Zwavelgas ontstaat bij de afbraak van eiwitten, deze zitten in bijvoorbeeld vlees en kip en natuurlijk in eieren! De een stinkt meer dan de ander, maar dat komt omdat iedereen een unieke verzameling bacteriën heeft.
De geur van je scheet hangt af van wat je eet
Dan heeft je lichaam mogelijk moeite met de vertering van koolhydraten (dus suikers, zetmeel en vezels). Dan is het misschien beter wat minder pasta op te scheppen.
Het gas in de darm bestaat vrijwel geheel uit stikstof, zuurstof, koolzuurgas, waterstof en methaan. Dit zijn allemaal reukloze gassen. Als winden stinken dan komt dat door een geringe hoeveelheid stinkende gassen. Dit zijn vaak zwavelverbindingen (rotte eieren) die vrijkomen bij de afbraak van bepaalde eiwitten.
Dus de geur van andermans scheten vinden we vies. De scheetjessamenstelling is nochtans bij iedereen zowat hetzelfde: de geur hangt af van wat we aten, darmbacteriën, hoe lang we ophielden en hoeveel lucht we hapten. In luide winden zit meer geurloos gas, die stinken dus minder dan trage, stille gas-arme scheetjes.
7 Wat men eet, bepaalt in sterke mate de geur van winden. Ruikt een wind zurig, dan is er sprake van gisting in de darm door een overmaat aan koolhydraten (suikers, zetmeel). Stinken winden naar rotte eieren, dan komt dat door de vertering van vooral dierlijke eiwitten afkomstig uit vlees, kip of vis.
De bacteriën in je dikke darm eten de stoffen die de dunne darm niet kan verteren op. Die bacteriën scheiden een gas af. Dat gas moet ook naar buiten, daarom laat je soms een scheet. De scheten stinken als de bacteriën zwavel (rotte eieren lucht) uitscheiden.
Je drinkt veel koolzuurhoudende drankjes
Het nippen aan drankjes met bubbels, het drinken via een rietje en zelfs het kauwen van kauwgom kan er voor zorgen dat je meer lucht binnenkrijgt dan normaal. Deze extra lucht wordt gevangen in je dikke darm en veroorzaakt ruim vijftig procent van je buitensporige scheetjes.
Nu blijkt echter dat mensen je juist dankbaar moeten zijn als ze van jouw geur mogen 'genieten'. Uit onderzoek van de universiteit van Exeter blijkt namelijk dat waterstofsulfide, een van de stoffen die scheten hun kenmerkende geur geven, verschillende positieve effecten op de gezondheid heeft.
Vijfentwintig procent van de scheet komt via je mond weer naar buiten. De andere vijfenzeventig procent verdwijnt op twee manieren: de helft wordt via bacteriën omgezet in chemische stoffen en de andere helft wordt via je darmwand opgenomen in je bloed.
Dagelijks laat een mens zo'n 12 à 23 scheten per dag. De meeste stinkbommen ontsnappen in onze slaap, omdat onze spieren dan ontspannen zijn. Overdag hebben we de neiging om ze in te houden uit beleefdheid.
We kennen allemaal de uitspraak wel: “Wie het eerst ruikt, heeft zijn poepertje gebruikt, wie daarop antwoordt, brengt de stank voort.” Misschien niet een heel lekker onderwerp, maar wel een interessante. En we hoeven ons er niet te schamen. Iedereen laat ze, jong en oud, arm en rijk.
De kleine hoeveelheid die in een scheet zit, kan gezondheidsschade voorkomen. Het risico op kanker, beroertes en hartaanvallen wordt niet alleen kleiner, ook kunnen artritis en dementie op latere leeftijd verhinderd worden door gewoon vrijuit winden te laten, schrijft het blad.
Als je slaapt zijn je spieren ontspannen. Ook je kringspier is wat meer ontspannen, waardoor er gemakkelijker een windje uit floept. Het grootste gedeelte van deze windjes laat je in je slaap.
Je winden zijn 'nat'
Wanneer je lever het erg druk heeft met het onschadelijk maken van afvalstoffen, kan het zijn dat de lever niet genoeg gal maakt of dat de galstroom niet goed op gang komt. Ook je alvleesklier kan het zwaar hebben, waardoor je de enzymen mist om vetten goed te verteren.
Scheetjes zijn een beetje als sneeuwvlokken in dat opzicht. Kleine, onzichtbare, stinkende sneeuwvlokjes.
Door scheten te laten kan het gas uit de darm verdwijnen. Als dit gas zich ophoopt, dan ontstaan er klachten als buikpijn. Het is dus normaal en gezond om af en toe een scheet te laten. Zo'n 10 to 20 keer per dag is heel gewoon.
werd de vraag beantwoord of het ongezond is om scheten in te ademen. “Dat weten we niet, maar het is wel bewezen dat een van de voornaamste bestanddelen van een scheet de gezondheid juist goed doet.
Conversation. Als je een scheet laat, verlies je telkens 0,0371 gram aan gewicht. tenzij je minder inhoud krijgt. nee chris, ook al is het lichter dan lucht, het verlaat je lichaam dus je wordt lichter.
− Sterk gekruid eten (kan zorgen dat het eten sneller door de darm gaat en de winderigheid toeneemt; vooral als u er niet aan gewend bent) − Voeding met veel eiwitten en suikers − Romige en vette voeding − Bonen (witte en bruine bonen) − Eieren − Erwten en linzen − Schaaldieren − Noten (vooral pinda's) − Melk en ...
Winden laten is heel menselijk. Gemiddeld laten mensen namelijk (bewust of onbewust) zo'n 12 tot 25 winden per dag.
Fructose
We love fruit! Maar bijna alle fruitsoorten bevatten fructose (vruchtensuiker), wat ook kan zorgen voor gassen. Vooral peren, dadels, druiven, rozijnen, ananas, appels en bananen, maar ook kersen en kiwi's. Fructose in gedroogd fruit, zoals gedroogde perziken en abrikozen, tellen ook mee.
Kool, spinazie en spruitjes, maar ook uien, bloemkool en uien, bevatten veel zwavel. Dat ruikt naar rottend ei en ja, als je veel zwavelhoudende groente eet, komt je die geur nog een keertje tegen. Pas ook op met zalm, biefstuk, Parmezaanse kaas en kabeljauw.
Als dit het geval is, kan het verstandig zijn om dierlijke vetten en eiwitten links te laten liggen. Ook ander vet eten en koolhydraatrijk voedsel kunnen dan een probleem zijn, want dit is vaak moeilijker afbreekbaar. Hierdoor ruikt poep sterker dan normaal.