vogels vliegen daarom tijdens een regenbui gewoon door.
De Kolibrie is de enige vogel ter wereld die zowel voor- als achteruit kan vliegen. Hij kan ook “stil staan” in de lucht, zijwaarts en zelfs ondersteboven vliegen.
Bidden is het op dezelfde plaats in de lucht blijven hangen door snellere vleugelslagen te maken. Alleen vleesetende vogels zoals roofvogels of uilen bidden, kolibries bijvoorbeeld niet. De vogel slaat met de vleugels even hard tegen een zwakke wind in als de wind waait.
De kolibrie is één van de snelste vogels ter wereld. De vogel slaat gemiddeld vijftig keer per seconde met zijn vleugels, waardoor de kolibrie als enige vogel achteruit kan vliegen.
Kuikens worden met veertjes geboren, niet met dons, zoals veel andere kuikens. Al snel krijgt de jonge pauw een verenkroontje op zijn kop.
Hou pauwen liever niet samen met kippen. Deze kunnen drager zijn van de parasiet zonder zelf ziek te worden, maar ze kunnen wel de pauwen besmetten.
Ook het eten van pinguïns zelf is verboden, in 2000 werd een wet opgesteld die het jagen op en opeten van pinguïns verbiedt. We missen er niet veel aan, blijkt uit het dagboek van een Belgische zee-arts uit 1898. Hij vergelijkt pinguïnvlees met stevige biefstuk, met een vissige geur en een bijsmaak van levertraan.
Helmkasuarissen kunnen niet vliegen maar ze kunnen hard rennen en vanuit stilstand zo'n 1,5 meter hoog springen. Ze kunnen snelheden tot 50 km/u halen. Verder zijn het prima zwemmers.
Wat kost een pinguïn en een olifant? Een pinguïn eet voor 750 euro vis per jaar. Dierenrijk Mierlo heeft 24 pinguïns en is daardoor 18.000 euro per jaar aan vis kwijt. Daarnaast moet de dierentuin een verzorger betalen en kost het geld om het water van de dieren schoon te houden.
Op grond van artikel 6:200 lid 2 van het Burgerlijk Wetboek mogen kosten die de dierenambulance heeft gemaakt voor de behartiging van het belang van de eigenaar worden verhaald op de eigenaar. Voor een ritje op de dierenambulance rekent de Dierenbescherming een vast bedrag van 31 euro.
Moet ik betalen als ik een dier vind en hiervoor de dierenambulance bel? Als je een gewond dier vind en ons hiervoor belt, hoef je niks te betalen. Ook voor zwerfdieren brengen wij niks in rekening. Als wij de eigenaar kunnen achterhalen dan zijn daar de kosten voor en niet voor de vinder.
Vogel in veiligheid brengen: vang de vogel voorzichtig met een handdoek en leg hem in een kartonnen doos. Leg velletjes keukenrol op de bodem van de doos en maak luchtgaten. Hulp halen: breng de vogel naar een dierenarts brengen die verstand heeft van vogels.