Een groene appel does the trick. Ontbijt: havermoutpap (havermout, havermelk, appel, banaan, rozijnen, kaneel). Tussendoor: hand ongebrande, ongezouten, gemengde noten.
Neem bij het wakker worden al iets kleins te eten en wat te drinken, liefst uit de Schijf van Vijf. Bijvoorbeeld een volkoren cracker of wat groente of fruit. Eet regelmatig over de dag verdeeld kleinere porties. Je kunt ook een geroosterde volkoren boterham nemen.
Rauwe (maar wel gewassen) tomaat, komkommer, rucola, spinazie en andere slasoorten zijn natuurlijk ook heerlijk als topping op ander brood beleg. Spreads voor op brood bevatten als basis ingrediënt een plantaardige olie en daarnaast groenten, peulvruchten en/of kruiden. Allemaal gezonde keuzes.
Banaan eten als je zwanger bent
Al die voedingsstoffen zijn van belang voor een gezonde zwangerschap en een goede groei van je baby. Een banaan eten kan ook zorgen dat je een bommetje extra energie binnen krijgt, wat het een fijn stuk fruit maakt bij vermoeidheid tijdens de zwangerschap.
Industrieel bereide yoghurt is veilig.
In principe mag je alle groente- en fruitsoorten eten, er zijn geen soorten te noemen die je niet zou mogen, maar je moet ze wel extra goed schoonmaken.
Gelukkig mag je erg veel kaas eten tijdens je zwangerschap. Er is eigenlijk maar 1 regel waar je je aan dient te houden. Zachte kaasjes, als camembert en brie moeten gemaakt zijn van gepasteuriseerde melk. Harde kazen als Boerenkaas mag je altijd eten.
Taarten die in de oven gebakken zijn, kun je veilig eten. Let op bij zelfgemaakte taarten met rauw ei zoals meringue taart of tiramisu. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.
Kant-en-klare mayonaise kun je veilig eten. Als het zelfgemaakt is met rauw ei, eet het dan niet tijdens de zwangerschap. Zo verklein je de kans op een voedselinfectie bij jezelf.
Kant-en-klare koekjes uit de supermarkt kun je veilig eten. Maak je het zelf en gebruik je rauw ei in het recept, eet het dan alleen als het helemaal gaar is.
Je krijgt voldoende jodium binnen als je bijvoorbeeld elke dag 5 boterhammen eet, 3-4 porties (ongeveer een halve liter) zuivel binnenkrijgt en 2 keer per week vis eet.
Het antwoord is ja! Avocado eten is hartstikke goed voor je tijdens de zwangerschap. Avocado bevat voedingsstoffen zoals vitamine B, K, E, kalium, en foliumzuur. Al deze voedingsstoffen zijn van groot belang voor de groei en gezondheid van jou en je baby.
✔ Geef de voorkeur aan magere vleeswaren, kazen en melk- producten. ✔ Kies zoveel mogelijk voor weinig of niet-bewerkte etens- waren. Gebruik bijvoorbeeld verse of diepgevroren groenten en fruit zonder toevoeging van vet, suiker of zout.
Verhit je vis goed! Wij raden vooral vette vis aan, denk bijvoorbeeld aan bokking, sardines en zalm. Ook forel, vissticks, kibbeling, garnalen, mosselen en kabeljauw zijn goede opties.
Veel toetjes kun je veilig eten, maar er zijn ook toetjes waar alcohol in zit. Het staat daarnaast niet in de Schijf van Vijf, eet dit product dus niet te veel en niet te vaak. In tiramisu, kersenbonbons en in sommige voorverpakte toetjes kan alcohol zitten.
Veel pizza's kun je veilig eten. Pizza met salami of rauwe ham kan je veilig eten als het in de oven is geweest.
Volle melk is bijzonder rijk aan vetoplosbare vitamines, namelijk vitamine A en D. Veel zwangere vrouwen vragen zich af of ze volle melk kunnen drinken tijdens de zwangerschap en het antwoord is ja! Je hebt het recht om volle melk te consumeren tijdens je zwangerschap. Bovendien is het zonder risico voor je baby.
Rauwe zalm als je zwanger bent
In rauwe zalm kan de listeriabacterie ook voorkomen. Rauwe zalm is dus een 'no-go' tijdens de zwangerschap. Laat de sushi met rauwe vis dus maar even staan als je zwanger bent. Sushi zonder vis, zoals maki sushi met avocado of komkommer, kun je wel gerust eten tijdens de zwangerschap.
Een gemiddelde zwangerschap duurt 38 weken vanaf het moment van bevruchting. Vanaf het moment van de 1ste dag van jouw laatste menstruatie is dit 40 weken. Deze laatste telling wordt vaak gebruikt om aan te geven hoelang je zwanger bent.
Fruit zorgt voor een slimme baby
Uit een Canadees wetenschappelijk onderzoek blijkt dat het eten van veel fruit tijdens de zwangerschap zorgt voor het krijgen van een slimme baby. Er zijn tijdens het onderzoek tests gedaan bij baby's van vrouwen die veel fruit aten tijdens hun zwangerschap.
Ja, het kan geen kwaad om diepvries spinazie te eten tijdens je zwangerschap. Sterker nog, spinazie bevat voedingsstoffen die een goede gezondheid tijdens de zwangerschap kunnen ondersteunen, zoals foliumzuur (B9) en vitamine K.
Je kunt beter de consumptie van kaneel beperken tijdens de zwangerschap. In kaneel zit namelijk de stof coumarine, en te veel van deze stof kan tot leverschade en bloedingen leiden. En omdat kaneel een erg geconcentreerde specerij is, kan je kaneel beter gematigd eten tijdens de zwangerschap.
Niet veilig: Rauw vlees (tartaar, carpaccio, biefstuk). Veilig: Volledig verhit kan wel. Niet veilig: Rauwe, gedroogde en gefermenteerde vleeswaren (filet américain, ossenworst,parmaham, rauwe ham, rosbief, salami, cervelaat, chorizo). Niet veilig: Leverproducten (lever, smeerworst of leverpaté).
Foliumzuur en vitamine D slikken
Tijdens de zwangerschap heb je van foliumzuur en vitamine D meer nodig dan je uit je eten kunt halen. Neem daarom extra foliumzuur en vitamine D. Foliumzuur verkleint het risico op een open ruggetje, vroeggeboorte en een laag geboortegewicht.