Proctitis, een ontsteking van het slijmvlies van de endeldarm, is een veel voorkomende klacht die op een seksueel overdraagbare aandoening (soa) kan wijzen. In deze aflevering worden adviezen voor diagnostiek en behandeling van de meest voorkomende vormen van seksueel overdraagbare proctitis beschreven.
Proctitis kan ontstaan door: Bestraling, bijvoorbeeld bij patiënten met baarmoederhalskanker of prostaatkanker. Het slijmvlies van de endeldarm kan hierdoor beschadigd raken, waardoor proctitis kan ontstaan. Deze vorm van proctitis kan genezen zodra de bestraling stopt.
Een proctitis kan normaal gesproken goed behandeld worden met medicijnen. De arts kan verschillende medicijnen voorschrijven, afhankelijk van de ernst en de duur van uw klachten. De meest voorgeschreven medicijnen zijn: Zetpillen met een ontstekingsremmende werking.
Proctitis is een ontsteking waarbij het slijmvlies van de endeldarm ontstoken is. Proctos is het Griekse woord voor 'endeldarm' en -itis betekent ontsteking. De endeldarm is het laatste deel van het spijsverteringskanaal. De dikke darm gaat over in de endeldarm, die ongeveer 12 cm lang is.
De proctoscopie duurt ongeveer 3 minuten. Worden er extra handelingen verricht, zoals bijvoorbeeld het nemen van biopten of het plaatsen van elastiekjes om aambeien, dan duurt het onderzoek iets langer.
De kans is groot dat wanneer je stress hebt jouw vertering op een lager pitje is gezet. Daardoor kunnen de darmen het binnengekomen voedsel niet meer goed verwerken. Hierdoor kun je onder andere krampen, wisselende ontlasting en een opgeblazen buik ervaren.
Er zijn vaak geen of alleen vage klachten. Daardoor kunnen ze lang blijven doorlopen met een chlamydia-infectie, soms wel jaren.
Een anale chlamydiatest kun je eenvoudig zelf afnemen. Je stuurt de test daarna in de bijgeleverde envelop rechtstreeks naar het laboratorium. Binnen een week ontvang je een mail als de uitslag voor je klaar staat. Voor een betrouwbare uitslag doe je de test 3 weken na het risico contact.
Met een uitstrijkje kan de dokter zien of je een soa hebt. Bij een uitstrijkje doe je een wattenstaafje in je vagina, piemel, keel of kont. Soms doet de dokter dit.
Nee, de ziekte van Crohn en colitis ulcerosa zijn niet besmettelijk. De ziektes zijn de twee meest voorkomende vormen van IBD of Inflammatory Bowel Disease.
Tijdens en na het ontlasten geeft een anale fissuur vaak een heftige scherpe pijn. Door deze pijn wordt toiletbezoek liever uitgesteld, wat weer voor obstipatie zorgt. Dit helpt niet bij het genezen van het scheurtje. Vaak ziet u ook wat helderrood bloed op het toiletpapier.
Klachten bij anale poliepen en goedaardige gezwellen
Anale poliepen en goedaardige gezwellen kunnen wel of geen klachten geven. Als ze klachten geven kan het gaan om zwelling, bloed- of vochtverlies, pijn, jeuk of valse aandrang.
Behandeling van uitgezaaide endeldarmkanker
Vaak is het niet mogelijk om de kanker helemaal weg te halen en te genezen. Kwaliteit van leven is dan het belangrijkste. Soms kunnen uitzaaiingen wel verwijderd worden, bijvoorbeeld met een operatie, met ablatie of met bestraling. Dit kan alleen als het er niet veel zijn.
Bij een tumor in de endeldarm is een verandering in de normale stoelgang het meest voorkomende symptoom. Er is vaak sprake van loze ontlastingsdrang, dunnere ontlasting, regelmatig kleine hoeveelheden ontlasting en bloed- en/of slijmverlies via de anus. Ook kun je pijn ervaren bij je zitvlak.
Chlamydia behandelen
Chlamydia is goed te behandelen met antibiotica. Als chlamydia niet wordt behandeld, is de kans groot dat het leidt tot complicaties zoals Pelvic Inflammatory Disease (PID) of vruchtbaarheidsproblemen. Gebruik een condoom bij vaginale en anale seks tot de behandeling is afgelopen.
Je kunt chlamydia overdragen door onbeschermde seks (zonder condoom) te hebben. De geïnfecteerde slijmvliezen van je penis, vagina of anus kunnen zo een sekspartner besmetten.
Chlamydia kan vanzelf overgaan. Ook als je geen medicijnen slikt. Je kunt wel erge klachten krijgen. Bijvoorbeeld ontstekingen die niet meer overgaan, waardoor je pijn in je buik houdt.
Als je denkt een SOA te hebben, is het belangrijk om dit zo snel mogelijk zeker te weten. Een SOA gaat namelijk niet vanzelf over! Hoe eerder je je laat behandelen, hoe beter. Je kan dan geen anderen meer besmetten en de kans om andere SOA's er bij te krijgen wordt minder groot.
Een soa geeft lang niet altijd klachten. Je kunt dus al langer een soa hebben zonder dat je het weet.
Dat is omdat je niet altijd chlamydia krijgt na seks met iemand die het heeft. Je sekspartner kan dus chlamydia hebben en jij niet. En als jij het niet hebt, dan kun je er beter ook geen medicijnen voor slikken.
Last van de buik en stress
Heeft u veel last van stress? Dan kan dit een negatief effect hebben op uw buik en darmen. U kunt hierdoor verschillende klachten ervaren, zoals een opgezette buik, maagpijn en darmproblemen. Zeker bij chronische stress is het belangrijk om actie te ondernemen.
Een overvloed aan het stresshormoon cortisol verstoort je spijsvertering en daardoor krijg je buikpijn en maagklachten. Denk hierbij aan een vaag, gespannen gevoel in je onderbuik, maar ook hogere maagpijn, brandend maagzuur, een opgeblazen gevoel, misselijkheid en krampen.