Voor je een droogprogramma start, kijk je op het wasetiket binnen in je kleding. Hier vind je verschillende symbolen. Deze geven aan of je was in de droger mag en hoe je deze het beste droogt. Een vierkant met een rondje en een kruis betekent dat je wasgoed niet in de droger mag.
Een kruis in het vierkant is het symbool voor de droger. Het laat zien of je je kleding in de droger mag stoppen. Wanneer het symbool is doorgestreept, moet je je was ophangen om het door de lucht te laten drogen.
Schoenen van leer kunnen beter niet in de droger. Een te hete temperatuur kan beschadigingen en barsten veroorzaken. Schoenen van leer kun je beter voorzichtig drogen met oude kranten. Schoenen van canvas, katoen of synthetische schoenen mogen wel in de droger, maar alleen als ze geen schoenzool hebben die gel bevat.
De droger maakt je kleding natuurlijk ook warm. Niet alle kleding kan hier goed tegen. Net zoals je sommige kledingstukken niet te warm mag wassen, maar je deze kledingstukken dus ook niet te warm drogen. Deze kleding kan dan krimper of vervormen.
Katoen-droog: algemeen programma voor het drogen van het wasgoed. Synthetisch-droog: een droogprogramma op een lage temperatuur voor zeer tere stoffen. Kast-droog: de was wordt gedroogd op basis van de detectie van het aantal wasgoed en het gewicht dat in de trommel zit.
Gooi kleding nooit in de droger, Drogers zijn voor handdoeken! De warmte is zeer slecht voor je kleding, opgedrukte en gelijmde prints laten los en de kans op krimpen en scheeftrekken van je kleding is zeer groot.
Makkelijk is het niet, omdat kleding in de droger kan krimpen. Vooral katoen krimpt snel, dus het is belangrijk om voorzichtig te zijn met jouw T-shirts. Stop je katoen in de droger? Dat wordt er normaal gesproken niet beter van.
Stop je spijkerbroek niet in de droger
Of het nou een zwarte jeans is of een mooi indigoblauw exemplaar: spijkerbroeken houden niet van drogers. Door de hoge temperaturen van de droger kan je broek gaan krimpen.
Zet de wasdroger op een plek waar hij zijn warmte goed kwijt kan en ventileer de ruimte wanneer de machine aanstaat. Plaats hem op een gladde, stofvrije ondergrond. Tapijt of een kleed is dus niet geschikt. Houd altijd de roosters voor de aan- en afvoer van de lucht vrij en zorg dat de luchtafvoerslang onbedekt ligt.
Warmte is de vijand van zwart wasgoed. Daarom kan je zwarte kleding het beste ophangen en niet in de droger laten drogen.
Uiteraard dient het weer hiervoor ook een beetje mee te werken ;-) Doe je je beddengoed in de droger, gebruik dan een zo laag mogelijke temperatuur en gebruik de antikreuk instelling wanneer deze op je droger zit. * Was donker bedtextiel bij voorkeur op 40gr en kies een kreukherstellend of fijn wasprogramma.
Ja, over het algemeen kan ondergoed in de droger worden gedroogd. Veel soorten ondergoed zijn gemaakt van materialen die hittebestendig zijn en die niet krimpen of beschadigd raken in de droger.
Katoen juist wel laten krimpen
Hoe hoger de temperatuur, hoe sterker de trui krimpt. De warmte van heet water vernauwt de textielvezels, waardoor de trui kleiner wordt. Door de trui na het wassen in de droger te doen heb je kans dat de stof nog een stukje extra krimpt.
De stippen in het rondje geven aan op welke temperatuur de was gedroogd mag worden: één stip voor lage en twee stippen voor hoge temperatuur. Hittegevoelig textiel kan krimpen in de wasdroger en heeft daarom een symbool met één stip. Staat er een kruis door het symbool, dan mag het niet in de wasdroger.
Een cirkel met een W erin staat voor nat reinigen, wanneer er een kruis door dit symbool staat op het wasetiket van je kleding dan kan je deze kleding alleen stomen. Dit symbool kan ook onderstreept zijn op je wasetiket, dat betekent dat je de mechanische belasting voor je kleding moet beperken.
Kijk dus aan de binnenkant van je kleding en zoek naar het label met wassymbolen. Deze vertellen je precies wat je wel en niet met je kleding mag doen. Een wasvoorschrift omschrijft hoe een textielproduct behandeld moet worden bij het wassen.
De wasdroger staat op nummer 1 als het gaat om elektrische apparaten die brand kunnen veroorzaken. De combinatie van warme, droge lucht, stof en pluis kan voor een gevaarlijke situatie zorgen.
Een wasdroger is de nummer 1 brandoorzaak in huis, aldus de Nederlandse Brandweer. Het gevaar schuilt in het stof. Door het droogproces komen er allemaal pluisjes van de kleding vrij. De meeste pluisjes vormen tot stof in het filter.
Opgehoopt stof kan in combinatie met gloeiende verwarmingselementen, vonkende contacten of een defecte motor namelijk zo vlam vatten. Daarnaast kunnen stofdeeltjes ervoor zorgen dat de ventilatoren verstopt raken waardoor de wasdroger oververhit raakt en in brand vliegt.
Het is dan ook niet aan te raden om een broek die je iets te groot hebt gekocht, te laten krimpen in de wasdroger. Bij jeans met stretch kan de warmte van de droger de elastaanvezels doen samensmelten.
Draai je jeans binnenstebuiten om de kleur te behouden. Denim verdraagt geen hoge temperaturen. Wanneer je een spijkerbroek te heet wast, vervagen de kleuren snel en bovendien kan het elastaan in stretch en skinny jeans beschadigen. Daarom mag je jeans ook nooit in de droger doen.
Bij het strijkdroog programmais het wasgoed nog een beetje vochtig zodat je het makkelijk kunt strijken. Kies je voor het droogprogramma kastdroog, dan is het wasgoed niet helemaal kurkdroog maar wel droog genoeg om in de kast op te bergen.
Op tijd uit de droogkast
Je weet nu dat kleding krimpt in de droger. Daarom kies je beter voor de laagste stand. Hoe minder warm, hoe minder kans dat je was krimpt in droger. Haal je was uit de droogkast als hij nog een beetje vochtig is en laat hem verder op het wasrek drogen.
Bonte was en witte was kun je beter niet bij elkaar doen. Witte kleding kan namelijk de kleuren van de bonte was overnemen. Stralend witte t-shirts komen dan licht roze de wasmachine uit als je ze bijvoorbeeld met een rode broek gewassen hebt.