Om een magneet te maken heb je een stroombron (batterij), geleider (koperdraad) en een stuk metaal (spijker) nodig. Doordat de koperdraad in één richting loopt, gaat de stroom van de batterij ook in één richting. Hierdoor ontstaat een magnetisch veld om de spijker heen.
Een ferromagnetisch metaal als ijzer kent magnetische domeinen: gebiedjes waarin de atomaire magneten dezelfde kant op staan. Normaal gesproken zijn ook zij willekeurig verdeeld. Wanneer ijzer echter aan een extern magnetisch veld blootgesteld wordt, draaien ze mee met het veld en wordt het metaal magnetisch.
Een magneet kan eenvoudig gemaakt worden door een stuk ijzer of een legering daarvan met nikkel in het centrum van een spoel te plaatsen en vervolgens een gelijkstroom door die spoel te sturen. Er bestaat ook natuurlijk magnetisch materiaal, maar dat heeft zich op een vergelijkbare manier gevormd.
Neodymium magneten, ferriet magneten, magneetband en magneetfolies behouden hun magnetisme onder normale omstandigheden vrijwel onbeperkt lang. Invloeden zoals temperatuur, schokken of magneetvelden kunnen echter een negatieve uitwerking op de houdkracht van een magneet hebben.
Een magneet behoud zijn magnetische kracht op permanente wijze. Moderne magneten uit “zeldzame aarde” verliezen evenwel zeer langzaam hun kracht: men gaat ervan uit dat Samarium Kobalt 1% van zijn kracht verliest in 10 jaar tijd. Een permanente magneet kan kracht verliezen door een te hoge stijging van de temperatuur.
IJzer , kobalt, chroom en nikkel zijn metalen die op zich allemaal magnetisch aangetrokken worden. Dat komt omdat de elektronen van deze metalen deels in een vlak draaien en de atomen piepkleine elektromagneetjes zijn, elementairmagneetjes genoemd.
Magneten met de magnetiseringsgraad N52 hebben een max. gebruikstemperatuur van 65 °C.
Kan het magneetje van de hoes je iPhone of Android telefoon stukmaken? Nee. Maar het heeft wel degelijk invloed, bijvoorbeeld op het kompas. Bij Apple Kaarten wordt niet het juiste noorden aangewezen.
Wrijf met één pool van de magneet een aantal keer over de schroevendraaier. Wrijf de magneet continu in dezelfde richting. Doe dit een tijdje en je schroevendraaier wordt magnetisch, waardoor het schroeven een stuk makkelijker wordt.
Zowel neodymium magneten als ferriet magneten zijn niet geschikt om in te boren of zagen. Wij adviseren dan ook magneten niet zelf te bewerken. Magneten zijn erg bros, dus waarschijnlijk zullen deze breken tijdens het boren of zagen.
Magneten kopen doet u bij Magnetenkopen.nl. Permanente magneten hebben een zeer brede toepasbaarheid. In ons ruime assortiment vindt u daarom alle soorten en maten ferriet en neodymium magneten. Wij leveren deze neodymium magneten zowel aan particulieren als aan bedrijven.
Magnetische materialen zijn onder meer ijzer, nikkel en kobalt. Zij bestaan uit magnetische atomen, die hun magnetische eigenschap ontlenen aan twee valentie-elektronen met een parallelle spin.
Magnetisch pulslassen is een lasproces dat onder andere wordt toegepast bij het aan elkaar lassen van vlakke metalen platen. Net als explosielassen kan men ook bij magnetisch pulslassen verschillende soorten metaal in elkaar laten versmelten. Magnetisch pulslassen is een lasproces dat zeer snel kan worden uitgevoerd.
Doordat de ijzerdeeltjes in een magneet allemaal dezelfde kant op wijzen is hij magnetisch. Een magneet heeft twee uiteinden: een noordpool en een zuidpool. Als je twee magneten met hun noordpool naar elkaar toebrengt stoten ze elkaar af. Een noordpool en een zuidpool trekken elkaar aan.
Goud en zilver worden niet aangetrokken door een magneet. Je kunt over het sieraad ook een heel dun laagje goud of zilver aanbrengen, zodat je nog steeds die mooie glans hebt. Zo'n sieraad noem je 'verguld'.
Een magneetgraad is een goede maatstaf voor de sterkte van een magneet. Over het algemeen geven hogere getallen een sterkere magneet aan. Het getal komt van een feitelijke materiaaleigenschap, het Maximale Energieproduct van het magneetmateriaal, uitgedrukt in MGOe (Mega Gauss Oersteds).
Soms wordt ook het woord "magnetisch" gebruikt. Niet alle metalen zijn ferromagnetisch. Magneten kleven bijvoorbeeld niet aan aluminium, koper, messing, zilver of goud.
Koper, zilver en aluminium kunnen nooit magnetisch worden.
Magnetisme wordt veroorzaakt door het feit dat elektronen elkaar afstoten en daardoor een lading aan een object kunnen geven. Magneten hebben twee polen, de noordpool en de zuidpool. De noordpool wordt aangetrokken door de zuidpool.
Kompas. Bovendien kan men de noordpool van een magneet met behulp van een kompas bepalen: Het uiteinde van de naald, dat normaal gesproken naar het zuiden wijst, wordt door de noordpool van de magneet aangetrokken.
Als je een magneet doormidden breekt, doorbreek je als het ware een keten van kleinere magneetjes. Daardoor heb je aan alle uiteinden nog steeds een noordpool of een zuidpool, en krijg je dus twee nieuwe magneten.
Natuurlijke en kunstmatige magneten
In de natuur komen ertsen voor die ijzer aantrekken: magnetiet is een natuurlijke magneet. Sinds het einde van de de eeuw kunnen we ook kunstmatige magneten maken. Hiervoor gebruikt men een legering van ijzer en andere stoffen.