Ja. Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat je een stuk minder vet binnenkrijgt wanneer friet in een airfryer wordt klaargemaakt. Het onderzoek laat zien dat er maar liefst 70 procent minder vet wordt gebruikt voor de bereiding. Dit komt neer op 45 kcal per 100 gram minder dan de traditionele frituurpan.
Zelfbereide ovengebakken frieten bevatten gemiddeld 6,5 % vet, in de friteuse loopt dat op tot een dikke 11%. Met een airfryer of heteluchtfriteuse gebruik je nog minder vet (1 eetlepel) en heb je ook minder calorieën binnen, maar de smaak is toch niet helemaal dezelfde.
Een kroket uit een airfryer is nog steeds geen gezond product. Maar de airfryer kan wel een gezonder alternatief zijn voor frituren omdat het bij juiste bereiding minder vet bevat, wat leidt tot een lagere calorie-inname dan bij frituren. Ook bevatten aardappelstukjes die zijn bereid in de airfryer minder acrylamide.
Zeker bij friet is een groot verschil te zien: in frituur bereid maar liefst 320 calorieën per 100 gram en uit de airfryer slechts 130.
Waar normaal gesproken friet gebakken wordt in de kokendhete olie van de frituur, komt er bij de airfryer alleen hete lucht aan te pas. Zowel aan de onderkant als de bovenkant van het mandje wordt hete lucht rond geblazen. Zo bak je je friet (of andere snacks) met een stuk minder olie en dus minder vet.
Kun je normale friet in de airfryer bakken? Eigenlijk kun je alles wat je in de oven bakt ook in een airfyer klaarmaken. Je hebt dus geen speciale airfryer-patat nodig, een zak ovenfriet werkt net zo goed. Zelfs normale patat kan in de airfryer, alleen zou dit langer kunnen duren omdat de aardappel niet is voorgegaard.
Conclusie: frites uit de airfryer zijn het gezondst op basis van het aantal calorieën. Gefrituurde aardappelschijfjes zijn gezonder dan gefrituurde patat: het verschil is bijna 100 kcal. Ze zijn zelfs gezonder dan patat uit de oven. Een gefrituurde frikandel is ook iets gezonder dan friet uit de oven.
Dan adviseer ik om een airfryer of hetelucht friteuse te gebruiken. Want met deze apparaten frituur je de friet met hete lucht in plaats van met frituurolie of frituurvet. En hete lucht bevat 0 kcal.
De voordelen van een airfryer
Het belangrijkste voordeel is dat je geen frituurolie of frituurvet gebruikt voor het bereiden van snacks. Dat maakt frietjes en kroketten uit een airfryer minder vet en dus gezonder. Naast het frituren van snacks, grill je ook kippenpoten of groenten en bak je zelfs muffins.
Een pizza lijkt gezond: in feite is het deeg met voedingsmiddelen als champignons, tomaat en kaas, gebakken in de oven. Maar vergis je niet. Een pizza bevat al snel zo'n 800 tot ruim 1000 calorieën. Juist die kaas maakt dat een pizza meer calorieën bevat dan een portie frieten.
Een Airfryer gebruikt 70% minder vet en daarom is de Airfryer het perfecte apparaat om wat kilo's kwijt te raken.
Kip en groenten uit de airfryer is makkelijk en ook nog een supergezond. Omdat je bijna geen olie of boter nodig hebt om het vlees of de groenten te garen bespaar je een hoop overbodig vet.
Friet is best goed voor je lichaam blijkt uit een onderzoek gepubliceerd in Food Chemistry (lees hier trouwens even hoeveel frietsoorten er zijn). Er zitten namelijk veel meer antioxidantenten in gefrituurde aardappels, pompoen, tomaten en aubergine dan in de gebakken of gekookte versie.
Bij verse friet scheelt het meer calorieën, dan bij voorbereide friet uit de diepvries of ovenfriet . En sommige producten worden zo aangepast, bijvoorbeeld om de knapperigheid te bevorderen, dat het aantal calorieën zelfs hoger kan zijn dan bij een reguliere variant.
Nee. De Airfryer is een handige aanvulling op een oven, maar kan 'm niet volledig vervangen. Een oven is groter en geeft je gerecht een ander bakresultaat. Dit werkt perfect voor ovenschotels, taarten of het (langzaam) garen van grote stukken vlees.
Verschil oven en airfryer
Beide werken op basis van hete lucht, maar de airfryer maakt eten knapperiger dan een oven. Ook heeft de airfryer minder lang de tijd nodig om voor te verwarmen, namelijk 2 à 3 minuten. De nieuwere modellen hoeven zelfs helemaal niet voorverwarmd te worden.
Als je bakt met gezonde ingrediënten zoals groente of vis, dan behoudt je veel vitamines en gezonde voedingsstoffen wanneer je het gerecht met hete lucht bereidt. Daarom is een airfryer een uitstekende keuze voor het bereiden van gezonde gerechten.
U kunt allerlei soorten diepvriesfrites bereiden in de Philips Airfryer, zoals ovenfrites, frites voor in de frituurpan of speciale frites voor de Airfryer. Raadpleeg de NutriUApp (www.philips.com/nutriu) en de gebruikershandleiding voor instellingen en tips voor het bereiden van frites.
Honderd gram spaghetti levert je 131 kcal aan energie. Aardappelen bevatten minder eiwitten (2 gram) dan volkorenpasta (5.5 gram). Wat betreft koolhydraten is er een duidelijk verschil, namelijk 17 gram in aardappelen en 23 gram koolhydraten in pasta.
Knolselderij heeft van nature een zoute smaak en bevat weinig koolhydraten. Dit maakt het een perfecte vervanger voor aardappelen bij het maken van koolhydraatarme frietjes.
In principe is friet ook niets anders dan gebakken aardappeltjes. Het is geen vergif als je wilt afvallen hoor! Als jij je gewoon netjes aan een kleine portie houdt en maximaal 1 snack eet en bv wat salade erbij dan past dit prima in een voedingspatroon waarmee je afvalt.
Frituren. Gefrituurde aardappels (zoals frites) bevatten door deze bereidingswijze meer vet en calorieën dan gebakken aardappels. Ovenfrites bevatten minder vet dan frites uit de frituur.
Wanneer je een portie van 70 gram zou eten (vergelijkbaar met het gewicht van een frikandel of kroket), kom je uit op zo'n 127 kcal. De loempia is dan nog steeds de gezondste keuze, al is het verschil met de rest wel wat minder groot. Daarnaast bevat deze snack ook relatief weinig (verzadigd) vet en zout.