Negen op de tien Belgen eten graag of zeer graag. Uit dat onderzoek blijkt dat de helft van de Belgen ,,veeleer ongezond'' eet, en elf procent echt ongezond eet. Eén op de drie eet minder dan één keer per dag groenten, en zes op de tien eten dagelijks minder dan één keer fruit.
Voor 44,4% van de Belgen staat een gezonde levensstijl gelijk aan gezonde voeding. Meer dan 8 op de 10 Belgen (82,6%) probeert dan ook gezond te eten”, voegt Lien Louwagie, woordvoerder van Twoo, toe.
Volgens de laatste Belgische voedselconsumptiepeiling (VCP 2014) eet de gemiddelde Belg nog altijd te weinig gezond. En het is een probleem van de hele bevolking: jong en oud, mannen en vrouwen, met en zonder overgewicht, hoog- en laagopgeleid.
Bijna de helft van de wereldbevolking heeft slechte eetgewoontes, zo blijkt uit het jaarlijkse Global Nutrition Report (GNR). Volgens het rapport eet 48 procent van de bevolking te veel of net te weinig, met als gevolg dat wereldwijd nog te veel mensen aan overgewicht, obesitas of ondergewicht lijden.
Belgische maaltijdgewoontes
Als lunch gaan Belgen vaak voor de traditionele boterhammen met hartig beleg zoals kaas of hesp, samen met soep. 's Avonds eten de meeste Belgische gezinnen een warme maaltijd. Vaak is dat soep, warme aardappelen met groenten en vlees of vis met saus.
Maar er is ook goed nieuws: een kwart van de Belgen gaat minstens één keer per week op restaurant en 10% zegt zelfs 3 keer per week of meer te gaan. Die steun van de consument is voor onze lokale horeca enorm belangrijk.”
In België eten we gemiddeld tussen 12.00 en 13.00 uur. Van alle landen in Europa lunchen, niet geheel verrassend, de Spanjaarden het laatst namelijk tussen 13.00 en 14.00 uur. Verder ziet Uber Eats over het algemeen om 12.00 uur een piek in de bestellingen.
Bijna 60% van de Nederlandse bevolking leeft ongezond en loopt daardoor een verhoogd risico op diabetes, hart- en vaatziekten of nierfalen. Deze veenbrand van ongezonde leefstijl smeult onder alle lagen van de bevolking en niet alleen onder groepen met een lage sociaaleconomische status.
Nederland eet steeds gezonder: meer plantaardig en minder rood en bewerkt vlees. Nederland eet en drinkt gezonder. Dat blijkt uit de nieuwe Voedselconsumptiepeiling (VCP) van het RIVM Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu).
Het ontbijt wordt in de meeste gevallen thuis genuttigd (92%). Dit cijfer is al jaren stabiel. Bijna de helft van de Nederlanders eet dagelijks brood bij het ontbijt, dit aantal is afgenomen in de afgelopen 2 jaar (49% vs. 53%).
Spanje, Italië en IJsland zijn de drie gezondste landen ter wereld, volgens de Bloomberg Healthiest Country Index van 2019. Nederland is gedaald in de peilingen en staat nu op plekje vijftien.
Volgens de Bloomberg Healthiest Country Index van 2019 zijn Spanje, Italië en IJsland de drie gezondste landen ter wereld. Nederland is gedaald in de peilingen en staat nu op plekje vijftien. De Bloomberg Healthiest Country Index is een tweejaarlijkse meting die de volksgezondheid van 169 landen rangschikt.
Spanjaarden zijn het gezondste volk ter wereld. Dat blijkt althans uit de Bloomberg Health Index. Die index is gebaseerd op onder meer levensverwachting, risico's op ziekte, roken, ondervoeding en de beschikbaarheid van schoon drinkwater.
Nederland staat op plaats vijf in de ranglijst voor gelukkigste landen ter wereld. Uit onderzoek in 2016 blijkt Nederland op plek tien te staan van de gezondste landen in de EU. De gemiddelde levensverwachting was toen 81,7 jaar. In 2020 kwam uit een nieuwe meting een vergelijkbare levensverwachting van 81,4 jaar.
Belg zoekt vaker variatie en eet minder frequent vlees
De absolute meerderheid van de Belgen (96%) eet vlees. Een zeer kleine groep (4%) heeft een zuiver vegetarische levensstijl.
Uit het onderzoek van iVox blijkt dat vlees een belangrijke plaats blijft innemen in de eetgewoonten van de Belg, maar dat het merendeel van de Belgen dit voldoende afwisselt met vis en vegetarisch. 72% verklaart 1 tot 5 keer per week vlees te eten, 19% eet vaker vlees en 9% minder vaak of nooit.
Het mediterraanse dieet staat bekend als 's werelds gezondste keuken met vaste ingrediënten als verse groenten en fruit, volkoren granen, noten, vis, zuivel, en olijfolie als de belangrijkste bron van vet. Vele studies hebben de voordelen aangetoond van het eten van deze magische combinatie van voedingsmiddelen.
Nederland eet en drinkt steeds gezonder
Nederlanders eten meer plantaardige producten zoals groente en fruit, ongezouten noten en peulvruchten en minder rood en bewerkt vlees. Ook drinken we minder suikerhoudende dranken.
Veel eiwitten, gezonde vetten, vitamine E en een reeks aan mineralen maakt dat pindakaas een gezond product is. Echter kunnen toevoegingen in pindakaas de goede gezondheidseffecten teniet doen. Daarom houden wij onze pindakaas zo puur en gezond mogelijk!
We denken vaak wel dat we veel exporteren, maar Nederland heeft twee keer zoveel grond nodig voor zijn huidige voedselconsumptie. Zelfs als we niet zouden exporteren, heeft Nederland dus niet genoeg landbouwgrond. We zijn een dichtbevolkt land en hebben een luxe leefpatroon.
Welk gerecht eten we nu het vaakst? Maar welke combinatie ligt er nu het meest op het Nederlandse bord? Aangezien bloemkool een van de meest gegeten groenten is en we het vaakst varkensgehakt eten, concluderen wij (voorzichtig) dat bloemkool met gehaktballen en aardappels het meest gegeten Nederlandse avondmaal is.
Snoep, koek en frisdrank vind je niet in de Schijf van Vijf. Al die zoetigheden zijn namelijk niet gezond. Iets te snacken of te snoepen mag, maar liever niet te veel en niet te vaak. Kies elke dag maximaal 3 tot 5 keer iets kleins buiten de Schijf van Vijf.
Enkele beroemde Belgische strips zijn Kuifje, Suske & Wiske, Lucky Luke en de Smurfen. Hoe leuk! Als je in Brussel bent, vergeet dan niet de striproute te volgen waarbij je veel striptekeningen op gebouwen vindt. Ook in Antwerpen vind je veel striptekeningen op de muren.
Maar water is met voorsprong het populairst. Belgen weten bitter weinig over wat ze drinken, dacht Coca-Cola. Het vermoeden werd bevestigd door een enquête die de frisdrankenproducent liet uitvoeren door Ivox: 49 procent van de respondenten denkt dat frisdranken het vaakst gedronken worden.