Slapen in een geventileerde slaapkamer zorgt voor een betere weerstand. Door te slapen met het slaapkamerraam open zal u zich fitter voelen. In een goed geventileerde slaapkamer heeft u minder last van schimmelvorming en huisstofmijten. De lagere hoeveelheid koolstofdioxide zorgt ervoor dat u dieper slaapt.
Zonder goede ventilatie neemt het koolstofdioxidegehalte in de slaapkamer 's nachts toe. Dat is slecht voor je nachtrust. Uit onderzoek van de universiteit van Eindhoven blijkt namelijk dat je dieper slaapt en minder vaak wakker wordt als deze waarden in de lucht laag zijn.
Frisse lucht bevordert namelijk de nachtrust. Het zorgt ervoor dat er genoeg zuurstof aanwezig is, waardoor je dieper en langer slaapt. De ideale temperatuur om te slapen is trouwens tussen 16 en 18 graden, het kan dus zeker geen kwaad om je raam 's nachts open te laten.
Als het raam dicht zit, kan het vocht in je woning nergens heen. Dit kan zorgen voor hoofdpijn, slaapproblemen, huidklachten en allergieën.
Fabel: als je 's winters met je raam open slaapt, word je verkouden. Om het voor eens en altijd op te klaren: je wordt niet ziek door kou, maar door een virus. Frisse lucht bouwt juist je weerstand op! En die opgebouwde weerstand heb jij nodig om virussen te bestrijden.
Voldoende frisse lucht in huis via ramen en roosters
Luchten: zet minstens 1 keer per dag in iedere kamer tegelijk 15 minuten een raam of buitendeur wijd open. Je kunt dit het beste 's morgens doen of 's avonds vlak voor het slapengaan.
Voordelen van slapen met slaapkamerdeur dicht
Een van de belangrijkste redenen om de deur dicht te houden, is om afleiding te verminderen. Als de deur gesloten is, is het makkelijker om de omgevingsgeluiden buiten te houden. Dit kan helpen om beter te kunnen ontspannen en in slaap te vallen.
Laat de ventilatie na het douchen nog minimaal 15 minuten aan staan. Klaar met douchen? Droog de muren en vloer met een wisser of handdoek. Houd de badkamerdeur nog 15 minuten dicht.
'Het beste is 's ochtends de ramen dicht doen en ze 's avonds open zetten om door te luchten', vertelt Doornheim. 'En doe overdag buiten de zonwering omlaag. ' Heb je geen rolluiken, dan kun je ook de gordijnen dichttrekken. 'Maar dat heeft als nadeel dat de lucht tussen het raam en het gordijn alsnog opwarmt.
Tip 2) Houdt stralingswarmte tegen met zonwering of gordijnen. Als de ramen dicht zijn komt er geen warmte meer binnen door luchtverplaatsing, maar nog wel door warmtestraling. Straling gaat makkelijk door glas heen. Doe daarom zodra de zon begint te schijnen de zonwering dicht.
In een koele kamer slaap je niet alleen beter, maar verlies je ook sneller gewicht. Je stofwisseling werkt namelijk beter als het koud is. Je lichaam moet dan namelijk harder werken om op temperatuur te blijven. Zo verbrand je dus meer calorieën tijdens het slapen dan wanneer je in een warme slaapkamer slaapt.
Is slapen in een koude slaapkamer ongezond? Zolang je je comfortabel voelt, zijn er geen gezondheidsrisico's verbonden aan het slapen in een koudere kamer. De ideale slaapkamertemperatuur ligt tussen de 16 en 21°C. Houd er rekening mee dat een koude kamer niet betekent dat je het zelf koud moet hebben.
Je valt sneller in slaap
Ook melatonine, het slaaphormoon, is meer in je lichaam aanwezig bij een lagere temperatuur. Bovendien koelt je lichaam sneller af op een natuurlijke manier in een koude kamer. Hierdoor val je sneller in slaap dan in een warme kamer.
Een koele, goed geventileerde slaapkamer biedt namelijk veel zuurstof om spieren te herstellen en diep te kunnen slapen. U zal verkwikt wakker worden. Precies zoals het hoort na een goede nacht slapen. Daarom is ventilatie van de slaapkamer zo belangrijk.
Spiegels zijn gemaakt van glas en metaal en kunnen zo als een orgon-accumulator (~energie-opwekker) werken. Staat je bed dus recht tegenover een spiegel, dan kan deze versnelde, onrustige energie- en etherstroom op de aura van de slapende persoon inwerken.
Juist in de winter is het belangrijk om je ramen elke dag een half uur open te zetten. Door je ramen te sluiten komt er geen frisse lucht meer naar binnen, waardoor je extra veel energie moet verbruiken om je huis warm te krijgen.
Lucht de slaapkamer iedere dag. Dat doe je zo: je zet de ramen zo'n 10 minuten tegen elkaar open voor extra aan- en afvoer van lucht. Het raam en de deur open kan natuurlijk ook. Als het maar kan doorwaaien.
Conclusie van de MythBusters: onder de 80 km per uur zet je beter de ramen open; rij je op de snelweg, dan is airco de zuinigste oplossing. Maar een wetenschappelijke vereniging van auto-ingenieurs trok óók op onderzoek uit en stelde het omgekeerde vast: onder de 56 km/u schakel je het best de airco in.
6 Tips om je huis koel te houden
Doe overdag de zonwering omlaag en sluit de gordijnen: zo hou je de warmte buiten. Hou ramen en deuren overdag dicht. Dat voelt misschien raar, maar door open ramen en deuren stroomt de warmte juist naar binnen. Blijf wel ventileren voor gezonde lucht in huis.
Om te voorkomen dat de spuiventilatie in een verblijfsruimte uitsluitend via een deur kan plaatsvinden, moet iedere verblijfsruimte ten minste één te openen raam hebben. Dit raam mag ook een schuifpui zijn. Een gedeelte van de spuiventilatiecapaciteit kan daarnaast via een luik of een deur plaatsvinden.
Ventilatie van de slaapkamer
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen.
Waarom? Wanneer je voeten in lijn zijn met de deur, betekent dit dat je meer energie krijgt 's nachts, terwijl je in bed ligt om juist tot rust te komen. Hierdoor kan dus je nachtrust verstoord worden.
In modernere huizen zit er vaak een raam boven de deur. Dit wordt ook wel een bovenlicht genoemd. Vroeger werden deze ramen toegevoegd om licht in kamers zonder daglicht te krijgen. Met de komst van elektriciteit zijn bovenlichten eigenlijk overbodig geworden, maar ze worden nog steeds geplaats.
of slapen op straat verboden is, hangt af van de gemeente. een gemeente kan een dergelijk verbod opnemen in de apv. ( algemene plaatselijke verordening). echter niet elke gemeente heeft dit geregeld.