De kosten voor het wonen in Dubai zijn vergelijkbaar met prijzen als die van andere grote wereldsteden als New York, Londen en zelfs Amsterdam.
Wie uit eten gaat bij een gemiddeld restaurant in Dubai is per persoon een bedrag kwijt van tussen de 20 tot 30 euro voor een voorgerecht, hoofdgerecht en twee niet alcoholische drankjes. Uit eten in de vele foodcourts in de shopping malls of bij de kleinere restaurants in het oude centrum is nog goedkoper.
Qua prijs kun je tarieven verwachten van 10 tot 12 euro voor een glas bier en gemiddeld 12 tot 14 euro voor een glas wijn.
Dubai wordt vaak als een erg dure en luxe bestemming gezien. Hoewel dat in het verleden ook klopte, kan je het tegenwoordig zo duur (of goedkoop) maken als je zelf wil. De prijzen van vliegtickets en hotels zijn flink afgenomen, waardoor een vakantie naar Dubai veel toegankelijker is geworden.
Dubai is een van de veiligste kosmopolitische steden ter wereld, en is trots op het feit dat het vooral veilig is voor vrouwen. Overtredingen – zelfs onfatsoenlijke gebaren of vloeken – worden zeer serieus genomen. De meeste inwoners leven de regels strikt na.
Dan ben je volgens onze berekeningen minimaal 1.400 euro kwijt voor twee personen, zonder enige vorm van activiteiten of eventuele andere kosten. Ben je zelf niet zo'n regelaar of liever wat meer luxe, dan boek je al een compleet verzorgde vakantie naar Dubai vanaf zo'n 750 euro per persoon.
Het kraanwater in Dubai is niet drinkbaar. Het is aan te raden om gebruik te maken van flessen water.
In de Verenigde Arabische Emiraten is het verboden te roken in openbare ruimtes zoals musea, restaurants, luchthavens en hotels. In veel gevallen wordt u verwezen naar een speciale rookruimte of kunt u buiten roken. Het is ook verboden om in onze touringcars te roken.
Eetgewoonten. De meeste restaurants in Dubai openen om 19.00, maar echt druk wordt het pas na 21.00 uur. Vaak kunt u tot 23.30 bestellen. Alcohol wordt alleen geschonken in restaurants en bars van hotels en enkele restaurants die een drankvergunning hebben.
Dubai is niet duur
Doordat er geen tot weinig belasting op producten zit liggen de prijzen van veel artikelen al gauw zo'n 10 procent lager t.o.v. de prijzen elders ter wereld. Dit is vooral te merken bij luxe artikelen zoals elektronica, sierraden, horloges en merkkleding.
Er wonen naar schatting een paar duizend Nederlanders in Dubai. Deze zijn veelal werkzaam in het emiraat of verblijven daar op tijdelijke basis. Het aantal Nederlanders in Dubai is zodanig groot dat er ook allerlei Nederlandse feestdagen gevierd worden, waaronder Koningsdag en Sinterklaas.
Sommige toeristen komen zelfs speciaal naar Dubai om te winkelen. Vanwege het milde belastingklimaat en de grote concurrentie liggen de prijzen hier gemiddeld lager dan op veel andere bestemmingen. Dat is vooral goed merkbaar bij luxe artikelen zoals merkkleding, elektronica, exclusieve tassen, horloges en sieraden.
Alcohol vrij verkrijgbaar
Als Nederlander kon je in Dubai al vrij makkelijk aan een biertje komen in je hotel of in speciale bars en clubs voor toeristen. Maar voor inwoners van de Emiraten was het kopen, bezitten of drinken van alcohol streng verboden zonder speciale pas van de overheid.
De goedkoopste maand om naar Dubai te vliegen is meestal september.
De VAE blokkeert bijna alle VoIP-diensten. Dit zijn diensten waarmee je via het internet kunt bellen. Deze functies zijn bij verschillende apps en programma's geblokkeerd. Je kunt vanuit de VAE dus niet meer videobellen via WhatsApp, Snapchat en Skype.
Werkt Whatsapp in Dubai? Whatsapp is in Dubai en de rest van de Verenigde Arabische Emiraten geblokkeerd. Onlangs werd het wel mogelijk om te Facetimen in Dubai, dus het zal een kwestie van tijd zijn alvorens Whatsapp ook zal werken, aangezien Whatsapp onderdeel van Facebook.
In Dubai komen muggen voor die ziektes zoals dengue, zika of chikungunya kunnen overbrengen. Muggenwering is daarom van groot belang.
De volgende dingen moet je gewoonweg niet doen in Dubai omdat ze strafbaar en/of ongepast en/of beledigend zijn: Drugs invoeren, bezitten, verhandelen, kopen of gebruiken. Hierop staan zeer hoge straffen. Betrapt worden op een klein restantje softdrugs in je kleding is al voldoende om in de gevangenis terecht te komen.
Het geven van fooien is vanzelfsprekend in Dubai. In restaurants is een fooi van 10% gebruikelijk, tenzij er in de prijs al een service charge is berekend. Taxichauffeurs verwachten geen fooi.
Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden geaccepteerd bij automaten met het logo dat op de pinpas staat. Vrijwel alle hotels, restaurants en winkels accepteren creditcards. Let op: De meeste banken zetten bankpassen voor gebruik buiten Europa standaard uit om misbruik tegen te gaan.
Betalen met euro's of dollars
Net als dat je in Nederland niet met Amerikaanse dollars kunt betalen, kun je dat in Dubai ook niet. Hetzelfde geldt voor de euro: die hebben ze liever niet als je in Dubai iets af moet rekenen. Onmogelijk is het niet.
Met alle Nederlandse bankpassen zoals die van ABN AMRO, Rabobank en ING Bank, kan geld worden opgenomen in Dubai indien deze een Maestro-logo bevat. Bij de meeste banken zijn pinpassen buiten Europa geblokkeerd om fraude tegen te gaan.
Binnen de Europese Unie zijn er geen beperkingen wat betreft het bedrag aan cash dat je op zak mag hebben wanneer je met het vliegtuig reist. Je mag in principe dus zoveel geld meenemen in het vliegtuig als je wil. We raden aan om voor vertrek de douanevoorschriften van je bestemming te raadplegen.