In tegenstelling tot Nederland, maken de eilanden geen deel uit van het grondgebied van de Europese Unie en hoeven zij om die reden dan ook niet te voldoen aan het Europees recht en hebben zij de euro niet als wettelijk betaalmiddel.
Je kunt op Curaçao overal met Amerikaanse dollars betalen. Euro's kunnen echter alleen worden gebruikt om bij de bank te wisselen. De wisselkoers van de Antilliaanse gulden is aan de Amerikaanse dollar gekoppeld, waarbij 1 USD = 1,80 ANG.
Een EU-land kan pas lid worden van de eurozone als het aan de zogenaamde convergentiecriteria voldoet. Deze bindende economische en juridische criteria zijn vastgelegd in het Verdrag van Maastricht van 1992. Ze worden daarom ook wel de "criteria van Maastricht" genoemd.
Als autonoom land binnen het Koninkrijk der Nederlanden is Aruba een overzees gebiedsdeel van de EU, net zoals Curaçao en Sint Maarten.
Er zijn zeven EU-lidstaten die niet tot de eurozone behoren. Dit zijn Denemarken, Zweden, Hongarije, Polen, Tsjechië, Bulgarije en Roemenië.
De euro is ook meer waard geworden in het Verenigd Koninkrijk, waar het pond door de Brexit is verzwakt. Andere vakantielanden zijn juist duurder geworden. IJsland spant de kroon: sinds vorig jaar is de euro er 17 procent minder waard geworden.
Maar de bedragen verschillen flink per land. Nederland zit dus iets boven het gemiddelde met 282 euro per inwoner. Luxemburgers betalen het meest, bijna 600 euro per inwoner, gevolgd door Ierland (483 euro) en Denemarken (438 euro). Bulgaren zijn een stuk armer en dragen het minst bij per inwoner, 69 euro.
De wijken Koraal Specht, Souax, en Seru Fortuna staan bekend als arme en daardoor minder veilige wijken. Je kunt hier op zichzelf prima met een auto doorheen rijden maar het is niet raadzaam om een van deze wijken te voet te verkennen, zeker niet na zonsondergang.
Boodschappen op Curaçao zijn over het algemeen iets duurder dan in Nederland (afhankelijk van de producten), maar het scheelt aanzienlijk op je budget voor Curacao. Omdat er zo veel Nederlanders zijn op Curaçao vind je Nederlandse producten.
Curaçao en Sint Maarten zijn nieuwe landen binnen het Koninkrijk. Met een 'Status aparte' binnen het Koninkrijk zijn Curaçao en Sint Maarten autonome landen. De landen hebben een zelfstandig bestuur en zijn niet meer afhankelijk van Nederland.
Als de euro (bijna) al zijn waarde verliest, kun je er simpelweg niks meer mee kopen. Bedrijven kunnen geen krediet meer krijgen, importeren is al helemaal onmogelijk en banken vallen om.
In 1992 begonnen de Europese landen een Europese Monetaire Unie. De euro is bedacht en ontwikkeld door de regeringen van verschillende landen, niet door één persoon.
Andorra, Monaco, San Marino en Vaticaanstad gebruiken de euro, maar zijn officieel geen euroland.
Pinpassen (zowel bankpassen als creditcards) worden vrijwel overal geaccepteerd. Het aantal betaalautomaten is redelijk. Banken en creditmaatschappijen verstrekken inlichtingen over de gebruiksmogelijkheden en -kosten van pinpassen.
Geld. Indien u het land wilt binnen reizen met meer dan $10.000 in contanten, dient u dit bij de douane aan te geven. Het aangifteformulier is verkrijgbaar bij de Douaneautoriteiten op de Luchthaven.
GWK Travelex op Curaçao
Voordat u naar Curaçao vertrekt, is het handig om alvast wat Antilliaanse guldens contant bij u te hebben voor de eerste dagen, voor de zekerheid. Deze guldens kunt u eenvoudig hier in Nederland telefonisch bestellen en afhalen bij een GWK Travelex vestiging bij u in de buurt.
De goedkoopste maand om naar Curaçao te vliegen is meestal juni.
Tips voor het vinden van goedkope vliegtickets naar Curaçao
Het hoogseizoen is in januari, november en december. De goedkoopste maand om te vliegen naar vanuit Nederland is november.
De ritprijs bedraagt meestal tussen de NAF 3,00 en NAF 5,00.
Tropische kleding
De mode op het eiland is heel licht en luchtig. Het wordt hoogstwaarschijnlijk warm en zonnig tijdens je verblijf op Curaçao, dus neem gepaste kleding mee. Korte broeken, tanktops, bedekkingen voor zwemkledij, lichte jurken en ruime broeken zijn typisch tropische kledij.
Mambo beach met een lengte van ongeveer 800 meter is een bewaakt, schoon en veilig strand. De golfslag van de zee wordt gekeerd door een stenen dam voor de kust waardoor het ook voor kleine kinderen veilig is. De onderwater wereld is niet spectaculair maar je kunt met gebruik van een snorkel leuke vissen spotten.
Nederland is op het drie na rijkste land van de Europese Unie met inkomen van ruim €53.000 per hoofd van de bevolking. Nederland is opgeklommen naar de vierde plaats op de Europese lijst van het nationaal inkomen per hoofd van de bevolking.
De grootverdieners in Nederland zijn medisch specialisten, huisartsen en directeurs en leidinggevenden. De vermelde salarissen zijn de maximale bruto-maandlonen, op basis van 30 jaar ervaring.
1. Zwitserland. Dit land staat bij ons nu niet echt bekend als goedkoop, maar daar zijn ook de salarissen naar. In Zwitserland ligt het salaris tussen de 3658 euro en 11.890 euro bruto per maand.