Buikwaterzucht bij koi, goudvissen of andere vijvervissen is te herkennen aan de opgeblazen buik. Daarnaast gaan de schubben van de vis uitstaan, krijgt de vis evenwichtsproblemen en kunnen de ogen uit gaan puilen. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacteriële infectie, een tumor of nierfalen.
behandeling buikwaterzucht
Bij het ontdekken van buikwaterzucht is het hoe dan ook goed om de vis zo snel mogelijk in quarantaine te plaatsen en 7 kilogram zout per 1.000 liter water toe te voegen. Laat de vis hier tien dagen in zwemmen. Het zout helpt de koi om het overtollige vocht af te drijven.
Buikwaterzucht is de term voor een visziekte die gekenmerkt wordt door een zeer opgezwollen buik. Het wordt ook wel buikzucht, ascites of dropsy genoemd. De ziekte wordt veroorzaakt door een bacterie die in vrijwel alle aquaria aanwezig is; gezonde vissen worden er doorgaans niet ziek van.
Je goudvis ligt vaak op de bodem van het aquarium? Dat is een teken dat het niet helemaal goed gaat met jouw goudvis. Dit kan komen door bijvoorbeeld zuurstofgebrek. Door het zuurstoftekort spaart de vis zijn krachten, maar het kan ook komen door buikwaterzucht of door een andere bacteriële besmetting.
Wat te doen bij zieke vissen
In de dieren- of aquariumspeciaalzaak kunt u terecht voor algemeen advies over ziekten en mogelijke behandelwijzen. Ook vindt u hier enkele bestrijdingsmiddelen tegen ziekten. Zorg er echter wel voor dat u lang genoeg doorgaat met behandelen, zodat alle ziekteverwekkers gedood worden.
Buikwaterzucht behandelen kan met een combinatie van speciale medicijnen. Is de ziekte is een vergevorderd stadium, dan is genezing niet meer mogelijk. Dit is te herkennen aan het sterk afwijkend gedrag. De vis gaat in een hoekje zitten, zwemmen gaat bijna niet meer, en heeft een hele dikke bolle buik.
Ze lijken namelijk expressieloos (net zoals veel katten). Voor wetenschappers is het echter duidelijk dat vissen niet alleen emoties hebben, maar ook zeker vatbaar zijn voor een depressie.
Goudvissen kunnen prima leven in een aquarium zonder verwarmingselement. Het is wel belangrijk dat de kamertemperatuur redelijk stabiel is, want ze kunnen niet goed tegen grote temperatuurschommelingen. Hoe warmer het water, hoe actiever de vissen zullen zijn.
Etherische kruidnagelolie wordt vaak gebruikt voor de euthanasie van vissen. De etherische kruidnagelolie zal eerst de vis verdoven en kort hierna zal de vis pijnloos inslapen. Niets is zo vervelend als een ernstig zieke vis, een handje te helpen naar de eeuwige zwemvelden.
Daarom heeft een goudvis liever minder licht in zijn aquarium en een wand die beschut is. Dat kan je bijvoorbeeld doen door er een stuk karton achter te plaatsen. Als je hem helemaal blij wilt maken dan leg je in het aquarium een grote steen of een huisje waar hij zich achter kan verstoppen.
Overvoeren: een reden dat uw vis sterft is dat u deze te veel voer geeft. Ga hier bewust mee om en strooi niet elke dag een handvol brokjes of vlokken in de kom of het aquarium. De vis kan zich overvol eten en hierdoor eerder sterven dan zijn natuurlijke dood.
De aandoening is te herkennen aan een dikke buik met een uitpuilende navel. Enkele andere symptomen voor ascites kunnen zijn: verminderde eetlust, druk op maag, buikpijn of vermoeidheid. De behandeling van ascites is afhankelijk van de oorzaak.
Behandeling van de klachten door ascites
Een punctie: hierbij zuigt de arts het vocht via een naald en een slangetje uit de buikholte. Een drain: hierbij loopt er vocht via een slangetje uit de buik. Als het nodig is, blijft de drain weken tot maanden zitten. Medicijnen: plaspillen.
Veel zoetwater vissen leven gemiddeld 1 tot 3 jaar. Enkele van de meest populaire met een korte levensduur zijn guppies en regenboogvissen. Andere vissen kunnen 3 tot 5 jaar leven met de juiste zorg en voeding.
De behandeling is hetzelfde. Bij zowel vinrot als bekrot is het goed om de vis in quarantaine te plaatsen en het water te verwarmen. Bovendien kan er zout aan het water in de quarantainebak voorzien worden om de vochtafdrijving te voorspoedigen. Doseer 3 kilogram zout per 1.000 liter water.
Experimenten hebben vervolgens aangetoond dat vissen zenuwuiteinden hebben die pijn detecteren - nociceptoren - en dat deze pijnprikkels worden doorgegeven via de zenuwen. Wanneer de receptoren 'gestimuleerd' worden, verandert het gedrag van een vis. Vissen detecteren dus pijn en dat beantwoordt vraag 1.
Wat doe je met een overleden goudvis? Een overleden goudvis die gezond was, kun je prima in de vuilnisbak doen, volgens Hellemans. "Als hij ziek is niet. Vissen kunnen bacteriën en virussen verspreiden als je ze door het toilet spoelt.
Veelal komen dode vissen pas dagen na overlijden bovendrijven.
Water. Leidingwater is geschikt om goudvissen in te houden. Een matige tot hoge waterhardheid (9-16 dGH) en neutrale tot basische pH (6,5 tot 8,5) is ideaal. Goudvissen kunnen vrij goed tegen schommelingen in de waterwaarden, maar vermijd dit zoveel mogelijk om stress bij de vissen te voorkomen.
Beter kun je elke week 25-50% van het water verversen. Wel consequent blijven doen! Zorg er bij de waterverversing voor dat de temperatuur van de het water in de kom, en het toegevoegde water van dezelfde temperatuur is. Plotselinge grote temperatuurwisselingen zijn schadelijk voor de goudvissen.
Sommige soorten worden wel 50 cm lang en leven zelfs 30 jaar. Bovendien is dit geen vis die je alleen hoort te houden. Het is een sociale soort die behoefte heeft aan gezelschap. Goudvissen houden overigens van licht, lampen kunnen dus zeker 10-12 uur aanstaan.
De goudvis heeft namelijk helemaal geen slecht geheugen. Professor Phil Gee van de Plymouth University ontdekte dat goudvissen zich nog dingen kunnen herinneren die ze vijf maanden geleden hebben geleerd.
Het antwoord op de eeuwige vraag van íedereen met een goudvis: herkent 'ie me? Ja, waarschijnlijk wel. Dat blijkt uit onderzoek van Britse en Australische wetenschappers. Die hebben aangetoond dat visjes gezichten uit elkaar kunnen houden.
“Of je vis depressief is, kan je niet echt weten” zegt biologe Gudrun De Boeck van de Universiteit Antwerpen “maar wel kan je zien of hij zich goed of niet goed voelt.” Een vis die niet lekker in zijn vissenvel zit, zweeft bijvoorbeeld net boven de bodem en beweegt weinig.