Vlees wordt op 90% van de dagen gegeten, in het bijzonder bewerkt vlees. Aardappelen worden op ongeveer de helft van de dagen geconsumeerd, fruit op bijna 5 dagen in de week en groente op 6 dagen in de week. Nederlanders eten niet vaak peulvruchten en vis (≤1 dag per week).
Water is het meest gedronken drankje van Nederland met een aandeel van 26 procent van alle dranken die men op een dag drinkt. Koffie staat op plek twee met een aandeel van 23 procent. Thee (15%) maakt de top 3 van dranken compleet. Zuivel (9%) en frisdrank (9%) delen plaats 4, gevolgd door sap (7%) en alcohol (6%).
Toch hoeft het niet te verwonderen dat de Nederlandse delicatessen bij Mr. Georges vooral uit kazen bestaan. Met een totale productie van maar liefst 650 miljoen kilo kaas, is Nederland één van de grootste producenten van kaas. En met stip zijn onze Noorderburen 's werelds grootste kaasexporteurs.
Typisch Hollands
Op het gebied van fruit worden de appel (43%) en aardbei (30%) het vaakst aangewezen als typisch Nederlandse vruchten.
Typisch Nederlandse koekjes zijn bijvoorbeeld stroopwafels, krakelingen, bitterkoekjes, speculaas, roze koeken, bokkepootjes, en zo kunnen we nog wel even doorgaan. In een gemiddeld huishouden in Nederland is er altijd wel een pak van deze Nederlandse koekjes in de voorraadkast te vinden.
Nederlands ontbijt
Voor veel Nederlanders bestaat het ontbijt uit een boterham of 2 met beleg. Nederlanders eten daarnaast ook wel beschuit, ontbijtkoek, yoghurt of havermout als ontbijt. Vaak worden boterhammen belegd met hartig of zoet beleg. Denk maar aan een paar plakken kaas, pindakaas of hagelslag.
Nederland staat bekend om zijn molens, tulpen, dijken, klompen, kaas en tolerantie. Nederland wordt vaak Holland genoemd, maar deze benaming omvat strikt genomen slechts twee van de twaalf provincies, namelijk Noord- en Zuid-Holland.
Stamppot. De lijst zou niet compleet zijn zonder het meest traditionele Nederlandse gerecht – de stamppot.
Het typisch Nederlandse snoep zoals: kaneelkussentjes, Haagse hopjes en zuurstokken brengt ons even terug naar vroeger. Altijd leuk en ouderwets lekker om te geven maar ook om te krijgen!
Kaas is een wereldwijd bekend product en bijna ieder land kent zijn eigen kaassoorten en smaken. Sinds de Gouden Eeuw is Nederland in het buitenland bekend komen te staan als echt kaasland. Door de jaren zijn er steeds meer merken, soorten en typen kaas op de markt gekomen.
De officiële naam van het land is Koninkrijk der Nederlanden. Koning Willem Alexander is de koning van het land. Met Holland worden slechts de twee provincies Noord-Holland en Zuid-Holland bedoeld. Toch wordt de naam Holland vaak gebruikt om heel Nederland mee aan te duiden.
Feesten en symbolen
Ook Koningsdag, de Elfstedentocht, oliebollen en de Nederlandse vlag zijn voor veel mensen belangrijk voor de Nederlandse identiteit. Net als het landschap: de polders, de wolkenluchten en de strijd tegen het water zijn volgens het onderzoek onlosmakelijk verbonden met de Nederlandse eigenheid.
Nederlanders eten geen warme lunch, warm eten doen ze bij het avondeten om ongeveer zes uur 's avonds. De typische avondmaaltijd bestaat uit aardappels (in verschillende varianten), groenten en een stukje vlees (zie de foto van stamppot hieronder). Een ander typisch Nederlands gerecht is de Hollandse Pannenkoek. .
Samen met de Noren en de Denen zitten Nederlanders meestal vóór zessen aan de avondmaaltijd. En daarmee zitten we in Europa als vroegsten aan de warme hap. De reden voor die 'haast' laat zich eenvoudig verklaren: we willen vóór we de koffer induiken nog iets doen.
(Thuis)werktijden. Doordat vele mensen in Nederland vaak tot een uurtje of zes 's avonds werken (of gewerkt hebben) is 19:00 uur vaak de gemiddelde etenstijd geworden. Door het vele thuis zijn vanwege de coronacrisis zou deze etenstijd wel eens naar voren geschoven kunnen zijn.
Friesland is waarschijnlijk het meest bekend om zijn "Fryske Sûkerbôle" of "Suikerbrood". Deze zoete specialiteit bevat heel wat suiker, roomboter en kaneel. Het suikerbrood is een typische lekkernij in Friesland en kan je zowaar overal krijgen, het ganse jaar door.
Het ontstaan van snoepgoed
Vanaf de 16e eeuw kwam in Nederland de eerste snoepproductie op gang. Destijds stonden de versnaperingen nog bekend als suikerwerk en was het eigenlijk alleen weg gelegd voor elites. Met gesmolten rietsuiker werd het suikerwerk gemaakt, waarna er een smaakje aan toe werd gevoegd.
De meest gegeten desserts in Nederland zijn yoghurt, ijs en vla. Toeristen zijn over die laatste vaak zelfs lyrisch enthousiast. En vooruit, een Hollands kaasplankje wordt ook steeds vaker op de salontafel gezet.