Met ruim 750 verschillende soorten kaas is
Landen door kaasproductie. Wereldwijd wordt er 22.651.606 ton kaas per jaar geproduceerd. Verenigde Staten van Amerika is de grootste kaasproducent ter wereld met een productie van 5.584.857 ton per jaar. Duitsland komt op de tweede plaats met 2.740.582 ton jaarlijkse productie.
Vanwege COVID-19 ging de competitie dit jaar tussen de 'Supreme Champion' prijswinnaars van de afgelopen 5 jaar. Met trots laten wij weten dat de Jerseyhoeve Schorren de winnaar is geworden en daarmee opnieuw is uitgeroepen tot: beste kaas van de wereld!
Het Bodegraafse kaasbedrijf De Groot-Verburg presenteert maandag tijdens de Vakbeurs Foodspecialiteiten in Houten de duurste 12 kilo-kaas ter wereld. Een Gooische Pikante Goudse kaas omhuld met 24 karaats bladgoud. ,,Een kaas met een waarde van 3000 euro.
Wist je dat de duurste kaas maar liefst € 1000,- per kilo kost? Dit is geen Hollandse kaas, maar een Servische kaas die wordt gemaakt van ezelinnenmelk genaamd “Pule”.
De allerbeste kaas ter wereld komt uit het Zuid-Britse Cornwall. Cornish Kern heeft dankzij zijn 'tonen van karamel en diepe aroma' de World Cheese Awards 2017 gewonnen. Ook een Nederlandse Beemsterkaas viel in de smaak bij de jury en won een prijs.
De meeste Nederlanders zijn echter vooral dol op 'gewone kaas'. Hiermee worden Gouda, Edammer en Maaslander bedoeld. De normale koekaas, die elke dag op de boterham belandt. Dit zijn dan ook verreweg de meest verkochte kaassoorten.
De meeste mensen hebben wel gehoord van Goudse en Edammer kaas. Probeer ook de vele andere Hollandse kaassoorten.
Uniekaas is het oudste kaasmerk van Nederland. Al meer dan 60 jaar maken ze er de lekkerste kazen volgens origineel receptuur en Goudse tradities.
Een hele kaas wordt ook wel een kaaswiel genoemd en is erg geliefd onder kaasliefhebbers.
Wetenschappers hebben vermoedelijk de oudste kaas ter wereld gevonden in een Egyptische graftombe. Na een rijping van ruim drie millennia jaar mag het Egyptische kaasje met recht overjarig worden genoemd.
In 2011 werd ontdekt dat al 7000 jaar geleden kaas werd bereid in Polen, nadat men in potten na chemische analyse melkvetten had gevonden. Het betrof potten die doorboord waren geweest met strootjes tijdens het bakken, waardoor een zeef was ontstaan.
Op de kaasmarkt in Alkmaar is vrijdag de grootste kaas ter wereld gewogen. De kaas woog 600,5 kilo en daarmee is het vorige wereldrecord van 567 kilo gebroken. Dat heeft de fabrikant, Beemster Kaas, bekendgemaakt.
De internationale populariteitsgroei was in de Gouden Eeuw. Hollandse kazen voeren toen letterlijk mee met het succes van de Nederlandse export in die tijd. Door de stevige consistentie was deze langer houdbaar dan andere zachte kazen uit het buitenland; en zo beter te vervoeren en verkopen in andere landen.
Goudse kaas: vernoemd naar de stad Gouda, waarin deze kaas oorspronkelijk werd geproduceerd en verkocht. Goudse kaas is toch wel onze populairste kaas.
And the winner is (or seems to be) Als er puur gekeken wordt naar welke landen de grootste producenten van kaas zijn, dan bestaat de top drie respectievelijk uit de Verenigde Staten van Amerika, daarna Duitsland, en daarna Frankrijk.
Kaas, melk en eieren
Daarnaast is zuivel fors duurder geworden en dat heeft 2 belangrijke oorzaken. De prijs voor het voer van de koeien is gestegen én de zomer van 2022 is bovengemiddeld droog geweest. “Waardoor de kwaliteit van het gras wat minder was. En lage kwaliteit van gras zorgt voor een lagere melkproductie.
Gaten in de kaas ontstaan volgens de productspecialisten van Uniekaas door het zuursel, ook wel propionzuur genoemd. Dat is een natuurlijke melkzuurbacterie die aan de kaas wordt toegevoegd voor de smaak en de houdbaarheid.
Nakazawa melk
Het is namelijk melk van een Japanse koe die maar één keer per week, op het daarvoor uitgerekende moment, wordt gemolken zodat de melk meer melatonine bevat (wat zou helpen om stress te verminderen).
Hoe meer zuursel hoe meer gaten. Emmentaler, Maasdammer, Leerdammers en Tynjetaler hebben veel zuursel en dus veel gaten, Goudse kaas heeft minder zuursel en is dus minder luchtig. Het propionzuur zorgt daarnaast voor een iets scherpe, zoete smaak.