Gemiddeld bestaat zwerfafval voor 80 procent uit plastic. Dit is veruit het belangrijkste materiaal dat in het milieu wordt aangetroffen, gevolgd door metaal, glas, textiel, papier en bewerkt hout. Het grootste aandeel plastic wordt aangetroffen in oppervlaktewater (95 procent), gevolgd door kustwater (83 procent).
Doelgroep Het meeste drankblikjes-zwerfafval wordt veroorzaakt door jongeren tussen de 16 en 25 jaar. Zwerfafval (drankblikjes) ontstaat vooral bij lopende jongeren. De drang om een afvalbak te vinden en het daarin te gooien is lager onder jongeren.
Hoeveelheid plastic in de oceanen
Plastic maakte daarmee tussen de 60 en 80 procent uit van al het zwerfafval in de oceaan.
Soorten zwerfafval
De samenstelling van het zwerfafval is onderverdeeld in 'take-away', 'snoepen', '(kleine) drankverpakkingen, 'overige eet drink en supermarkt verpakkingen', 'overige kunststoffen' en 'papier'. Kauwgom, sigarettenpeuken en voedselresten zijn niet meegenomen.
Jaarlijks komt er tussen de 8 en 14 miljoen ton onze oceaan binnen. De wereld gebruikt meer dan 500 miljard plastic tassen per jaar - dat zijn er 150 voor elke persoon op aarde. 8,3 miljard plastic rietjes vervuilen de stranden van de wereld, maar slechts 1% van de rietjes eindigt als afval in de oceaan.
Plastic afval vervuilt de oceanen steeds meer. Naar schatting zouden de oceanen tegen 2050 meer plastic dan vis kunnen bevatten.
We helpen gebiedsbeheerders om maatregelen te treffen die voorkomen dat (plastic) zwerfafval in de rivier komt. Invoering van maatregelen tegen wegwerpproducten. We ontwikkelen monitoringssystemen voor zwerfafval en microplastic in de de grote rivieren. Jaarlijks monitoren we hoe schoon Nederland is.
Zwerfafval is namelijk het afval dat op straat of in de natuur ligt en niet in de prullenbak is weggegooid. Het woord zegt het eigenlijk al 'afval dat zwerft'. Je kan hierbij denken aan sigarettenpeuken, plastic flesjes, kauwgom, plastic zakjes of blikjes.
Rijkswaterstaat is de beheerder van de rijkswegen en -wateren. Deze organisatie houdt rivier, oever, weg, berm en verzorgingsplaatsen schoon.
Zwerfvuil en afval
Zwerfvuil op straat is een groot startpunt voor veel plastic in de oceaan. Regenwater en wind kunnen plastic afval meevoeren naar rivieren en riolen. Dit leidt uiteindelijk naar de oceaan.
Meer dan 100 miljoen dieren sterven jaarlijks door Plastic
Microplastics worden door vrijwel alle zeedieren geconsumeerd, zelfs door plankton. Roofdieren zoals haaien en ijsberen krijgen gif binnen via de prooidieren die ze eten.
In 2020 werd 9,1 miljard kilogram huishoudelijk afval ingezameld, 521 kilogram per inwoner. Dit was een jaar eerder nog iets minder dan 8,5 miljard kilogram (492 kilogram per inwoner). Hiermee is deze afvalberg met 6,8 procent gegroeid, de grootste toename sinds 1997.
Per jaar komt meer dan 11 miljoen ton plastic afval in zee terecht. Het plastic dat in de zeeën terechtkomt verteert niet. Het valt uit elkaar in steeds kleinere stukjes, die ook nog eens steeds giftiger worden. Door al die kleine deeltjes plastic in het water veranderen de oceanen in een plastic soep.
Verreweg het meeste plastic, 44%, wordt gebruikt voor verpakkingsmateriaal. Hier valt dan ook de meeste milieuwinst te behalen als we ons plasticgebruik willen terugdringen. Op de tweede en derde plek staan respectievelijk de bouw en de autoindustrie¹.
Wat doet de gemeente? Gemeente Rotterdam zorgt voor voldoende afvalbakken op straat en maakt ze op tijd leeg. Ook wordt de openbare ruimte elke dag schoongemaakt. De gemeente doet er alles aan om ervoor te zorgen dat er minder afval op straat terecht komt.
Zwerfafval op land en in water heeft negatieve gevolgen voor de leefbaarheid en het milieu. Het vervuilt en trekt ongedierte aan. Daarnaast eten dieren het afval op of raken erin verstrikt. Veel afval belandt ook in zee.
48x van Hout/ Karton/ Papier; blijft minimaal 6 maanden liggen. 31x van Glas; blijft oneindig liggen. 23x van Rubber; blijft mimimaal 20 jaar liggen. Het betekent dat het leeuwendeel van het zwerfafval tot in de eeuwigheid blijf liggen.
We gooien in Nederland nogal wat weg op straat of in het groen: naar schatting vijftig miljoen kilo zwerfafval per jaar. Dat is bijna drie kilo per persoon! Bijna een op de vier mensen gooit wel eens iets op straat.
Zwerfafval heeft gevolgen voor de natuur in jouw buurt. Wanneer mensen niet bezig zijn met het juist deponeren van hun afval, kunnen planten in de natuur gaan woekeren. Ook trekt afval veel ongedierte aan, waardoor de natuur in jouw buurt nog meer beschadigd.
Rijkswaterstaat is bij een ongeval verantwoordelijk voor de veiligheid en doorstroming op de Nederlandse snelwegen. We zorgen ervoor dat hulpdiensten snel en veilig hun werk kunnen doen en de voertuigen snel worden weggehaald. Deze maatregelen noemen we samen 'incidentmanagement'.
Door deze plasticsoort komen microplastics in het milieu. Het verbod geldt sinds 3 juli 2021. Wattenstaafjes en rietjes die aan de norm voor medisch hulpmiddel voldoen, mogen nog wel worden verkocht.
500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan.
petfles van polyester, zoals frisdrankflesjes – in de schaduw 10 jaar, in de zon 5 jaar. sigarettenpeuken – ongeveer 2 tot 12 jaar. kartonnen drankbeker – minstens een half jaar.
De twee grootste uitstoters ter wereld, de VS en China, veroorzaakten elk een wereldwijd inkomensverlies van 1,79 biljoen euro. De drie andere grootste uitstoters, Rusland, India en Brazilië, veroorzaakten elk verliezen van meer dan 498 miljard euro.
Meest vervuilde stedelijke gebieden
Pakistan staat bovenaan de lijst als het meest vervuilde land ter wereld met een gemiddelde fijnstofconcentratie (PM 2,5) van 115,7.