Was hij het oudste konijn van Nederland? Konijnen hebben een gemiddelde levensverwachting van 5-10 jaar, maar veel konijnen worden makkelijk 12. Het wereldrecord staat momenteel op 18 jaar.
Bij het uitzoeken van opgravingen van de slotgracht van Huis ter Kleef in Haarlem zijn de oudste konijnenbotjes van Nederland gevonden. Dat vertelde stadsarcheoloog Anja van Zalinge vanochtend op NH Radio. De ontdekking werd deze maand gedaan. Het konijn heeft waarschijnlijk geleefd rond het jaar 1250.
Het is lastig om uitspraken te doen voor individuele gevallen, maar gemiddeld genomen kunnen ze maximaal 10 tot 14 jaar worden. De gemiddelde leeftijd van konijnen ligt hierbij tussen de 6 en 10 jaar. Om maximaal te kunnen genieten van uw konijntje, moet u goed voor uw konijntje zorgen.
De meeste huiskonijnen worden tussen de 5 en 10 jaar oud. Kleinere konijnen zoals dwergkonijnen, worden vaak wat ouder dan grotere konijnen zoals de Vlaamse reus. De leeftijd van je konijn is afhankelijk van een aantal factoren.
In mensenjaren moet je er per jaar dat jouw konijn leeft ongeveer 8 jaar rekenen. In mensenjaren moet je beginnen bij 16 jaar, dus wanneer jouw konijn 1 jaar is, dan is hij 16 jaar in mensen jaren en wanneer die de leeftijd van 2 jaar heeft bereikt dan is jouw konijn in mensenjaren ongeveer 24 jaar oud.
Het netvlies van het konijn bevat immers minder 'kegeltjes' dan het onze. Dit geeft een minder scherp beeld. Je konijn ziet dus wel de vorm van je gezicht maar niet de details. Wanneer je lichaamsvorm plots anders lijkt omdat je een of ander voorwerp draagt kan het konijn daarom wel eens schrikken.
Ik zou niet langer dan 1 nacht wegblijven als je niemand voor de konijnen hebt en anders iemand regelen die komt voeren of iemand bij wie je je konijn kan brengen. Als je konijn ziek wordt ben je ook te laat na 3 dagen, ik zou dat risico niet durven lopen.
Wat wel bekend is, is dat de Groenlandse haai het oudste gewervelde dier ter wereld is! Schattingen tonen aan dat de haai soms wel 500 jaar oud kan worden.
De Vlaamse reus is het allergrootste konijnenras ter wereld. Het konijn kan ongeveer 6 kilo wegen als hij volwassen is. De lengte van de romp is minimaal 65 cm.
1) Konijnen zijn heel intelligent
Je kunt ze bijvoorbeeld leren hun naam te herkennen en te komen als je ze roept. Ook hebben konijnen een heel goed geheugen.
Konijnen zijn groepsdieren en erg sociaal. Ze wassen elkaar, eten samen en rusten samen uit. Een konijn alleen zetten maakt hem eenzaam of zelfs depressief. Hierdoor kunnen ze nare gewoontes gaan ontwikkelen.
Konijnen van gemiddeld formaat (2 tot 5 kg) leven het langst, namelijk 7 jaar. Kleine rassen (tot 2 kg) volgen met een gemiddelde leeftijd van 6,3 jaar. Konijnen van grote rassen leven het kortst, volgens onze enquête leven grote konijnen met een gewicht van boven de 5 kg slechts 4,2 jaar.
Konijnen zijn over het algemeen kindvriendelijk. De kleine konijnenrassen, zoals een dwergkonijn, hebben vaak een wat pittiger karakter. Hierdoor zijn ze soms wat moeilijker handelbaar. Ondanks dit, is het toch één van de populairste rassen.
Het gemiddelde gewicht van de Duitse reus is 8,5 kilo, maar er bestaan zelfs konijnen die 11 kilo wegen of meer. De levensverwachting ligt iets hoger dan bij de Vlaamse reus, namelijk op zes jaar. De Duitse reus is lief en nieuwsgierig en daardoor een geschikt huisdier.
Nederlandse hangoordwerg
Dit is ongetwijfeld een van de populairste konijnenrassen ter wereld. Dat heeft alles te maken met het handzame formaat en het goedaardige en vriendelijke karakter van deze konijnen. De Nederlandse hangoordwerg moet veel kunnen bewegen, en heeft speelgoed nodig, om op te kauwen.
De kleurdwerg is de kleinste konijnensoort ter wereld. Dat is ook niet gek, want deze beestjes wegen maximaal 1,3 kilo. Ze zien er ook nog eens extra schattig uit, want ze hebben een relatief groot hoofd met grote ogen.
Wie goed kijkt, merkt dat een konijn eigenlijk meer springt dan loopt. De stevige achter- poten zorgen voor sprongen tot 1,20 meter hoog en wel 4,5 meter ver!
Groenlandse walvis
Pas rond zijn veertigste, vijftigste is de Groenlandse walvis volgroeid; hij kan – minstens – 200 jaar oud worden.
Groenlandse walvis (c.a. 200 jaar)
Deze walvissoort wordt ongeveer 200 jaar oud. Het is een reusachtig dier dat wel achttien tot twintig meter lang kan worden. Ze leven voornamelijk rond de Noordpool en gebruiken het ritme van het smelten en bevriezen van het ijs om te bewegen.
Zo slaapt de grote bruine vleermuis het langst van alle dieren – maar liefst twintig uur per cyclus van 24 uur.
Vooral konijnen kunnen, net zoals wij mensen, rouwen – en ze kunnen in die tijd vaak stiller zijn dan normaal. Zij moeten – net als wij – het verlies van hun maatje verwerken.
Konijnen zijn over het algemeen crepusculair/schemeractief - wat inhoudt dat ze het actiefst zijn rond zonsondergang en zonsopgang. Als u uw konijnen vaak slapend aantreft terwijl u met ze wilt spelen, dan is het beter om dit vroeger op de dag te doen of juist 's avonds.
Konijnen hebben een heel goed geheugen. Ze onthouden waar ze zijn geweest, wat er is gebeurd en je kunt ze daarom ook makkelijk kunstjes leren. Konijnen onthouden waar ze al eerder zijn geweest en nare ervaringen of emoties vergeten ze niet snel.
Een konijn doet dat uitsluitend bij de persoon waar hij veel van houdt. Dus als je konijn je hand likt dan vindt hij je lief en laat dat blijken door likken, net zoals een hond of een poes doet. Sommige konijnen vleien zich in je hals en likken je gezicht. Allemaal konijnenliefde.
Een ander goed te herkennen teken dat een konijn gelukkig is, is een ontspannen houding. Ontspannen konijnen liggen rustig op de grond, oren rechtop (tenzij u konijnen heeft met hangoren), soms met hun poten gestrekt en met een bewegend neusje. Ineengedoken.