Vegetarisch Rul Gehakt is super handig om te gebruiken in pastasauzen, lasagne, taco's of ovenschotels. Maar om zelf gehaktballen of worstjes mee te maken is het minder geschikt. Daarvoor kun je beter 'rauw vegetarisch gehakt' gebruiken.
Je kunt het rauw eten, maar tempeh marineren en bakken is nog lekkerder. Vaak wordt tempeh gegeten met sambal, wat echt een goede combi is. Tempeh komt uit Indonsesië en is daar nog altijd populair: niet als vleesvervanger, maar als een standaard ingrediënt in veel gerechten.
Voeg het Rul Gehackt, in een saus of rechtstreeks toe als onderdeel van je favoriete ovenschotel en bak zoals normaal af in de oven. Je hoeft het Rul Gehackt niet eerst te bakken. Verhit een koekenpan op middelhoog vuur en voeg 2el olie toe. Bak het Rul Gehackt 4-5 minuten en voeg toe aan een gerecht naar keuze.
PAN: Verhit een anti-aanbakpan op middelhoog vuur, doe er wat olie in, kruimel het gehakt voorzichtig in de pan en raak het een minuut niet aan. OVEN: Verwarm de oven voor op 200°C/hetelucht 180° verkruimel het gehakt, voeg wat olie toe, laat 12 minuten bakken, halverwege omroeren.
Het rundergehakt bevat ongeveer 1/3 meer calorieën dan het plantaardige gehakt, wat te wijten is aan het hoge vetgehalte. Gehakt (of het nu dierlijk of plantaardig is) vormt een belangrijk eiwitcomponent binnen een maaltijd en hoeft dus geen hoge bron van vetten en energie te zijn.
De meeste vleesvervangers kun je in de koelkast bewaren en zijn dan enkele dagen houdbaar. Je kunt ze ook invriezen dan zijn ze 3 maanden houdbaar. Als je de verpakking open hebt gemaakt, kun je de vleesvervangers nog enkele dagen in de koelkast bewaren in een afgesloten bak of in een diepvrieszakje.
Het beste vegetarisch gehakt van Vivera
Niet alleen is het gehakt vegetarisch, maar het is 100% plantaardig. Dus ook veganisten kunnen genieten van dit heerlijke product!
Vegetarisch (rul) gehakt is een prima alternatief voor 'echt' gehakt. Het levert ongeveer dezelfde hoeveelheid eiwitten en minder vet en calorieën. Lekker in lasagne, een ovenschotel of taco salade.
Smaak, structuur en toepassing
Het gehakt is vol van smaak, heeft een echte bite, is na het bakken rul maar niet pietepeuterig. Je kan er echt een goede twist mee geven aan een gerecht. Daarnaast is het heel natuurlijk van smaak, less is more, waardoor je er zelf in de keuken alle kanten mee op kan.
Hoe weet je wanneer gehakt gaar is? Borstvlees is helemaal gaar bij 70-72 ºC, terwijl donker vlees (de dij, poot of vleugel) 85ºC moet zijn. Die laatste temperatuur geldt dus ook voor worst of gehakt, wat vaak van dit vettere vlees wordt gemaakt.
Onder het voorverpakte gehakt van de Jumbo ligt een heel dun velletje papier dat doordrongen is van vleessap en daardoor gemakkelijk over het hoofd wordt gezien. Als je dit vergeet te verwijderen en meebakt door je eten vormt dit papier stukjes karton.
Van oorsprong is gehakt een restproduct, bestaande uit kleine stukjes vlees die overblijven bij het slachten en fileren tezamen met vet- en bindweefselresten. Dit snijafval werd dan in kleinere stukjes gehakt (vandaar de naam) of gemalen en vermengd.
Direct na aankoop kan een gekoeld product ingevroren worden. De producten zijn in de vriezer (bij -18°C of kouder) tot zes maanden houdbaar en wij adviseren het product direct na ontdooiing te consumeren.
Ook wat betreft eiwitten komt rauw vegetarisch gehakt aardig in de buurt van 'echt' gehakt. En bijna alle merken, behalve Naturli, bevatten bovendien toegevoegde vitamine B12 en ijzer. Rauw vegetarisch gehakt is daarmee een prima vleesvervanger.
Voor kip en vlees zoals gehakt, hamburgers en worst geldt: verhit het door en door voordat je het opeet. Daarmee voorkom je een voedselinfectie. Een uitzondering: vlees uit 1 stuk van runderen en varkens (varkenshaas, biefstuk, rosbief) kun je rosé eten. Maar ook bij dit vlees is doorbakken de meest veilige keuze.
Rauw vlees kan besmet zijn met ziekmakende bacteriën, zoals salmonella of E. coli. Ook parasieten zoals Toxoplasma gondii kunnen in rauw vlees voorkomen. Deze zijn vooral gevaarlijk voor zwangere vrouwen.
Ingrediënten vegetarische hamburger
De basis van de vleesvervanger is soja, een eiwitrijke en vezelrijke boon. Op de achterkant van de verpakking staat dat 70 procent van de burger bestaat uit soja-structuur, dat weer bestaat uit water, soja-eiwit, tarwe-eiwit en tarwezetmeel.
De geur is zowel voor als tijdens het bakken heel erg aangenaam, je ruikt de kruiden goed. Na het bakken is het gehakt licht gekleurd aan de buitenkant en lichtroze vanbinnen. Door het bakken wordt het aan de buitenkant lekker knapperig zonder dat het taai wordt. Van de smaak van dit gehakt worden wij heel erg blij.
Vegan gehakt is gehakt zonder vlees. Je kunt dit in de winkel kopen of zelf maken. Vegetarisch gehakt wordt vaak gemaakt van soja- en tarwe eiwitten. Deze zijn minder gezond dan groenten, en laten groenten nou ook super geschikt zijn om zelf vleesvervangers van te maken!
Gehakt staat in de Schijf van Vijf als het minder dan 5 gram verzadigd vet per 100 gram bevat en er geen zout aan is toegevoegd. (Extra) mager rundergehakt of kipgehakt kan hieraan voldoen.
Rundergehakt is een gezondere keuze dan gehakt van andere vleessoorten omdat het minder verzadigd vet bevat. Toch bevat gehakt relatief veel verzadigd vet dus kan het het beste met enige mate worden gegeten. Iedereen kan genieten van een lekker stukje vlees.
Het gebruik van een ei in de bereiding van gehaktballen dient voornamelijk om de consistentie van het mengsel te verbeteren. Indien het vleesmengsel voldoende vet bevat (bv. door een hoger percentage varkensgehakt) kunt u ook smakelijke gehaktballen rollen en bakken zonder ei.
Is gehakt van de slager gezonder? (Of slanker)
Uit de NEVO-tabel blijkt dat structureel rundergehakt van de slager nog magerder is dan mager rundergehakt uit de supermarkt! Bij één slager werd er niet meer dan twee procent vet in aangetroffen, vergelijkbaar met kip en biefstuk.
Eén pond gehakt staat ongeveer gelijk aan één kopje gedroogde, ongekookte linzen. Kook de boel, maar zorg dat het een bite houdt. De bruine en groene linzen behouden hun vorm goed als ze worden gekookt, dus ze komen qua textuur het dichtst bij verkruimeld rundergehakt.