Rood en met name bewerkt vlees zoals vleeswaren worden in verband gebracht met beroerte, diabetes type 2 en kanker. Eet vlees daarom met mate. Let verder op met het eten van rauw en verbrand vlees, want ook dit kan nadelig zijn voor je gezondheid.
Met name veel rood vlees, zoals rundvlees en varkensvlees, kan slecht zijn voor uw gezondheid. Hetzelfde geldt voor bewerkt vlees, dat voor de smaak of houdbaarheid beïnvloed is door bijvoorbeeld conserveringsmiddelen. Het eten van veel bewerkt, rood vlees hangt samen met een hoger risico op longkanker of een beroerte.
Onbewerkt mager varkensvlees past ideaal in een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en gezonde mineralen. Een varken bevat procentueel gezien veel vet. De vette vleesresten die van varkenskarkassen worden geschraapt, worden ook verwerkt in allerlei ongezonde vleesproducten.
Kip is mager vlees.
Ja, er zit wat vet in (in de stukken met vel meer dan in de filets zonder vel) maar het vet in kip is zowat een vierde minder verzadigd dan in rund- en varkenvlees. Daardoor loop je minder kans op hart- en vaatziekten door het eten van kip.
Duurzamer vlees eten
Als je nu vaak rood vlees eet, zoals biefstuk of runderlappen, kies dan eens vaker voor kip. Dit helpt om de milieu-impact te verlagen. Van alle vleessoorten heeft kip het minste invloed op het klimaat, rundvlees het meest.
MH's eindoordeel. Wil je de oermens in je tevreden houden, dan gaat biefstuk er zonder twijfel met de prijs vandoor. Maar tegen de superieure nutritionele waarden van kip kan een steak niet op. De magere – en goedkopere – eiwitten maken gevogelte bovendien de beste keuze voor spierbundels.
"Vegetariërs hebben minder kans op hart- en vaatziekten, minder kans op diabetes en het risico op een aantal kankers daalt." Nadelen zijn er weinig. "Je moet enkel zorgen dat je genoeg ijzer en eiwitten opneemt." "En - als we even buiten het menselijke lichaam stappen - is het ook veel beter voor onze planeet.
Veel eiwitten, gezonde vetten, vitamine E en een reeks aan mineralen maakt dat pindakaas een gezond product is. Echter kunnen toevoegingen in pindakaas de goede gezondheidseffecten teniet doen. Daarom houden wij onze pindakaas zo puur en gezond mogelijk!
Kip en gevogelte zijn een onderdeel van een gezond voedingspatroon, vooral vanwege de eiwitten, vitamines en mineralen. Het gaat dan om onbewerkte kip, zoals een stuk kipfilet. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Kies vooral groente, fruit, volkoren producten, peulvruchten, noten en vis. Kies en kook met verse producten. Dan bepaalt u zelf hoeveel vet, suiker en zout u gebruikt. Drink water, thee en koffie zonder suiker, en eventueel melk.
Bas Kast: ,,Vette vis en zeevruchten zijn het gezondst. Daarna komt wit vlees zoals kip en kalkoen, vooral als de dieren gezond geleefd hebben. Vis is te verkiezen, maar het hangt er wel van af welke vis. Forel, gewone makreel en zalm, mosselen, haring, krabben, garnalen en oesters zijn aan te bevelen.
Volgens voedingswetenschappers is gezond eten met minder of helemaal geen vlees mogelijk, als je weet welke andere producten je nodig hebt. Het is belangrijk om voldoende en de juiste eiwitten en genoeg ijzer, vitamine B1 en vitamine B12 binnen te krijgen.
Rood en bewerkt vlees zijn niet de beste vrienden van onze gezondheid. En ook voor de planeet eet je best wat minder rund en lam. Aan de slag: Vervang bewerkt vlees of charcuterie eens door gezond (plantaardig) beleg.
Onbewerkt mager rundvlees past in een gezond voedingspatroon. Van de vleessoorten is rundvlees relatief rijk aan vitamine B12 en ijzer. Het is niet nodig om vlees te eten, je kunt het vervangen door andere producten.
Bron van eiwitten, vitaminen en mineralen
Kipfilet bevat maar liefst 31 gram eiwitten per 100 gram kipfilet. Perfect dus voor na die zware sporttraining om je spieren te laten herstellen. Daarnaast is kip ook een bron van verschillende vitaminen en mineralen. Zo bevat kip veel vitamine B, fosfor, selenium en koper.
Rijst met kip om aan te komen in spiermassa Rijst met kip en broccoli wordt ook vaak genoeg gegeten om aan te komen in spiermassa. De maaltijd bevat veel koolhydraten, welke je nodig hebt voor energie om zwaar te trainen. De kipfilet bevat eiwitten, welke je nodig hebt voor spierherstel en spieropbouw.
Niet elke dag rijst
Hoewel rijst dus best gezond is, raden voedingsdeskundigen het af om elke dag rijst te eten. In veel rijstproducten zit namelijk arseen. Arseen kan schadelijk zijn voor je gezondheid.
Maar wist je dat het ook schadelijk voor je gezondheid is om regelmatig kipfilet, ham of boterhamworst te eten? Vleeswaren voor op brood vallen namelijk allemaal in de categorie bewerkt vlees. En uit onderzoek blijkt dat het eten van te veel bewerkt vlees behoorlijk wat gezondheidsrisico's met zich meebrengt.
Toch is pindakaas gezond
Toch is het een gezonde vervanger van zulk hartig beleg. Pindakaas bevat evenveel of meer eiwit, maar veel minder verzadigde vetten dan kaas of worst. Bovendien is pindakaas puur plantaardig en bevat het geen cholesterol.
Bij voorkeur zoet in zijn puurste vorm – denk aan bananen, aardbeien en kiwi's . Of notenpasta op basis van 100% noten. Ter afwisseling: confituur, stroop of honing. Dat is beter dan bijvoorbeeld choco en speculaas¬pasta die een stevige portie suiker én (verzadigd) vet bevatten.
Gebruik Calvé Pindakaas als onderdeel van een gezonde voeding en leefstijl. Bron van eiwitten, rijk aan onverzadigde vetten. Bron van vitamine B3, vitamine E, Magnesium, Zink en Fosfor. Calvé werkt continu samen met haar pindaboeren aan het verder verduurzamen van de pindateelt.
Je kunt prima eten met minder of zonder vlees, als je andere producten neemt met voldoende eiwit, ijzer, vitamine B1 en vitamine B12. Vitamine B12 komt alleen voor in dierlijke producten. Mensen die weinig dierlijke producten nemen en veganisten doen er daarom goed aan vitamine B12-supplementen te slikken.
Nee, je mag niet zomaar stoppen met vlees eten. Je moet de nuttige voedingsstoffen vervangen door genoeg te variëren met peulvruchten, volkoren granen, noten en zaden ... Zo krijg je ook als vegetariër toch de nodige voedingsstoffen binnen.
Elke vleeseter die het volhoudt om een week lang geen vlees te eten, bespaart gemiddeld: 101 liter water. 79 kilometer autorijden. 770 gram dierenvlees.