Vergeven is niet alleen goed voor je ziel maar ook voor je fysieke gezondheid, blijkt uit allerlei onderzoek. Het vermindert stress en is daarmee gunstig voor hart en bloedvaten, het verlaagt je cortisolniveau en versterkt daardoor je immuunsysteem.
Boosheid, wrok en frustratie leveren negatieve energie en stress op. Door te vergeven verminder je stress. Hierdoor krijg je weer positieve energie, voel je je vrijer en gelukkiger en dat zie je ook terug in je gezondheid.
' 'Nee, niet zeven keer, maar zeventig maal zeven keer. ' (Matteüs 18:21-22). Het getal zeven wordt hier niet voor niets gebruikt. In de Bijbel staat zeven symbool voor voltooiing, of volheid.
Allah belooft vergeving aan de mensen: "God zegt jullie van Zijn kant vergeving toe en genade" (koran 2, 268). Zoals God zelf vrij beslist over al wat Hij doet, zo is hij ook volkomen vrij in het schenken van vergeving: "Hij vergeeft aan wie Hij wil en Hij bestraft wie Hij wil.
In plaats van rond te blijven lopen met pijn, boosheid, schaamte, angst of schuldgevoelens, helpt vergeving je om iets vanuit onvoorwaardelijkheid los te laten. Zonder dat je er een oordeel of verwachting bij hebt. Met vergeving kan je het verleden loslaten en iedereen vergeven uit je omgeving, dus inclusief jezelf.
'Daarom zeg ik je: haar zonden zijn haar vergeven, al waren het er vele, want ze heeft veel liefde betoond; maar wie weinig wordt vergeven, betoont ook weinig liefde. '
Dit boek met aangrijpende levensverhalen kan je helpen om stap voor stap los te komen van wat je is aangedaan en het leven weer te omarmen. Jij hebt de vrijheid om te kiezen de ander te vergeven. Die vrijheid kan niemand je ontnemen. Die kun je hoogstens jezelf onthouden.
Waarlijk, Allah vergeeft alle zonden. Waarlijk, Hij is de Vergevingsgezinde, de Meest Barmhartige.” 'O zoon van Aadam, al zouden je zonden tot aan de hemel reiken, waarna jij Mij om vergeving vraagt, dan zal Ik je vergeven.
Allah heeft in Zijn Boek uitgelegd dat een teken van Zijn Tevredenheid met een dienaar en diens leiding is, dat Hij zijn hart opent voor de ware leiding en geloof. Tot de tekenen van dwaling en het ver weg zijn van het rechte Pad is ellende en benauwdheid van het hart.
“Wie het volgende zegt: Astaghfiroellaah, aladie laa ilaaha illa hoe, al-Hayy ul-Qayyoem, wa atoebo ilayh (Ik vraag Allah om vergiffenis, er is geen ware god dan Allah, de Levende de Onderhouder en ik keer me berouwvol tot hem). Hij wordt vergeven, ook al vlucht hij van het strijdveld.”
'Als je het probeert af te dwingen, kom je onder druk te staan en kun je je misschien schuldig gaan voelen omdat het je niet lukt. Doe het in je eigen tempo, en houd er rekening mee dat het dagen, weken of maanden kan duren.
Wil je graag iemand vergeven, maar lukt het je niet? Probeer dan de confrontatie aan te gaan met die persoon. Kennelijk kun je nog niet closure vinden. Misschien moeten jullie nog iets uit praten voordat je de situatie kan accepteren.
Je kan iemand pas echt vergeven als je dit meent, dus neem er ook de tijd voor om alles te laten bezinken en te wachten tot wanneer jij er klaar voor bent. Als je je partner vergeeft, betekent dat niet meteen dat jullie bij elkaar blijven. En dat is soms ook goed.
Probeer in het nu te leven
Dit is misschien een cliché tip, maar in het nu leven is heel belangrijk in deze situatie. Iemand moeten of willen vergeven betekent dat je in het verleden blijft hangen, terwijl je daar eigenlijk niets meer aan kunt doen.
Je kunt vergeven zonder de ander
Alsof er iets goed gemaakt moet worden. Zolang de ander dat niet doet, ben jij niet in staat om te vergeven. Maar wat de ander moet doen, kun je waarschijnlijk niet heel exact aangeven. Daarmee houd je in principe alles in stand.
De Profeet ﷺ zei: “Wie honderd keer per dag “Subhanallahi wa bihamdihi” zegt, voor hem zullen zijn zonden vergeven worden, zelfs als zijn deze (qua omvang) zoals het schuim van de zee.”
We antwoorden meestal met "Alhamdulillah" ("Geprezen zij God") gevolgd door "Subhanallah wa bihamdihi" ("Glorie zij God"). Maar als we onze condoleances aanbieden in het Arabisch: "Allah y rahma", reageren we met "Amin" .
Allereerst dient de moslim er dus naar te streven om alle verplichte zaken die Allah heeft bevolen na te komen. Zoals de vijf dagelijkse gebeden die de meest belangrijke verplichting zijn. Daarnaast het geven van de Zakaat, vasten in de Ramadan en verrichten van de bedevaart naar de Kacbah als hij hiertoe in staat is.
Imaam Ah'med leverde over dat 'Abdoellaah ibn 'Amr (moge Allah tevreden over hem zijn) zei dat de profeet (salallaahoe 'alayhie wa sellem) gezegd heeft (Nederlandstalige interpretatie): “De grootste zonden zijn: het aanbidden van anderen naast Allah, het ongehoorzaam zijn tegenover de ouders – of het nemen van een ...
Omdat Zinaa zo'n afschuwelijke en grote zonde is, heeft Allah de bestraffing voor de getrouwde persoon die Zinaa pleegt, het stenigen1 tot de dood bepaald. Wij vragen Allah om ons veilig te houden en ons, jou en alle moslims te beschermen van deze zonden. En Allah weet het het beste.
Wat kan iemand die Zinaa (overspel) heeft gepleegd doen om af te komen van de sporen hiervan? Antwoord: Alle lof zij Allah en vrede en zegeningen zij met Zijn Profeet, diens familie en metgezellen.
De tasbih is een hulpmiddel bij het verrichten van dzikr, waaronder het gedenken van de 99 Schone Namen van God en het prijzen van God na het gebed door 33 maal Soebhan Allah (verheven is God), 33 maal Al-hamdoelillah (dank aan God) en 33 Allahoe Akbar (God is de grootste) te zeggen.
Vergeven is het loslaten van de overtuiging dat het anders had gemoeten of dat iemand iets anders had moeten doen. Je accepteert dat het is zoals het is, en houdt niet meer vast aan het lijden. Vergeven is gericht op de veroorzaker van je lijden.
Voorwaardelijk betekent bij hem dat de dader aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om vergeving te 'verdienen'. Als het slachtoffer de dader vergeeft, terwijl niet aan die voorwaarden is voldaan, dan is dit geen eigenlijke vergeving, maar slechts het zich excuseren van de dader.
De juiste formule luidt: "Vergeef ons onze zonden opdat ook ik zou kunnen vergeven aan de anderen".