De courgette is een veelzijdige groente die je rauw kunt eten.
Smaak van rauwe courgette
Courgette smaakt vrij neutraal, alleen biologische courgettes hebben soms een bittertje. Snijd ze in blokjes of repen en bestrooi met zout en laat even intrekken. Spoel ze daarna af, dan is het meeste bitter verdwenen.
Zo zijn courgettes rijk aan mineralen zoals kalium, wat goed is voor het gezond houden van het hart en bloedvaten. Daarnaast bevatten ze ook een goede dosis vitamine B1, B2, B6, B11 en C. Deze vitamines zijn belangrijk voor je stofwisseling en immuunsysteem. Courgettes bevatten veel vezels, en bijna geen koolhydraten.
Ze lijken qua structuur dan ook meer op hun neefjes pompoen. Je hoeft ze dan ook echt niet weg te gooien. Zulke reusachtige courgette kun je nog prima verwerken in ovenschotels - bijvoorbeeld in plaats van aubergine in een moussaka - of in een lekkere tajine met lamsvlees, veel knoflook en verse kruiden.
Bij de teelt van pompoenen of courgettes uit eigen tuin (moestuin, volkstuin) kunnen in uitzonderingsgevallen bittere stoffen ontstaan. De oorzaak van het probleem is vaak dat in de tuin zowel pompoenen als sierpompoenen worden geteeld. De bijen kunnen hier zorgen voor een kruisbevruchting.
Het Voedingscentrum adviseert contact op te nemen met de huisarts, wanneer u na het eten van bittere courgettes klachten krijgt. Die kunnen bestaan uit buikpijn, hevige krampen, braken, diarree, duizeligheid en hartkloppingen.
Oogst je courgettes uit je eigen moestuin? Als de groente een bittere smaak heeft moet je hem beslist niet eten! Dit duidt op Cucurbitacine, een giftige stof die al eeuwen niet in meer in de courgette voorkomt. Maar door kruisbestuiving kun je een courgette kweken die giftig is.
Behalve dat courgette hetzelfde caloriegehalte en dezelfde voedingsstoffen bevat als komkommer, is het ook een bron van vitamine A en B6. Courgette is rijker aan mineralen dan komkommer, maar aan de andere kant is courgette iets minder rijk aan vezels en bevat het ongeveer één gram suiker per 240 ml.
De courgette is familie van onder andere de pompoen, de komkommer en de augurk. In Italië en Duitsland zijn de courgettes bekend onder de naam zucchini. In Amerika noemt men deze vruchtgroente squash.
Groene kruiden zoals tijm, oregano, peterselie, dragon en rozemarijn. Groene kruiden zoals tijm, oregano, peterselie, dragon en rozemarijn zijn over het algemeen ook vergevingsgezind en passen perfect bij courgette. Je hoeft hier niet per se verse kruiden voor te gebruiken; gedroogde kruiden kunnen ook prima.
Helpt om je spijsvertering te verbeteren
Courgettes zijn gemakkelijk te verteren, omdat ze (net als komkommers) voor een groot deel uit water bestaan. Ook bevat de courgette veel vezels. Water en vezels bevorderen beide de stoelgang. Ook zijn vezels goed voor de vriendelijke bacteriën in je darmen.
Wil je afvallen? Dan kunnen we je zeker aanraden om vaker courgette te eten. Deze groente bevat namelijk erg weinig calorieën en extreem veel vezels. Vezels, die we in Nederland nauwelijks genoeg binnenkrijgen, zijn geweldig belangrijk voor een goede spijsvertering en een tiptop darmflora.
Courgette is rijk aan vitamines, vezels en oligo-elementen en past goed in heel wat evenwichtige recepten. Deze zomergroente is caloriearm en staat bekend om zijn vochtafdrijvende en spijsverteringsbevorderende werking.
Bewaar een hele courgette buiten de koelkast. In de koelkast verliest hij smaak. Een restje courgette kun je beter wel in de koelkast bewaren. Bewaar het in huishoudfolie.
Courgette bewaren De courgette blijft 1 à 2 weken goed. Een restje rauwe courgette kun je het beste wel in de koelkast bewaren. Bewaar het restje in vershoudfolie. Gekookte courgette kun je 2 dagen in de koelkast of 3 maanden in de vriezer bewaren.
Wist je dat je bloemkool heel goed rauw kunt eten? Het is zelfs erg lekker, en helemaal als je de bloemkool eerst vermaalt tot een soort rijst of couscous in de keukenmachine. Met een heerlijke dressing heb ik er een super gezonde salade van gemaakt met veel groente.
Courgette bewaren gaat het beste buiten de koelkast. Op een koele, donkere plek blijven ze minstens een week goed. Gebakken courgette kun je ongeveer 2 dagen in een afgesloten bakje in de koelkast bewaren. Bereide courgette kun je beter niet invriezen, omdat de structuur dan erg slap wordt.
Zucchini en courgette zijn dezelfde plant groenten, maar worden gebruikt om te verwijzen naar dezelfde plant, die groeit in de verschillende ontwikkelingsstadia van de plant.
Goede rassen (naar onze mening) zijn: Black Beauty (langwerpig, zeer donkergroen, altijd goed en lekker en veel) Ronde de Nice (licht-grijzig-groen, gevlekt, rond van vorm, lekker romig, wel jong plukken) Lebanese White (ook wel White Lebanese), mijn favoriet voor soepen, een extra romige courgette)
De groenten die tot de nachtschade behoren zijn wel onderdeel van een gezond voedingspatroon, maar staan dus niet in onze top 10: gewone aardappel, tomaat, aubergine, paprika, chilipeper, groene peper, Spaanse peper, kruisbessen en goji-bessen.
Een courgette schoonmaken doe je door de courgette te wassen en de uiteinden te verwijderen. Hij hoeft niet geschild te worden en de witte, zachte pitten kun je gewoon eten.
Het Voedingscentrum adviseert om 250 gram groente per dag te eten, waaronder courgette.
Waarom smaakt mijn courgettesoep bitter? De schil van oude courgettes kan je soep een ietsepietsie bittere smaak geven. Je kan dit oplossen door de courgettes eerst te schillen. We raden echter aan courgettes nooit te schillen, want de meeste smaak, vezels, vitaminen en mineralen zitten immers in de schil.
Courgette bewaren
Bewaar de groente niet in de koelkast, maar bewaar de courgette op een koele plaats, zoals in een voorraadkast. Want vruchtgroenten zoals courgette, paprika en komkommer kunnen niet goed tegen kou. De courgette rijpt dan na en krijgt daardoor nog meer smaak. De courgette blijft 1 à 2 weken goed.
Bewaar het aangesneden deel in plasticfolie. Zo kun je de courgette nog 2 dagen bewaren. Kijk voor gebruik nog even of het niet beschimmeld is of uitgedroogd. Je kunt, wanneer het een beetje droog is het stukje eraf snijden.