Het verbreken is vaak moeilijk omdat je je door de angst en emotie laat regeren in plaats van door dat dal van wanhoop naar plezier, werkelijk geluk en nieuwe mogelijkheden toe durft te leven. Het is soms makkelijker ongelukkig aan te rommelen dan door de pijn en 'niet-weten' naar de toekomst te kijken.
Als je nog twijfelt of je het met hem moet uitmaken om deze reden, stel jezelf dan de volgende vraag: “Wil ik bij iemand blijven die niet 100% voor mij gaat?” Ik denk dat niemand dit uiteindelijk wil. En dat je beter af bent bij iemand die je op handen draagt.
Hoe weet u of uw relatie voorbij is? Je voelt je nu verontwaardigd als ze je vragen iets voor hen te doen – hoe klein ook. Je wilt niet dat ze op je leunen als ze hulp nodig hebben. Je wilt dat ze hun problemen zelf oplossen, want jij ziet die problemen niet als iets wat met jou te maken heeft.
Je bent een tijdje aan het daten of misschien al een hele poos. Hoe dan ook, op een gegeven moment kan je er niet meer langer omheen: jullie zijn gek op elkaar. Je geeft om de ander, bent graag bij de ander en hebt gevoel dat de ander je een beter mens maakt. Met andere woorden: misschien hou je wel van de ander.
Als er echt veel kritiek is in de relatie en je het niet meer kunt ombuigen naar een goede communicatie, dan is dat een belangrijk signaal. Als je probeert duidelijk te maken aan je partner dat kritiek je pijn doet of je blokkeert, maar er verandert niets, dan is dat een signaal.
Als je hebt besloten dat je niet verder wilt, geef dit dan aan bij de ander. Bedank hem of haar voor de tijd die jullie gehad hebben. Geef eventueel aan waarom het voor jou nu stopt. Probeer dit te doen zonder verwijten te maken; houd het bij ik-boodschappen en maak liefst je eigen aandeel kenbaar.
"Ga voor jezelf na wat er in jouw relatie aan de hand is, kijk in hoeverre er iets aan te doen is en bespreek een en ander met je partner. Maak voor jezelf een lijst van voor- en nadelen van je huidige relatie. Zo kom je uit je hoofd, creëer je wat afstand en kijk je objectiever naar jouw situatie."
De enige manier om bij een narcist weg te gaan is door je spullen te pakken en te vertrekken. Verbreek alle contact en richt je op jezelf. Praat met familie en vrienden, maar doe ook leuke dingen in het leven.
Als je dus een jaar samen was, zou je een half jaar nodig hebben om verder te gaan. “Voor sommigen kan zo'n regel helpen om hun leven weer structuur en helderheid te geven. Maar voor veel anderen is er helaas geen exacte tijdsduur op te plakken”, aldus Haselkorn.
WAT IS EEN DESTRUCTIEVE RELATIE? Destructieve relaties zijn relaties die je meer kwaad doet dan goed. Ze gaat heel erg op en af. Het gaat goed en alles is fijn totdat er een confrontatie is die uitmondt in een heftige ruzie.
Slechts 18 procent van de mannen en 14 procent van de vrouwen beëindigt een relatie nadat hun partner is vreemdgegaan. Dat is heel erg weinig, maar wel te verklaren, legt Jean-Pierrre uit.
Uit onderzoek blijkt dat een huwelijk in de eerste tien jaar twee grote dieptepunten kent. De eerste dip komt in het vierde jaar en de tweede grote dip in – je raadt het al – jaar zeven. Bij de eerste grote problemen probeert een koppel er vaak alles aan te doen om de relatie te redden.
(Emotionele) afhankelijkheid
Wanneer jouw eigen innerlijke kracht en eigenwaarde niet zo groot zijn, kan het zijn dat je denkt dat je niet zonder die ander kunt en dat je die ander nodig hebt om je goed en gelukkig te voelen. Er is dan emotionele afhankelijkheid ontstaan die het moeilijk maakt de ander los te laten.
Als je jouw gevoelens communiceert naar jouw partner en je iedere keer wordt afgewezen, genegeerd of zelfs belachelijk wordt gemaakt, bevind je je niet in een gezonde relatie. Als je om iemand geeft, geef je om hun gevoelens, luister je en respecteer je hun grenzen.
Beginnende relatie twijfels
Om te beginnen: af en toe twijfelen aan je relatie is niet erg. Iedereen doet dat wel eens. Soms krijg je twijfel aan je relatie door depressie of door de impact van een overlijden van een dierbare. In het leven zijn komen gebeurtenissen en situaties voor die veel impact op jullie hebben.
Uit een onderzoek blijkt dat 50% van de koppels die uit elkaar gaan, later toch weer bij elkaar komen. Er zijn zelfs koppeltjes bij wie dit een terugkerend patroon wordt.
De reden dat liefdesverdriet zoveel pijn doet
Er worden een hoop hormonen aangemaakt op het moment dat je verliefd bent. Hierdoor voel je je goed en wil je dit gevoel altijd krijgen. Daarom word je meestal blij als je je geliefde weer ziet. Het nadeel is echter dat ons lichaam verslaafd kan raken aan deze hormonen.
Een liefdesgevoel verdwijnt niet ineens, zoals woede of seksuele opwinding plotseling over kunnen gaan. Het is ook niet hetzelfde als verliefdheid. Verliefdheid gaat op zeker moment vanzelf over. En dat geldt zeker niet voor een liefdesgevoel.
We denken constant aan de persoon en verlangen naar verbinding met de ander, zowel fysiek als emotioneel. We willen de gedachten, gevoelens, wensen en behoeften van de ander kennen. We willen meer weten over hun verleden, we willen in hun heden zijn en we dromen over een toekomst samen.
Je lichaam, je hersenen raken er erg aan gewend om deze gedachten te hebben. Het blijven denken aan die persoon is dus een verslavende gewoonte geworden omdat jouw hersenen gewend zijn aan deze “gedachtenwegen”. Dit is een puur fysieke gewenning en fysieke verslaving.