Wij zijn je ontzettend dankbaar voor alle steun en medeleven na het overlijden van onze lieve [NAAM]. Dit heeft ons veel kracht en troost gegeven bij het verwerken van dit grote verlies. Na het overlijden van onze lieve [NAAM] was het zo fijn om te zien dat zo velen met ons hebben meegeleefd.
Als je wilt, kun je de mensen die bij de uitvaart waren een bedankkaartje sturen of een dankbetuiging plaatsen in de krant. Dat gebeurt meestal zes weken na de uitvaart. Volgens de traditionele etiquette 'moet' je iedereen die een condoleancekaart heeft gestuurd, persoonlijk bedanken door een kaart(je) terug te sturen.
Begin met een simpel 'dank je wel'
Val meteen met de deur in huis. Begin je bedankkaart met een gepaste aanhef ('Beste', 'Lieve', 'Geachte') en schrijf meteen 'Hartelijk dank voor…' of 'Dank je voor …'. Laat dit volgen door datgene waarvoor je bedankt: '… het mooie cadeau', '…de leuke logeerpartij', '…
Zeg niet: "Dat heb ik ook meegemaakt"
Plotseling gaat het over jouw ervaringen en wordt de ander niet erkend in zijn verdriet. Zeg ook niet "Ik weet hoe het voelt" ook al heb je iets vergelijksbaars mee gemaakt. Verdriet is niet met verdriet te vergelijken. iedereen ervaart rouw en verlies op zijn eigen manier.
Als u een hekel hebt aan 'Gecondoleerd' kunt u ook zeggen: 'Mijn medeleven met uw verlies'.
Met innige deelneming. Gecondoleerd met dit enorme verlies. Heel veel sterkte gewenst in deze moeilijke tijd. Ik wens je veel kracht bij het verwerken van dit verdriet.
Dank je wel en dankjewel zijn allebei juist. Dat geldt ook voor dank u wel en dankuwel. Zowel 'Dank je wel voor je inzet' als 'Dankjewel voor je inzet' is juist, en dat geldt ook voor 'Dank u wel voor uw inzet' en 'Dankuwel voor uw inzet.
In je dankwoord bedank je de personen die je hebben geholpen en gesteund tijdens het scriptieproces. In veel scripties maakt het dankwoord deel uit van het voorwoord. Als je een los dankwoord schrijft, plaats je deze na het voorwoord en voor je samenvatting.
In ons verdriet om het heengaan van onze lieve [NAAM] willen wij u hartelijk dank voor uw medeleven. Wij willen u bedanken voor alle steun en betrokkenheid na het overlijden van onze dierbare [NAAM]. Alle blijken van deelneming zijn ons tot steun bij het verwerken van dit verlies.
Focus je dankbaarheid op iets concreets dat diegene die je wil bedanken, bereikt heeft. In plaats van te zeggen 'Bedankt voor het goede werk!' is het effectiever en geschikter om het specifiek te maken en dingen te zeggen als 'Bedankt om me gisteren te helpen bij het sluiten van die deal'.
Schrijf belangrijke data zoals de verjaardag en sterfdag van de overledene op en stuur op die dagen een passende herinnering naar de nabestaanden; z'n favoriete bloemen of een kaart met een lieve of grappige anekdote over de overledene.
In principe is er geen vaste regel over de termijn wanneer u iemand kunt condoleren. Het gaat er bij condoleren om dat u uw medeleven betoont. Dit kan schriftelijk door middel van een condoleancebrief of -kaart, in de vorm van een telefoontje of tijdens de plechtigheid van de overledene.
Kun je overigens 'van harte gecondoleerd' zeggen of schrijven? Ja, zegt Onze Taal. Het is een welgemeende versterking van 'gecondoleerd'. Een nadeel is alleen dat van harte associaties oproept met feestelijke gelegenheden, omdat het ook los voorkomt als verkorting van van harte gefeliciteerd.
Maar er zijn warme alternatieven om iemand te condoleren met een verlies: Gecondoleerd met je (moeder/vader/broer/zus) Gecondoleerd met dit verlies en enorm veel kracht toegewenst. Voor dit verdriet zijn geen woorden.
Meestal wordt rouw langzaam minder. Hoe lang het duurt is voor iedereen anders, maar na een jaar voelen de meeste mensen zich beter. Soms gaat de rouw niet vanzelf over. Het is dan na een jaar nog (bijna) net zo erg als in het begin.
Zet je woorden om in daden. Laat de rouwende niet alleen weten dat je klaarstaat, maar laat dit ook zien door bijvoorbeeld te helpen bij praktische zaken. Laat de cliché uitspraken zoals "hij of zij is nu op een betere plek" achterwege en gebruik troostwoorden waar de rouwende écht wat aan heeft.
Antwoord. Als dankbetuiging is zowel dank je wel als dankjewel correct. Het zelfstandig naamwoord (een) dankjewel wordt aan elkaar geschreven. Hetzelfde geldt voor dank u wel / dankuwel respectievelijk (een) dankuwel.
Dank je wel en dankjewel zijn allebei correct in de betekenis 'ik bedank je'. Ik heb al gegeten, dank je wel / dankjewel.