Een licentie / bewijs van vakbekwaamheid (ook vakbekwaamheidsbewijs genoemd) is vereist bij de verkoop, distributie, opslag en professioneel gebruik van gewasbeschermingsmiddelen en biociden. In het toelatingsbesluit staat of het middel voor professioneel gebruik is.
Een certificaat of diploma van een erkende onderwijsinstelling geldt als bewijs van vakbekwaamheid. De onderwijsinstelling moet erkend zijn door de Wet Educatie en beroepsonderwijs. Op zo'n diploma of certificaat moet staan voor welke diergroepen u examen deed.
In het Besluit houders van dieren staan algemene regels over hoe u dieren moet houden en verzorgen. Deze algemene regels gelden voor alle dieren. Daarnaast zijn er ook specifieke regels voor productiedieren. Ook staan in het besluit regels voor de bedrijfsmatige opvang, verkoop en fokken van huisdieren.
Als bedrijfsmatig* gastgezin mag je meer dan 20 honden per jaar opvangen en moet je aan de volgende regels voldoen: Je vraagt een Uniek Bedrijfsnummer (UBN) aan en geeft bij de aanvraag aan dat je bedrijfsmatig dieren opvangt.
"Er zijn geen maatstaven over hoeveel huisdieren je mag hebben", vertelt Dik Nagtegaal van de Dierenbescherming.
Rijbewijs D
Dan volstaat het om 35 uren nascholing te volgen bij een erkend opleidingscentrum (pdf) om het bewijs van vakbekwaamheid te behalen. Een buitenlandse bestuurder kan de nascholing volgen in het land waar de bestuurder werkt of in het land waar de bestuurder officieel woont.
De vakbekwaamheid is een aanvulling op het rijbewijs. Dit is verplicht voor de meeste professionele bestuurders met een rijbewijs van de categoriegroepen C en D, vrachtwagen, autobus en autocar. U moet om de vijf jaar een nascholing volgen.
Voertuigen in gebruik bij of onder controle van de strijdkrachten, de burgerbescherming, de brandweer, de diensten in gebruik bij en onder controle van medische noodvervoerdiensten en de diensten verantwoordelijk voor de handhaving van de openbare orde, voor zover het vervoer voortvloeit uit de opdrachten waarmee de ...
Opleiding met vakbekwaamheid: 12 uur rijles: 1296,00 EUR. Examenbegeleiding proef manoeuvres en basiskwalificatie: 240,00 EUR. Examenbegeleiding proef openbare weg: 285,00 EUR.
Wanneer rijbewijs C/C1? De houder van een rijbewijs C mag andere voertuigen dan die van de categorieën D of D1 besturen, met een maximale toegelaten massa van meer dan 7.500 kg en die zijn ontworpen en gebouwd voor het vervoer van ten hoogste 8 passagiers, de bestuurder niet meegerekend.
Voor de houders van een rijbewijs D met vakbekwaamheid behaald na 09/09/2008 houdt dit in dat als je in de loop van de 5 jaar die volgt op de datum van het behalen van je rijbewijs met vakbekwaamheid geen nascholing volgt, je geen beroepsvervoer meer mag verrichten.
U heeft geen Code 95 op uw rijbewijs nodig als u voldoet aan alle volgende voorwaarden: U bent als bestuurder van het voertuig actief in plattelandsgebieden voor het bevoorraden van de eigen onderneming. U biedt als vervoerder geen vervoersdiensten aan.
Om de code 95 op uw rijbewijs te krijgen, moet u de basiskwalificatie voor chauffeurs halen. Dit doet u bij het CBR. De code staat achter de voertuigcategorie op het rijbewijs en is 5 jaar geldig.
Om beroepsmatig te mogen blijven rijden moet u iedere vijf jaar de code 95 verlengen. Hiervoor volgt u 35 uur nascholing. Van de 35 uur nascholing moet minimaal 7 uur een praktijktraining zijn. Vijf jaar voor het verlopen van uw code 95 kunt u beginnen met het volgen van nascholingscursussen.
Om het getuigschrift van vakbekwaamheid te behalen, dient men de cursus bij te wonen die wordt georganiseerd door het Instituut wegTransport & Logistiek België (ITLB) en te slagen in het schriftelijk en het mondeling examen volgend op deze cursus.
Heel de dag de weg op met een vrachtwagen? Dat kan na het behalen van een mbo-diploma tot vrachtwagenchauffeur. Op school leer je trucks besturen zodat je je groot rijbewijs kunt halen.
De kosten voor het totale pakket bedragen €1.095,-. Voor sommige cursussen geldt een extra toeslag. Dit heeft te maken met examengelden, certificeringen of 'verplichte' lesmaterialen van externe instanties. In onderstaand overzicht zie je de cursussen waar je uit kunt kiezen en hoeveel de eventuele toeslag is.
Betaalt u zelf de kosten voor de code 95? Dan kunt u de kosten van het actiepakket 'code 95 in één week' bij uw aangifte inkomstenbelasting opvoeren als aftrekpost 'studiekosten huidig of toekomstig beroep'. Boven het drempelbedrag van € 250,00 'betaalt' de fiscus mee aan uw opleidingskosten voor de code 95.
Het minimale aantal van 35 punten haal je door minstens 35 uren scholing te volgen voor je Code 95. Deze verplichting heb je elke vijf jaar. Maar let op. Je opleider zal tijdens de cursus je aanwezigheid registreren.
Ook dit examen is een must als je een rijbewijs C met code 95 wit halen. Je wordt onder andere getoetst op voertuigcontrole en manoeuvreren. De toets duurt 30 minuten en wordt afgenomen door een gecertificeerde opleider van Hielkema Verkeersschool.
Zonder een geldige code 95 mag u niet uw beroep van beroepschauffeur uitoefenen. Uitgebreide informatie hierover leest u op de website van de Rijksoverheid voor als chauffeur bent en als u geen chauffeur (meer) bent.
Alle vrachtauto- en buschauffeurs uit de EU én vrachtauto- en buschauffeurs die in de EU beroepsmatig werken moeten een geldige code 95 op hun rijbewijs hebben. Er zijn groepen beroepsbestuurders die vrijgesteld zijn van het hebben van een geldige code 95, zoals brandweerlieden en politiemensen.
Code 95 in het kort
Na het behalen moet je binnen vijf jaar 35 uur nascholing volgen. Doe je dit niet, dan vervalt je code en mag je niet meer als beroepschauffeur aan de slag. De kosten voor de nascholing moeten door je werkgever worden betaald.
In rubriek 12 op uw rijbewijs (de meest rechterkolom achter de rijbewijscategorie, of links onderaan ) kunnen 1 of meer cijfercodes staan. Dit betekent dat u aan bepaalde voorwaarden moet voldoen om te mogen rijden.
Code 95 halen
De basiskwalificatie is er voor het rijbewijs C (vrachtwagens) en het rijbewijs D (bussen). U moet na 5 jaar uw code 95 verlengen om de aanduiding op uw rijbewijs te behouden.