Om een heerlijk kopje zwarte thee te zetten, is het belangrijk om water te gebruiken dat goed gekookt is en een temperatuur heeft van ongeveer 90 graden. Gebruik een theepot of theezeefje om de theeblaadjes in te doen en laat deze vervolgens 2-4 minuten trekken.
Giet het water uit je voorverwarmde theekopje en doe losse thee in een theezeefje of -filter (1 à 2 theelepels per kopje). Leg het zeefje of je theezakje in het kopje. Overgiet de thee met het water van de juiste temperatuur. Zet je meteen een hele pot thee, reken dan 1 kopje water per theelepel thee (of per builtje).
Plaats het theezakje of theekijper in het warme water. Op het etiket staat ongeveer hoelang je de thee kunt laten trekken. Haal het theezakje of theeknijper uit het water en je kunt genieten van een heerlijk kopje losse thee.
Thee laten trekken, hoe lang? Over het algemeen staat er op onze theekaartjes een zettijd van 5 minuten. Laat je de thee dus minimaal 5 minuten trekken, dan zijn de smaken mooi in balans.
Losse thee is gezonder
Het is bewezen dat losse thee meer antioxidanten, vitaminen en polyfenolen (chemische verbindingen die in planten voorkomen) bevat. In theezakjes uit de supermarkt gaan veel van deze voedingsstoffen verloren door de manier waarop ze worden geproduceerd.
Wanneer je de thee te lang laat trekken, bestaat de kans dat deze bitter wordt. Na een tijdje komen er looistoffen of tannine vrij en die zorgen ervoor dat jouw kopje thee minder lekker smaakt. De perfecte trektijd geeft je het beste van de thee.
Thee drinken heeft verschillende positieve effecten op de gezondheid. Daarom adviseert het Voedingscentrum 3 koppen groene of zwarte thee per dag te drinken. Groene en zwarte thee verkleinen de kans op een beroerte. 3 koppen groene thee of 5 koppen zwarte thee per dag verlaagt de bloeddruk.
Het gezondste is om af te wisselen tussen water, thee en koffie zonder suiker, en zuiveldranken zoals halfvolle melk, karnemelk en yoghurtdranken of sojadrink. Deze dranken staan in de Schijf van Vijf. Genoeg drinken is belangrijk om voldoende vocht binnen te krijgen.
Het drinken van groene en zwarte thee verlaagt het risico op een beroerte en verlaagt de bloeddruk. Daarom geldt voor volwassenen het advies 3 kopjes groene thee of zwarte thee per dag te drinken.
Antwoord: Vroeger waren glazen nog niet hittebestendig en kon men geen thee drinken uit glas.. Maar tegenwoordig wel en geven mensen de voorkeur aan thee uit een theeglas. Het heeft verschillende voordelen. Je kan aan de kleur van de thee zien hoe sterk hij is én een glas is makkelijker schoon te krijgen.
Thee komt het beste tot zijn recht in een laag, wijd kopje of serveer de thee in een theeglas. De perfecte kannetjes zijn gemaakt van porselein of glas. Een glazen theepot heeft bovendien het leuke voordeel dat je de thee ziet zwemmen in het warme water...
Vul een theeglas met 3/4 deel gekookt water en 1/4 deel koud water. Voeg een zakje groene thee toe en laat trekken. Voeg 1-2 takjes verse munt toe en roer het geheel door met een kaneelstokje. Laat een paar minuten trekken voor de meeste smaak.
Geschikt zijn bijvoorbeeld munt, blad van zwarte bes (Ribes nigrum), aardbei (blad en vrucht), vlierbloesem, dropplant (Monarda) en blauwe bessen. De thee mag drie keer zo sterk zijn als normaal. Zoet de thee met honing of Stevia.
Neem een theelepeltje van je favoriete thee en doe deze in het zakje. Vouw de bovenkant van het zakje dicht. Neem een stukje touw van ongeveer 10 centimeter. Naai de bovenkant van het zakje dicht, en maak het touwtje waar aan je het theezakje kunt “dippen” dan meteen vast aan het stiksel.
Niet hengelen
Thee in een zakje heen en weer bewegen door een glas kokend water en dan ook nog uitknijpen, is ook niet te methode. "Niet hengelen met je theezakje of op en neer soppen. Door die bewegingen worden de bitters makkelijker losgelaten in je thee."
Kortom: thee beter dan koffie
Thee smaakt voor veel mensen beter dan koffie, is gezonder voor je, heeft meer antioxidanten dan koffie (ook al bevat groene thee maar ongeveer de helft van de hoeveelheid cafeïne als koffie), bevat minder calorieën dan koffie én zit boordevol voedingsstoffen.
Op korte termijn is er niets mis met meer inname van theïne, maar op lange termijn kan het frustrerende ontwenningsverschijnselen veroorzaken als hoofdpijn, vermoeidheid en prikkelbaarheid. Om dit te voorkomen is het verstandig om je lichaam af en toe wat rust te gunnen en thee over te slaan.
Over het algemeen gebruik je kraanwater om thee te zetten. Het kraanwater in Nederland is prima drinkbaar, maar niet optimaal als je er thee van wilt maken. Misschien heb je een kraan waar het water al kokend uitkomt, of moet je het nog in de waterkoker aan de kook brengen.
Kruidenthee zoals Rooibos bevat geen cafeïne en is rijk aan mineralen en vitamine c, hier kun je onbeperkt van drinken.
Je kunt het beste zwarte thee en groene thee drinken. Deze soorten thee verlagen de bloeddruk en verkleinen de kans op een beroerte. Het advies voor volwassenen is om 3 koppen groene of zwarte thee te drinken per dag.
Ochtend. Veel mensen hebben meteen na het opstaan nood aan hun dosis cafeïne. Een krachtige zwarte thee is voor hen de perfecte keuze. Niet toevallig heet de vaakst gedronken ochtendthee 'English Breakfast'.
Toch drink je in de avond beter geen zwarte of groene thee. In deze thee zit namelijk theïne (cafeïne in thee) wat ervoor kan zorgen dat je moeilijk in slaap kunt vallen. Kruidenthee, rooibosthee en fruitthee bevatten geen theïne. Daar kun je in de avond beter voor kiezen.
Echte thee bevat cafeïne en wordt daarom ook niet aangeraden om te drinken voor het slapen gaan. Cafeïne houdt je wakker en geeft je een boost. Hoewel het effect en de sterkte ervan varieert van persoon tot persoon, blijft cafeïne lang in je lichaam. De gemiddelde halfwaardetijd van cafeïne bedraagt zo'n 5 uur.
Een warm drankje voor het slapen gaan
Niet echt slaap bevorderend dus. Thee bevat ook cafeïne (of theïne), maar in mindere mate. Hierdoor is de keuze voor thee beter dan de keuze voor koffie zo vlak voor het slapen gaan.