Als je flesje niet meer schoon te krijgen is, is het natuurlijk heel duidelijk dat het tijd is om een nieuwe variant aan te schaffen. Maar er zijn meer tekenen die erop wijzen dat je herbruikbare waterflesje zijn beste tijd gehad heeft. Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee.
De professor stelt in zijn algemeenheid dat het verstandig is om dat niet langer dan één jaar te doen. PET-flessen opnieuw vullen is ronduit de slechtste optie, omdat er altijd plastic deeltjes in het water terechtkomen. Vooral als je zo'n flesje in de zon legt, komen er veel microplastics vrij.
Door een plastic waterfles te hergebruiken neemt het aantal bacteriën op en in de fles aanzienlijk toe. Gelukkig zijn de meeste van deze bacteriën van jezelf afkomstig en zijn ze dus niet schadelijk voor jouw gezondheid. Als je jouw plastic flesje regelmatig schoonmaakt kan het dus weinig kwaad.
In plastic flesjes zitten chemische stoffen die mogelijk in het water terecht kunnen komen, bijvoorbeeld BPA. Onder normale omstandigheden gebeurt dit nauwelijks en gaat het om hele kleine hoeveelheden die niet schadelijk zijn.
Volgens het Voedingscentrum kunnen bacteriën zich inderdaad gaan nestelen in een waterflesje dat je hergebruikt. Ze schrijven dat een waterflesje wel "miljoenen bacteriën" bevat als het niet goed wordt schoongemaakt.
Toch is het bij dagelijks gebruik verstandig om je Dopper af en toe te vervangen (iedere 2-4 jaar) al zijn er ongetwijfeld voorbeelden van mensen die hun Dopper al 10 jaar gebruiken. Je Dopper zal dus niet echt 'verslijten' en als je hem veel gebruikt zul je snel genoeg merken wanneer je fles niet meer lekker drinkt.
Ja, ook je plastic wegwerpflesje kan in de vaatwasser! Let op: Alleen je flesje omspoelen met koud water maakt het niet voldoende schoon!
Een drinkfles gemaakt van RVS is veilig om uit te drinken. RVS is niet schadelijk of giftig en het lekt geen chemicaliën, zelfs niet als de fles beschadigd raakt of als je de fles vult met hete vloeistoffen zoals thee en koffie.
Code 2: HDPE (betrouwbaar)
Omdat HDPE grotendeels uit koolstof en waterstof bestaat, komen er geen gevaarlijke stoffen vrij bij blootstelling aan hogere temperaturen. Dit maakt deze soort plastic veilig voor zowel de mens als de natuur.
Schoonmaken met heet water en afwasmiddel. Een eenvoudig en doeltreffende manier om je waterfles schoon te maken is met heet water en afwasmiddel. Spoel de fles eerst om en vul deze daarna met heet water en afwasmiddel. Doe vervolgens de dop op je waterfles en schud even goed.
1 juli 2021 wordt statiegeld op kleine plastic flesjes ingevoerd. Dat heeft staatssecretaris Stientje van Veldhoven met het verpakkend bedrijfsleven afgesproken. Per flesje (< 1 liter) wordt straks 15 cent statiegeld gerekend. Voor grote flessen (> 1 liter) blijft het 25 cent.
Het ingezamelde plastic en de flessen worden schoongemaakt en behandeld. Daarna dient het als grondstof voor nieuwe verpakkingen. Zo bestaan alle PET-flessen die we in Nederland op de markt brengen uit ten minste 50% gerecycled PET. Om PET te recyclen is 60% minder energie nodig dan voor het produceren van nieuwe PET.
500 jaar: Plastic flessen gemaakt van PET doen er maar liefst 500 jaar over voor ze zijn vergaan. Bovendien denken wetenschappers dat er sporen van chemicaliën achterblijven op de plek waarop de fles heeft gelegen.
Het Voedingscentrum adviseert om water in flesjes geopend maximaal 3 dagen buiten of 3 tot 7 dagen in de koelkast te bewaren.
Gekoeld kan het geen kwaad, maar als de petflessen bij hogere temperatuur worden bewaard kan de concentratie antimoon gevaarlijk worden. Bij wijn geldt dat het plastic het pasteurisatieproces (na het bottelen worden flessen besproeid met kokend heet water om bacteriën te doden) niet aankan.
PET bevat geen Bisfenol-A (BPA) ofwel, een chemische stof die in grote hoeveelheden schadelijk kan zijn. Sommige soorten plastic bevatten dit, en er is gerapporteerd dat het inwerkt op het endocriene systeem van het lichaam, wat negatieve gevolgen voor de gezondheid kan hebben.
Allemaal veel te ingewikkeld en dus duur. Glazen flessen zijn veel zwaarder dan plastic en glas kan makkelijk breken. Bij inname van glazen flessen moeten ze eerst goed worden schoongemaakt, dat kost teveel. Het is voor de producent veel makkelijker en goedkoper om de fles na afloop weg te laten gooien.
De schadelijke stoffen in PVC zijn dioxine en allerlei weekmakers om het plastic flexibel te maken. Deze stoffen kunnen ons lichaam niet afstoten en hopen op in ons lichaam. Dioxine en weekmakers zijn kankerverwekkend en verstoren de hormoonhuishouding.
Plastic vormt niet alleen een ernstige bedreiging voor het milieu, maar wellicht ook voor onze eigen gezondheid. We eten, drinken en ademen plastic, en krijgen zo minuscule deeltjes kunststof binnen. We weten al dat de chemicaliën die aan plastic worden toegevoegd enigszins tot zeer schadelijk zijn voor ons lichaam.
Als je flesje niet meer schoon te krijgen is, is het natuurlijk heel duidelijk dat het tijd is om een nieuwe variant aan te schaffen. Maar er zijn meer tekenen die erop wijzen dat je herbruikbare waterflesje zijn beste tijd gehad heeft. Een plastic fles gaat ongeveer een jaar mee.
Absoluut. Dopper producten zijn vrij van schadelijke stoffen zoals BPA, BPS of ftalaten. Ze voldoen aan de Europese (EC No. 1935/2004) en Amerikaanse (FDA) voedselveiligheidsvoorschriften.
Experten raden aan om je drinkfles minstens één keer per dag af te wassen met water en zeep, wil je een broeihaard van bacteriën vermijden. Die kunnen zich namelijk snel vermenigvuldigen, aangezien je via je mond bacteriën achterlaat op je fles.
Er zijn geen strikte regels voor het vervangen van een plastic fles, maar het advies luidt om ze na 2 tot 2,5 maand te vervangen. Lees ook: flesvoeding accessoires zoals flessenborstel, mixer, afdruiprekje, dispenser en spuugdoekjes.
Was het flesje dagelijks, alleen heet water is vaak al voldoende. 2. Laat de Dopper daarna heel goed drogen en vul hem dus niet meteen weer – zeker als je geen vaatwasser hebt, die na een wasbeurt de vaat droog blaast.
Kook gedurende de eerste 6 maanden de flessen dagelijks ongeveer 5 tot 10 minuten uit om te voorkomen dat je baby ziek wordt van bacteriegroei in de fles. Als je baby 6 maanden oud is, kun je de flessen voortaan gewoon afwassen en 1x per week steriliseren. Steriliseer altijd de hele fles, van speen tot dop.