Voordelen van een synthetisch of donzen dekbed is dat het goed isoleert. Voor een wollen dekbed geldt dit minder. Dit geldt ook voor de soepelheid van het dekbed. Bij een wollen dekbed is de vochtopname het beste.
Als je op zoek bent naar een comfortabel, zacht, licht en ademend dekbed is een donzen dekbed de beste keuze. Ganzen- en eendendons staan er bekend om dat ze veel vocht opnemen, de warmte goed vast houden en laag gewicht hebben. Hoe onderscheid je nou de verschillende dekbedden.
Wollen dekbedden zijn de beste keuze bij nachtzweten. De wollen vulling is zeer sterk vochtregulerend. Bovendien ventileert wol uitstekend, waardoor het nooit te warm wordt onder de wollen dekens.
Als jij het snel te koud hebt in bed, zijn dekbedden met een vulling van dons, wol of synthetisch voor jou het meest geschikt. Deze materialen hebben namelijk een sterk isolerende werking, waardoor warmte goed wordt vastgehouden. Wol voelt warm aan wanneer het koud is en voelt koel aan wanneer het warm is.
Een dekbed met schapenwol als vulling ventileert en absorbeert beter dan dons, waardoor het je warm houdt in de winter en juist lekker koel in de zomer. Daarnaast zijn wollen dekbedden zelfreinigend en hypoallergeen. Ook zijn Texelse wollen dekbedden duurzaam en diervriendelijk, dus beter voor het klimaat.
Een donzen dekbed wassen is echter minder vaak nodig dan de meeste mensen denken. Als u een dekbedovertrek gebruikt, is 1 keer in de 3 á 5 jaar wassen voldoende. Anders is het verstandig het dekbed elke 2 jaar te wassen.
Een goed dekbed draagt bij aan een goede nachtrust. Maar waar moet u rekening mee houden wanneer u een dekbed koopt? Let u vooral op de maat, de warmteklasse, de kwaliteit van de vulling, de kwaliteit van de tijk en op de manier van produceren.
In december 2021 heeft de Consumentenbond een interessante test gedaan met verschillende soorten dekbedden van diverse merken. De vraag luidde: wat is een 'goed' dekbed? Yumeko's 4-seizoenen dekbed van gerecycled dons komt als Beste uit de Test!
Dus zoek je een lekker zachte stof voor een dekbedovertrek? Je kunt het best gebruik maken van satijn, percal katoen of twill katoen. Het zijn de typische zachte keuzes, waaronder je heerlijk comfortabel zal slapen.
Een dekbed met donzen vulling wordt over het algemeen als prettiger ervaren dan een dekbed met synthetische vulling. Dat heeft te maken met de voortreffelijke isolerende en vochtregulerende werking en omdat het materiaal bijzonder veerkrachtig en daarmee zacht is.
Wol is zowel geschikt voor de zomer als voor de winter. Katoenen dekbedden: Katoen isoleert het minst en is daarom zeer geschikt voor de warmste periode (zomer) van het jaar. Het katoenen zomerdekbed is tegelijkertijd luchtig en zacht en valt als een soort licht laken om u heen.
Zorg voor een hoeslaken en een dekbedovertrek van ademend materiaal zoals katoen, tencel, outlast of wol. Een goede molton beschermhoes om je matras en kussen kunnen ook schelen. Dit neemt het zweet en overmatig vocht tijdens de nacht goed op. Zo gaat het niet in je kussen zitten.
Wilt u echter een goede en gezonde nachtrust, dan kiest u voor een dekbed van natuurlijke materialen. Natuurlijke materialen zoals zijden dekbedden, bamboe dekbedden en een dekbed van Tencel® kenmerken zich door een hoog slaapcomfort.
De meest exclusieve donssoort is het dons van de eidereend. Deze dons soort wordt met de hand vergaard nadat de eidereend uitgebroed is. Eiderdons heeft een hoge isolatiewaarde en het dons blijft van zichzelf goed aangesloten, waardoor er maar weinig van nodig is om u al behaaglijk warm te houden.
Katoen is het meest gebruikte materiaal voor dekbedovertrekken. Logisch ook, want het is eigenlijk ideaal om onder te slapen. Het natuurproduct is ademend en van nature vochtabsorberend, waardoor je het gehele jaar door prettig en fris kunt slapen.
Het verschil met 'normaal' katoen is het aantal draden (de thread count) dat gebruikt wordt. Katoen perkal heeft een hogere thread count en fijnere garen en voelt daardoor zachter, gladder en prettiger aan. Hoe hoger de thread count, des te mooier, zachter en soepeler de stof.
Zacht, wollig en lekker warm
Het verschil met gewoon katoen is dat flanel wordt gemaakt van los gesponnen garen dat geweven is in een linnen- of keperbinding. Daarna wordt de flanellen stof nog geruwd waardoor het zacht, wollig en lekker dik aan gaat voelen; ideaal voor de winter.
Om een goed dekbed te kiezen, moet u rekening houden met een aantal factoren: de maat, het type vulling, de warmteklasse en de tijk of het omhulsel. Alle factoren samen bepalen het comfortgevoel. Maakt u de juiste keuze? Dan verbetert uw slaapkwaliteit op verschillende vlakken en kruipt u nog zo graag onder de wol.
Een dekbed is gemiddeld na 10 jaar aan vervanging toe. Zowel de tijk van het dekbed als de vulling slijten door het gebruik en worden dunner. Daarmee gaat ook de isolerende werking achteruit. Verder neemt een dekbed in de loop der jaren heel wat transpiratievocht op, waardoor er veel bacteriën achterblijven.
Dons is ook een perfect anti allergisch en huisstofmijt vrij dekbed. De meeste donzen dekbedden kunnen namelijk gewassen worden op 60 graden en zijn droogtrommel bestendig. Hierdoor is het dekbed zeer geschikt voor mensen met een huisstofmijtallergie.
Veren hebben in tegenstelling tot dons wel een duidelijke kern waardoor de elasticiteit (en dus vulkracht) minder is. Dekbedden (en kussens) die naast dons ook met veren zijn gevuld, voelen hierdoor steviger aan dan dekbedden en kussens die alleen met dons zijn gevuld. Voor kussens kan dit als prettig ervaren worden.
Ganzendons is in de regel hoogwaardiger omdat ganzen groter zijn en grotere donsvlokken hebben. Hoogwaardige ganzendons heeft hierdoor een hogere vulkracht en een beter isolatievermogen dan eendendons.
Eendendons heeft kleinere donsvlokken wat resulteert in minder volume en mindere mate van ventilatie. Hierdoor is de warmteopbouw juist wat sneller en blijft de warmte meer onder het dekbed waardoor het dus ook warmer aanvoelt onder een dekbed met eendendons.