“Het kruisteken, waarmee de viering begint, drukt het stempel van Christus op degene die Hem zal toebehoren, en duidt de genade van de verlossing aan die Christus door zijn kruis voor ons heeft verworven” (Catechismus van de Katholieke Kerk, 1235).
Katholieken en orthodoxe christenen maken vaak het kruisteken, een geloofsuiting die al in de vierde eeuw na Christus bestond. Tijdens de kruistochten werden relikwieën, waarvan gezegd werd dat het stukken van het Kruis waren (waarop Jezus werd gekruisigd), door heel Europa verspreid.
Zeg luidop: in de naam van de Vader (hand op het voorhoofd), de Zoon (hand onder de ribben of op de buik) en de Heilige Geest (hand op de linker- en dan op de rechterschouder), Amen. Bij 'Amen' kun je ook variëren.
In het christendom symboliseert het kruis vooral de overwinning van Jezus over de dood, omdat hij na drie dagen verrees uit het graf. Christenen geloven dat Christus door te sterven aan het kruis Gods straf voor de zonden van de mensen op zich genomen heeft en daardoor de weg naar de hemel geëffend heeft.
Christus centraal
Pas vanaf de vijfde eeuw zien we dat het kruis het bekendste, algemene symbool van het christendom wordt. In de vierde eeuw paste dit nog niet, toen was het kruis een martelwerktuig dat nog in gebruik was.
Sieraden met een kruis
Maar het kruis krijgt een nieuwe betekenis met een mooie symboliek. De verticale streep staat voor het contact met de hemel en de aarde, de horizontale streep voor het contact met de mensen om je heen. Om welke reden je een kruis ook draagt, het is een mooi symbool voor harmonie en balans.
Het kruis is hét symbool van het christendom, zowel katholieken als protestanten gebruiken het. Toch is er een zichtbaar verschil: op een katholiek kruis wordt Jezus, hangend aan het kruis, afgebeeld. Een protestants kruis is leeg.
Jezus' martelgang van het paleis van Pilatus naar Golgotha wordt 'de kruisweg' genoemd. In de christelijke traditie stelt men die voor aan de hand van 14 staties, 14 haltes om even bij stil te staan, die meestal rondom de zijbeuken van de kerk hangen.
De letters zijn bestemd voor de stomerij, zij geven aan welk oplosmiddel gebruikt kan worden. Het enige belangrijke symbool voor jou is een rondje met een kruis er door. Dit betekent: niet chemisch reinigen (dus niet naar de stomerij brengen) en voorzichtig met vlekkenmiddelen.
De Latijnse letters INRI op het kruis betekenen Iesus Nazarenus Rex Iudaeorum. In onze taal: Jezus van Nazareth, Koning der Joden. De gekruisigde Christus dus. Een tekst die de Romeinen overigens bij wijze van spot op zijn kruis aanbrachten.
Het grote kruisteken gaat van voorhoofd tot onderbuik en van de linkerschouder naar de rechter. Als ik mijn hoofd aanraak, maak ik de liefde van God tastbaar, zodat mijn denken niet koud en berekenend is, maar van liefde doordrongen. De onderbuik is symbool van vitaliteit en seksualiteit.
Kruisje, het meest gebruikte symbool op een rouwkaart
Een kruisje † maak je via de toesten option + t (Apple) of alt 0134 of alt 10013(Windows).
Daarbij worden met de rechterhand achtereenvolgens het voorhoofd, de borst, de linkerschouder en de rechterschouder aangeraakt. Bij het maken van het kruis wordt tekst gebeden: 'In de naam van de Vader, de Zoon, en de Heilige geest, Amen'.
Het bleek te gaan om notenhout met een totaal gewicht van 687 gram. Het hout is door wormen en andere insecten aangevreten. Paleografisch onderzoek wees uit dat het handschrift dat op de reliek te zien is uit de eerste eeuw na Christus stamt.
Een kruis boven de voordeur betekent al eeuwenlang zoveel als: je bent welkom. En voor christenen behalve dit welkom ook dat Christus de bewoners en de bezoekers van het huis beschermt. Er was een tijd dat vrijwel elk huis zijn kruisje had.
Jezus van Nazareth is de stichter van het christendom. Hij wordt ook Christus genoemd, van het Griekse christos, wat 'gezalfde' betekent. Zijn leven en leer staan beschreven in het Nieuwe Testament van de Bijbel. Jezus werd geboren in een stal in Bethlehem (Palestina), destijds een Romeinse provincie.
Betekenis kruis tattoo
Het is een oud christelijk symbool. Maar voor het christendom stond het bekend voor verzoening. Voor christenen staat het symbool voor het sterven van Jezus. Jezus christus is namelijk aan een kruis gestorven.
Het petruskruis is een omgekeerd Latijns kruis. De grondslag van dit symbool komt van het verhaal dat de katholieke kerk vertelt dat Petrus ondersteboven gekruisigd wilde worden, omdat hij zich onwaardig voelde om op dezelfde manier te sterven als Jezus Christus.
Een cirkel met een kruis door betekent dat het item niet naar de stomerij mag. Het streepje onder de cirkel wil zeggen dat het item voorzichtig en zonder water moet gewassen worden. De letter A in een cirkel staat symbool voor het gebruik van de normale oplosmiddelen.
Jezus werd gekruisigd in het jaar 33 op Golgota, de 'schedelplaats' bij Jeruzalem. Volgens de evangelist Johannes moest Jezus zijn eigen kruis erheen dragen.
Vrijdag 3 april in het jaar 33 zou de dag zijn waarop Jezus Christus aan het kruis genageld werd.
De “zeven laatste woorden van Christus aan het kruis” zijn eigenlijk zeven zinnen, die uit de evangelies zijn gehaald: "Mijn God, mijn God, waarom hebt u mij verlaten?" "Vader, vergeef hun, want ze weten niet wat ze doen." "Voorwaar ik zeg u: vandaag nog zult gij met mij zijn in het paradijs."
Een protestantse kerk heeft bijna altijd een toren. Die toren wijst naar de hemel, naar God. Ook het orgel neemt een belangrijke plaats in. Er wordt veel gezongen tijdens de diensten en het orgel begeleidt die gezangen.
Bij de protestanten staat de bijbel centraal. Volgens hen staat elk mens rechtstreeks met god in contact. Vanaf de 16e eeuw werden steeds meer mensen protestant. Deze mensen wilden zonder tussenkomst van de kerk (en de staat) kunnen geloven.
DEN HAAG - René de Reuver (1959) is donderdag door de generale synode (landelijke kerkvergadering) benoemd tot scriba van de Protestantse Kerk in Nederland (PKN). De scriba is de landelijk secretaris van de kerk. Hij is daarmee het gezicht van de PKN, zowel binnen de kerk als buiten.