Deze yoghurt marinade geeft de kip niet alleen een heerlijke volle smaak, de zuren in de yoghurt breekt enzymen in het vlees af waardoor het vlees nog malser wordt. Een paar uurtjes is genoeg maar het kan geen kwaad als je het een nachtje laat staan.
Griekse yoghurt is dus perfect om rauwe kip in te marineren. De melkzuren breken wat van de enzymen in het vlees af zodat het malser wordt, en het vet dat in het vlees trekt helpt straks om het goudbruiner te kunnen bakken.
Mals en smaakvol: yoghurt als marinade
Yoghurt leent zich ook heel goed als marinade voor vlees en gevogelte. De zuren uit de yoghurt activeren enzymen in het vlees waardoor de eiwitten worden afgebroken en het vlees extra mals wordt.
Dé gouden tip. Wat ook kan helpen om je kip malser te krijgen, is om de stukken kip plat te slaan met een vleeshamer of een deegroller. Hiermee bewerk je de vezels in het vlees, wat uiteindelijk resulteert in malse kip.
Marineer de kip minimaal 2, maximaal 24 uur. Of je nu kippenvleugels of kippenborst bereidt, zorg ervoor dat je olijfolie gebruikt. Veel knoflook gebruiken is één van de geheimen van het marineren. Er is veel knoflook of knoflookpoeder in het heerlijke kippenvlees dat we eten als we uit eten gaan.
Laat de kipfilet minimaal 1 uur, maar het liefst langer in de marinade. De gemarineerde kipfilet kan je op deze manier maximaal 2 dagen in de koelkast bewaren.
Extra smaak, extra mals
Traditioneel wordt marinade gebruikt om taai vlees soepeler te maken. Maar marineren is net zo geschikt voor mals vlees, vis of groenten. Door je ingrediënten in een kruidige vloeistof te laten marineren, nemen ze het aroma van de marinade over en krijgen een extra heerlijke smaak.
Een techniek die veel in de Chinese keuken wordt gebruikt heet velveting. Want ja, je kip wordt er net zo zacht van als fluweel. Pas deze techniek toe voordat je kip in de gloeiendhete pan gaat en je roerbakleven zal nooit meer hetzelfde zijn.
Om te voorkomen dat kipfilet taai en droog wordt, is het vooral belangrijk dat je de kip niet te ver door gaart. Zodra kipfilet de pan in gaat verliest deze namelijk al vocht – en hoe langer je de kip bakt, hoe droger het wordt.
Om kip heel mals te houden bij het wokken wordt een Chinese techniek gebruikt, in het Engels velveting genoemd. Stukjes gekruide kip worden bedekt met een laagje van ongeklopt eiwit, maïzena en rijstwijn. De kip wordt 20-30 minuten gemarineerd op kamertemperatuur voor het wordt gefrituurd, of gepocheerd.
Yoghurt bevat veel goede voedingsstoffen, waaronder eiwit, calcium en vitamine B12 en B2. Het eten en drinken van zuivelproducten hangt samen met een lager risico op darmkanker. Met met het eten van yoghurt verklein je bovendien de kans op diabetes type 2.
Yoghurt is een natuurlijke bron van calcium, proteïne, vitamine B2 en B12. Calcium is onder andere goed voor je botten en proteïne draagt bij aan de groei en het herstel van je spieren. Vitamine B2 en B12 zorgen voor een goede werking van de spijsvertering en het zenuwstelsel.
Je kunt de yoghurt ook zoeten met vers vruchtensap, of met biologische vruchtenstroop zoals perenstroop of appelstroop. En je kunt natuurlijk fruit zoals banaan toevoegen of stukjes dadel, gedroogde abrikoos of vijg. Door honing te combineren met stevia, verhoog je de zoetkracht.
Een marinade (met wijn, azijn, kruiden, groente als basis bijvoorbeeld) geeft vlees onder andere een extra geurig karakter. Als u vlees marineert, moet u het wél in de koelkast bewaren. De bacteriën zijn in staat om in zo'n kruidige, zure vloeistof te overleven.
Marineren is het insmeren en of inmengen van een smaakvolle vloeistof op het vlees zodat het vlees lekkerder wordt, malser wordt en mogelijk ook beter houdbaar. Dit pas je toe op alle vleesdelen die je op smaak wil brengen waarbij de smaak echt in het vlees trekt en alle vleesdelen die je malser en sappiger wilt maken.
Laat de marinade dan lang staan. In het algemeen geldt dat de smaak na 18 uur maximaal is ingetrokken. Dat weerhoudt ons er niet van om vlees soms stiekem na een half uur al in de oven te doen. Ook heel lekker, maar het kán intenser.
De makkelijkste manier om je kip echt sappige te krijgen, is door hem low & slow te braden. De kip staat wel langer in de oven, maar verder hoef je niets bijzonders te doen. Kip die je op 165°C braadt, kan niet mislukken. De lage temperatuur zorgt dat het borstvlees en de bouten in 2½ uur langzaam gaar en mals worden.
Water en azijn
In Surinaamse kringen is het een goede gewoonte om kip eerst te wassen. Niet om bacteriën van het vlees te krijgen, maar om de geur van bloed en kleine stukjes bot weg te spoelen.
Hoe lang moet je kip marineren en/of pekelen
Niet langer dan een dag, maar er zitten nog wel wat nuances aan. Als je maar lukraak wat doet bestaat de kans dat je de textuur van de rauwe kip juist niet of tevéél verandert, en dat is ook niet goed.
Je kunt kip natuurlijk op veel manieren bereiden, maar wist je dat kip bakken in bloem zorgt dat je kip lekker mals blijft.
Door de kip te marineren in eiwit met maïzena en rijstazijn, wordt voorkomen dat de kip uitdroogt en taai wordt. Je kan de kip na het marineren eten zoals ze is, of ze nog bakken of verwerken in wokgerechten of soep.
Baking soda en bakpoeder zorgen ervoor dat het vlees razendsnel mals wordt. In dit recept hebben we bakpoeder gebruikt als vervanger van baking soda omdat niet iedereen baking soda in huis heeft.
Het liefst laat je de kip zo lang mogelijk marineren. Je kan deze recepten op prima de avond van tevoren al klaarmaken en in de koelkast bewaren. Dan trekken de smaken er lekker in. Maar in een half uurtje lukt het ook!
Varkensvlees, kip of kalkoen gaan minimaal 3 uur in de marinade. Eend en ander gevogelte gaan 5 uur in de marinade. Hele vis, of stevige vissoorten (zeeduivel) gaan 2 uur in de marinade.
Wat je gaat doen. Marineer het vlees minimaal 8 uur van te voren voor een optimale smaak. Of nog beter, marineer het een dag van te voren. Zet het goed afgedekt in de koelkast en laat de marinade rustig zijn werk doen.