Je kunt de boerenkool rauw invriezen of eerst blancheren. Blancheren is een kooktechniek waarbij de groente eerst kort wordt gekookt en daarna in koud water wordt gelegd. Boerenkool is ongeveer een jaar houdbaar in de vriezer.
Rauwe boerenkool moet voor het invriezen ca. 3 minuten geblancheerd worden. Daarna kun je het tot 12 maanden in de diepvries bewaren. Gare boerenkool kun je in een goed gesloten plastic zakje tot 3 maanden in de diepvries (bij minimaal -18ºC) bewaren.
Planten bevatten zetmeel dat voor de groei van de plant wordt omgezet in suikers. Door het bevriezen van de plantencellen stopt de groei, maar de omzetting in suiker gaat nog even door. Daardoor wordt de natuurlijke bittere smaak van de boerenkool (en spruitjes) wat zoeter.
Verse boerenkool kan je tot 1 jaar bewaren in de vriezer. Gekookte boerenkool blijft nog maximum 3 maanden houdbaar als je ze invriest.
In de koelkast kun je de kliekjes tot drie dagen bewaren. De beste plek is achter in de koelkast of in de nulgradenlade. Wil je de maaltijd liever langer bewaren? In de vriezer blijft stamppot tot twee maanden goed.
Alleen een andijviestamppot of spinazie-stamppot kun je beter niet invriezen. Deze groente bevat veel water en wordt dan snotterig. Maar alle andere soorten stamppot kun je invriezen in een afgesloten bakje, nadat je de stamppot goed hebt laten afkoelen. In de vriezer kun je de stamppot 1 tot 2 maanden bewaren.
Boerenkool > diepvries.
Toen ik ontdekte wat ingevroren boerenkool kost kon ik niet anders dan voortaan voor deze variant kiezen. Wat betreft smaak levert het echt niets in op verse boerenkool, integendeel; zelfs in smoothies is het heerlijk!
Door het blancheren worden bepaalde enzymen in de groente afgebroken die er anders voor zouden zorgen dat de smaak, de kleur en de textuur van de groenten aangetast worden in de diepvries. Daarnaast nuanceert dit blancheer proces de sterke smaak van bittere groenten van allerlei koolsoorten.
Bereiding: de boerenkool niet ontdooien voor gebruik. Pan: Breng in een ruime pan water aan de kook. Voeg 225 gram boerenkool toe, breng opnieuw aan de kook en laat 8-10 minuten zachtjes doorkoken, af en toe even roeren.
Als je boerenkool uit de vriezer haalt, is het belangrijk om het goed te laten ontdooien voordat je het gebruikt. Dit kan bij kamertemperatuur of in de koelkast. Zorg ervoor dat je de boerenkool niet opnieuw invriest als het eenmaal is ontdooit, omdat dit de kwaliteit van de groente kan aantasten.
De vele gezonde eigenschappen van boerenkool zijn te wijten aan de hoge concentraties aan gezonde voedingsstoffen. Boerenkool bevat bijna alle vitamines en mineralen en is vooral rijk aan vitamine A, B2, B6 C, foliumzuur en calcium. Om deze reden heeft de groente zich op de kaart weten te zetten als superfood.
Wanneer je een restje boerenkool hebt, kun je dit de volgende dag opwarmen. Wanneer je het opnieuw opwarmt, dan is er niets lekkerder, dan er een aantal toevoegingen aan te doen. Boerenkool opwarmen, wat uit een pot komt, is vrij eenvoudig. Je zet het op het vuur en zorgt dat het de juiste temperatuur krijgt.
Nee, een maaltijdrestje dat je al eerder ingevroren en opgewarmd hebt, kun je beter niet nog een tweede keer invriezen en ontdooien om op te eten. Dan heb je namelijk een grotere kans om ziek te worden door een voedselinfectie.
Ook ongesneden boerenkool kan prima ingevroren worden. Haal je de boerenkool uit de eigen tuin, spoel deze dan wel voordat je de boerenkool gaat invriezen. Ook ongesneden boerenkool kan maandenlang bewaard worden in de vriezer.
Al een dag na de houdbaarheidsdatum kunnen er gevaarlijke hoeveelheden bacteriën in de groenten zitten. Die bacteriën kun je niet zien, ruiken of proeven, maar je kunt er wel ziek van worden. Zorg daarom dat je de groenten invriest of bereidt voordat je die datum bereikt.
Hoe weet ik of een product niet meer goed is? Voorgesneden boerenkool wordt slap, beschimmelt, of verspreidt een zure geur. Bederf herken je snel door goed te kijken, ruiken of proeven.
Ook voeg ik vlak voor het stampen een klein scheutje natuurazijn aan de aardappels toe. Ook dat zorgt niet voor een aanwezige zure smaak, maar maakt de boerenkool net wat frisser en verdiept alle andere smaken.
Boerenkool hoef je niet eerst te ontdooien, maar kun je uit de diepvries direct kin kokend water verder koken.
Ja hoor, stamppotten kun je uitstekend invriezen, ook van rauwe groenten. door het opwarmen wordt de andijvie wel wat gaarder, maar de stamppot blijft net zo lekker - zo niet lekkerder, zoals de meeste stamppotten eigenlijk pas de tweede dag op hun lekkerst zijn.
Nadelen. Diepvriezen kost veel energie, zeker omdat het koelen gedurende de gehele bewaarperiode moet worden voortgezet. In tegenstelling tot andere thermische conserveringstechnieken zoals steriliseren worden micro-organismen niet (allemaal) gedood; ze worden alleen inactief gemaakt.
Groente en fruit met een hoog vochtgehalte
Niet alle groente en fruit kun je invriezen. Het gaat dan voornamelijk om groente en fruit met een hoog vochtgehalte. Denk hierbij aan salade, komkommer, tomaat, kiwi's en druiven.
Vrijwel alle soorten groente kun je invriezen. De groenten blancheren voor het invriezen is een manier om de kwaliteit te behouden, maar blancheren is niet noodzakelijk. Groenten invriezen zorgt ervoor dat de producten langer vers en bruikbaar blijven.
Koop dus het dubbele van wat je denkt nodig te hebben. In het algemeen moet je 200-250 gram boerenkool per persoon bereiden als je het als bijgerecht serveert. Dit is de hoeveelheid die voor de gemiddelde persoon voldoende is. Serveer je daarentegen een hoofdgerecht, dan heb je ongeveer 400 gram boerenkool nodig.
Rauwe boerenkool in een salade of smoothie
Ook rauw is boerenkool goed te eten. Als maaltijdsalade bijvoorbeeld. "Je kunt zoveel rauwe groenten aan de salade toevoegen als je maar wil", aldus Drost. Zelf serveert ze de boerenkoolsalade graag met quinoa of parelgort.
Het kan maar ideaal is het zeker niet. De aardappel verliest veel van zijn smaak en neemt veel vocht op dat ijs vormt in de vriezer. Bij het ontdooien gaat de aardappel dat vocht vrijlaten en dus weer redelijk wat smaak erbij. Wanneer je het toch doet, zorg er dan voor dat ze heel goed luchtledig verpakt zijn.