Het Münchhausen-syndroom is een ernstige psychiatrische ziekte. Mensen met deze ziekte verwonden zichzelf of maken zichzelf opzettelijk ziek om aandacht te krijgen. Ook kunnen ze diverse klachten simuleren. Regelmatig melden zij zich bij verschillende hulpverleners en ziekenhuizen voor hulp.
In eten en drinken kunnen bacteriën, virussen, schimmels of parasieten zitten die u ziek kunnen maken. U wordt misselijk, krijgt buikpijn, moet overgeven en heeft diarree. Drink genoeg en kleine beetjes tegelijk. Bijvoorbeeld elke 10 minuten 1 of 2 slokken.
Bij hypochondrie denkt u vaak dat u een erge ziekte heeft. U let steeds op uw lichaam en voelt daardoor van alles. Bij klachten die iedereen wel eens heeft, denkt u meteen dat u erg ziek bent. Bijvoorbeeld bij een steek, jeuk of kramp.
Ons lichaam heeft een geheugen: angsten, trauma's, emotionele en fysieke schokken worden erin opgeslagen en steken, getriggerd door een bepaalde gebeurtenis of ervaring, opeens de kop weer op in de vorm van bijvoorbeeld ziekte. Vooral psychische en emotionele stress heeft een onmiskenbaar effect op de organen.
Stress die lang duurt geeft een hoger risico op ziekten van uw hart en bloedvaten, zoals hartkramp en een hartaanval. Door de stress gaan mensen vaak ongezonder leven: weer of meer roken, ongezonder eten, meer alcohol drinken, minder bewegen en minder tijd nemen om te ontspannen.
IN jezelf geloven en jezelf geloven zijn twee hele verschillende dingen. Jezelf geloven gaat over de dingen die jij jezelf aanpraat. De gedachten die in je hoofd zitten en er niet uit willen. De gedachten die ervoor zorgen dat je je steeds rotter gaat voelen.
Wanneer je die angst om ziek te worden hebt, dan heb je mogelijk last van hypochondrie. Allerlei gewone lichamelijke verschijnselen worden gezien als teken van een ernstige ziekte, zoals een steek, jeuk of kramp, terwijl er medisch niets te vinden is. Het is erg moeilijk om iemand met hypochondrie gerust te stellen.
Op de hypochondrische toptien scoren naast stoornissen aan hart, maag en darmen ook neurologische aandoeningen hoog. Volgens Weingarten, zelf hypochonder en lijder aan hepatitis C, zijn tumoren en beroerten het doorzeurende refrein van de hypochonder.
In het kort. U voelt u bijvoorbeeld somber, verward, angstig of gespannen. Door zulke psychische klachten heeft u minder plezier in het leven. Psychische klachten ontstaan vaak als er meer problemen zijn of heftigere dingen gebeuren dan u aankunt.
Het virus gaat makkelijk van de een naar de ander: Als iemand met griep hoest, niest of praat, kunt u het griepvirus inademen. Als iemand met griep u een hand geeft, komt het virus op uw hand. Zit u daarna met die hand aan uw neus of mond, dan kunt u het virus binnenkrijgen.
U kunt misselijk worden als u iets verkeerds of teveel gegeten heeft. Ook bij reisziekte kunt u misselijk worden of braken. Verder kan braken optreden bij duizeligheid, migraine of bepaalde hersenaandoeningen. Ook bij (het begin van) een zwangerschap kan misselijkheid en braken optreden.
De gezondheidsrisico's van te veel stof in huis
Het neerdwarrelend stof in huis is een voedingsbodem voor kleine levensvormen en micro-organismen zoals bacteriën en schimmels. Die voeden zich met de stofdeeltjes waarop zij kunnen leven en hebben zo meer kans om bewoners ziek te maken.
Je moet je eigenlijk ziek melden op het moment dat je weet dat je ziek bent. Maar meld je in ieder geval ziek, zo lang mogelijk voordat je op je werk wordt verwacht. Word je bijvoorbeeld op maandagavond ziek en moet je dinsdagmiddag werken, bel dan dinsdagochtend. Je kan altijd onverwacht ziek worden.
Veel bedrijven hebben in hun contract opgenomen wat geoorloofd is qua ziekteverzuim. Bedrijfsarts Jerry Mahadewsing zegt dat de regels verschillen per organisatie. "De meeste organisaties vinden drie keer verzuim per jaar geoorloofd." Als dat hoger is, volgt vaak een gesprek.
Als je ziek bent, is het belangrijk om je direct ziek te melden bij de juiste persoon. Meestal is dit je werkgever of leidinggevende. De regels over ziekmelding staan vaak in je cao, arbeidsovereenkomst of bedrijfsreglement. Je werkgever mag niet vragen naar je medische situatie.
Als voor pijn of vermoeidheid niet direct een oorzaak wordt gevonden, kun je het verwijt krijgen dat je klachten inbeelding zijn. Ten onrechte. Chronische pijn en ME/cvs zijn sinds kort erkend als lichamelijke ziekten.
Mensen met hypochondrie zijn constant bang dat zij een (ernstige) ziekte hebben. Allerlei gewone lichamelijke verschijnselen, zoals kramp, een steek of jeuk worden gezien als bevestiging dat er iets mis is. Hypochondrie wordt ook wel ziekteangst, ziektevrees of ziektefobie genoemd.
Als je hypochondrie hebt ben je hier erg veel mee bezig. Heb je last van pijntjes en denk je dat het symptomen zijn, of ben je gewoon erg bang om ziek te worden? Hypochondrie kan jou erg beperken in het dagelijks leven.
Mensen met hypochondrie denken bij dat soort klachten dat ze ernstig ziek zijn. Ze denken dat ze een bijvoorbeeld kanker hebben of een hartaanval. Hypochondrie noemen we ook wel ziektevrees.
Stress leidt tot meer adrenaline en cortisol in het lichaam. Deze hormonen zouden de activiteit van de witte bloedlichaampjes kunnen remmen. En die zijn heel belangrijk bij de afweer. Ook zou een teveel aan cortisol de thymus, een klier die een belangrijke rol speelt binnen het immuunsysteem, ondermijnen.
Emetofobie is een angststoornis en gaat vaak samen met onder andere smetvrees, een eetstoornis, paniekaanvallen en/of constante misselijkheid. Situaties waarin er ook maar een kleine kans is dat jij of iemand anders moet overgeven probeer je zoveel mogelijk te ontlopen.
Angsten, onzekerheden, zorgen, dingen waar je tegenop ziet en nare herinneringen. Dan lig je in bed – klaar om in slaap te vallen – waarna je brein besluit om je even te herinneren aan dat overweldigende project op je werk. Waar je nog zoveel aan moet doen. Waarna de gedachten blijven komen en het zweet je uitbreekt.