Minimaal 1 dekbed + 1 hoofdkussen per persoon. Uiteraard kunt u bij een tweepersoonsbed kiezen voor een breed dekbed of voor twee 1-persoonsdekbedden. Vaak is per persoon één hoofdkussen genoeg, maar indien u extra ondersteuning wenst kunt u uiteraard kiezen voor twee (minder gevulde) kussens.
En neem een voorbeeld aan de Franse manier van je bed opmaken: plaats een rolkussen tussen je hoofdbord en je kussens. Zo blijven je kussens mooi liggen en krijg je geen nekpijn wanneer je een boek leest of televisie kijkt in bed. Wanneer je gaat slapen, plaats je dit naast je bed.
Zo vaak moet je een bed verschonen
Weer anderen wisselen de lakens minimaal één keer per week. Maar de gemiddelde Nederlander verschoont het bed eens in de twee weken. Wetenschappers zeggen dat je met een dag of veertien aan de veilige kant zit. Bacteriën groeien ongeveer twee weken lang, met een piek rond de 14 dagen.
Onderzoek wees namelijk uit dat huisstofmijt meer kans krijgt als je je bed toedekt. Huisstofmijt, of van die kleine beestjes die allergieën kunnen veroorzaken, houden het meest van warme, vochtige plekken. Je bed bijvoorbeeld, want 's nachts verlies je dode huidcellen en vocht, en dat is net waar ze dol op zijn.
2. Het maakt je gelukkig. Er blijkt een verband te bestaan tussen het opmaken van je bed en je overall geluksgevoel. Uit onderzoek onder een kleine 70.000 mensen bleek dat 59% hun bed elke dag opmaakte, 27% dat niet deed en 12% iemand had die het voor hen deed.
Idealiter moet je molton eens in de twee weken gewassen worden, hoe je dat het beste kunt doen? Was hem op 60°C, dan gaan alle bacteriën dood. Het is daarnaast ook belangrijk dat je de wasmachine niet te vol doet, het beste is daarom om je molton los van je andere beddengoed te wassen.
Welk hoeslaken moet eerst om het matras? Eerst gaat het molton hoeslaken om het matras. Het gladde hoeslaken komt daar direct overheen en blijft door de stroevere ondergrond beter op zijn plek.
Op de meeste uitzetlijsten staat dat je genoeg hebt aan 3 molton hoeslakens, 3 hoeslakens, 2 dekens met 3 lakens en 2 slaapzakjes.
De frisse lucht bevordert het drooghouden van het matras en het dekbed waardoor schimmels en huisstofmijt minder kans krijgen zich te nestelen. Alleen overdag luchten is niet genoeg, het beste is om ook met je raam open te slapen. Zorg er dan wel voor dat je dan niet in de tocht ligt, zeker niet met je hoofd.
Hoe langer u wacht met het verschonen van uw bed, hoe meer bacteriën er ontstaan. Deze bacteriën vergroten de kans op eczeem, puistjes en mee-eters en daarnaast kunnen ze bestaande huidproblemen verergeren. Door uw gezicht voor het slapen gaan grondig te reinigen verkleint u de kans op vuil in uw bed.
Een glad laagje op de lakens
Tijdens een nachtje slapen laat je zweet, talg en dode huidcellen op je lakens achter. Hierdoor komt er een glad laagje op je lakens. De smurrie is niet zichtbaar, maar wel voelbaar. Daardoor voel je het verschil tussen een schoon bed en een bed waar een nacht in geslapen is.
Als je van grote kussens houdt dan kun je de volgende vuistregel aanhouden qua aantal: het aantal zitplaatsen + één. Heb je dus een grote bank met bijvoorbeeld 4 zitplaatsen, dan zijn 5 grote kussens een goed uitgaanspunt. Hetzelfde geldt voor een kleinere bank met 2 zitplaatsen, dan staan 3 grote sierkussens mooi.
Combineer met kussens in verschillende vormen
Denk vooral aan verschillende vormen en maten. Daar kun je handig gebruik van maken. Je kan vierkante vormen combineren met rechthoekige. Bij het combineren van kussens gaat het om uitproberen en mix en matchen.
Voor het aantal kussens is er een handige richtlijn: het aantal zitplaatsen +1. Maar kies je voor kleinere kussens (<40 cm) dan kun je natuurlijk voor meer kiezen. Of juist voor minder of geen als je juist niet van losse kussens houdt. Handig is ook om in lagen te denken.
Het hoeslaken is de laag die elke week mee de was in gaat, tijdens het verschonen van het bed. Ons advies is bij het hoeslaken te werken met materialen van 100% katoen of bijvoorbeeld een houtvezel.
Plaats je onder je gewone hoeslaken een molton hoeslaken dan ben je verzekerd van een goede bescherming. Het molton hoeslaken is door zijn dikte en geruwde oppervlakte ideaal om vocht te absorberen; het voorkomt dan ook dat het vocht in je matras trekt en houdt zodoende je matras langer mooi, schoon en fris.
Een molton is ideaal om je matras te beschermen. De absorberende, vochtregulerende eigenschappen van een molton hoeslaken zorgen ervoor dat al het vocht dat je 's nachts verliest opgenomen wordt in het hoeslaken en dus niet terecht komt in je matras. Zo blijft het matras langer schoon, fris en vrij van bacteriën!
Beddengoed wassen doe je in de wasmachine op 40 of 60 graden. Gebruik het katoenprogramma en een beetje wasmiddel. 40 graden is beter voor gekleurde lakens, witte lakens mogen op 60 graden gewassen worden. Hang lakens uit, stop ze niet in de droger.
Het beste is om je kussensloop twee tot drie keer per week te verschonen. Zo voorkom je dat je kussen vol komt te zitten met viezigheid waar je vervolgens natuurlijk met je gezicht tegen aan ligt. Slaap je in eentje en was je je haar elke dag? Dan kan je het ook uitstellen tot één keer per week.
Door je bed 's ochtends gelijk op te maken, blijven de dekens lang lekker warm en dat vinden huisstofmijten fantastisch. Beter is het om je dekens een uurtje te laten luchten voordat je ze opmaakt. De dekens kunnen het vocht dan kwijtraken, waardoor de huisstofmijt het ook minder prettig vindt in je bed.
In de winter, wanneer je minder vocht verliest, was je je dekbedovertrek en hoeslaken het best om de twee weken om je bed hygiënisch te houden. In de zomer, wanneer je meer zweet, doe je dat het best om de week.
Makkelijker en sneller verschonen
Een laken onder uw dekbed scheelt weer een wasbeurt van uw overtrekset. Minder vaak verschonen en een minder volle wastrommel. En toch dat frisse gevoel.
Regelmatig verschonen
Het is aan te raden om uw beddengoed minimaal 1 keer per week te verschonen. 's Nachts verliest u wel 1 tot 1,5 liter vocht en dat verdwijnt voor een deel in het beddengoed en in het matras. Daarnaast verdwijnen er ook huidschilfers en haren in het bed.