De afstanden in de ruimte zijn enorm. Een reis naar onze ruimtebuur de Maan duurt drie dagen als we traditionele chemische raketten gebruiken.
De reis van de aarde naar de maan
De eerste succesvolle reis naar de maan duurde vier dagen. Tegenwoordig zou dat een dag korter zijn, door het gebruik van chemische raketten. De vlucht naar de maan is 386.000 kilometer lang.
Een lichtstraal doet er ongeveer 8 minuten over om van de zon op aarde te komen. De omgekeerde weg zal ook minstens 8 minuten eisen.
Een reis van vier jaar is overigens goed denkbaar: een enkeltje naar Mars duurt ongeveer negen maanden. Dus afhankelijk van het moment van lancering en de beschikbare brandstof, kan een bemande missie naar Mars binnen twee jaar zijn voltooid.
Apollo 11 was de missie van het Apolloprogramma die de eerste mensen op de Maan zette.
Neil Armstrong is de eerste, maar niet de enige persoon die op de maan is geweest. In totaal hebben er 12 mensen op de maan gelopen. Astronaut John Young is er drie dagen geweest en Eugene Cenan is de laatste persoon die op de maan is geweest, in 1972.
Apollo 11 schreef geschiedenis
De eerste bemande reis naar de maan en weer terug duurde 8 dagen, 3 uur, 18 minuten en 35 seconden.
Door de ruimte kan licht reizen met een snelheid van bijna 300 000 kilometer per seconde. Een lichtjaar is de afstand die licht in een jaar kan reizen - dat is ongeveer 9 460 000 000 000 kilometer!
“Perseverance zal met een snelheid van 20.000 kilometer per uur de atmosfeer binnendringen, maar hij moet het oppervlak van Mars raken met een snelheid van niet meer dan drie kilometer per uur.” Om te landen maakte Perseverance afgelopen donderdag gebruik van de 'sky crane' ('luchtkraan').
André Kuipers Het duurt 528 seconden om in de ruimte te komen. zijn er ook dieren aan boord?
Enkele feiten. De afstand tussen de aarde en de maan is ongeveer 1,28 lichtseconde. Het licht doet er 8 minuten en 21 seconden over om van de zon naar de aarde te reizen (een afstand van 1,58 × 10-5 lichtjaar).
Er zijn veel verschillende soorten ballistische raketten. Over het algemeen hebben de raketten een groter bereik dan andere raketten en kruisvluchtwapens. Ballistische raketten met het grootste bereik (ICBM) halen wel 15.000 km.
Op de maan is het altijd heel erg koud
In het zonlicht is het er 120°C boven nul. Zonder atmosfeer kan er op de maan ook geen warmte worden vastgehouden. Aan de nachtzijde is het dan ook meteen ijskoud, 170°C onder nul.
Ze moeten weer wennen aan de zwaartekracht op aarde. Het duurt 3 dagen om naar de maan te vliegen en 8 tot 10 maanden om bij Mars te komen. Wetenschappers zijn nog bezig met het testen hoe lang mensen precies in de ruimte kunnen leven.
Op 21 november 2021 scheerde de ruimtesonde Parker Solar Probe met een snelheid van 586.864 km/h langs de zon – 700 keer sneller dan een vliegtuig – en vestigde daarmee een nieuw record als het snelste door de mens gemaakte ruimtevaartuig ooit.
De sonde gaat over tien jaar, in 2022, met een Ariane 5-raket de ruimte in vanaf de basis in Kourou, in Frans-Guyana. Juice doet er acht jaar over om Jupiter te bereiken.
De Mariner-2 had minder dan 4 maanden nodig om Venus te bereiken.
De Galileo-sonde werd in oktober 1989 gelanceerd en was 6 jaar onderweg naar Jupiter om daar in december 1995 aan te komen. De ruimtesonde legde gedurende zijn reis 4 miljard kilometer af maar nam niet de kortste weg. De ruimtesonde reisde langs Venus, Aarde en de asteroïde Gaspra om bij Jupiter te kunnen komen.
Het zichtbare universum heeft een doorsnee van 90 miljard lichtjaar. U vraagt zich vast af hoe dit mogelijk is, want als licht een snelheid heeft van 300.000 kilometer per seconde, dan hoort het heelal een doorsnee van 28 miljard lichtjaar te hebben.
Rond de ster die het dichtstbij de aarde staat, een kleine rode dwerg met de naam Proxima Centauri die zich op een afstand van 4,24 lichtjaar van de zon bevindt, draaien mogelijk niet één maar twee planeten.
Volgens meteorologen begint de ruimte overigens pas op 10.000 kilometer: daar eindigt namelijk de atmosfeer. Volgens sommige natuurkundigen begint de ruimte op 20 miljoen kilometer afstand: vanaf daar heeft de zwaartekracht van de aarde niet meer de overhand.
“Dat is een kleine stap voor een mens, een gigantische sprong voor de mensheid.” Met deze legendarisch geworden woorden zet de Amerikaan Neil Armstrong op 20 juli 1969 als eerste mens een voet op de maan.
Neil Armstrong en Edwin Aldrin staan op het punt om als eerste mensen op de maan te landen. Ze weten nog niet dat hun een dramatische tocht wacht. Drie dagen, tien uur en 53 minuten na het opstijgen van de Apollo in een immense zee van brandend gas op Cape Kennedy in Florida roept Edwin 'Buzz' Aldrin: 'Ik zie 'm!
Apollo 1 is de naam die aan het ruimtevaartuig Apollo/Saturnus 204 werd gegeven nadat het vaartuig tijdens een oefening van de bemanning op 27 januari 1967 door brand werd verwoest. De driekoppige bemanning kwam hierbij om het leven.